четверг, 20 апреля 2017 г.

Reaktioner vid sorg

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Sorg kan vara olika för olika personer men kan också variera mycket hos en person. Det kan vara smärtsamt, jobbigt och tröttande med sorg.


De flesta människor upplever sorg åtminstone någon gång i livet. Det är vanligt att blanda ihop sorg med kris, särskilt som sorg även kan uppstå vid förlustkänslor i samband med till exempel skilsmässa. Alla större förändringar i livet kan orsaka sorgereaktioner.

Sorg är en normal och naturlig känslomässig reaktion vid en förändring av ett välkänt livsmönster. Det är okej att vara rädd och ha ett visst motstånd. Låt bara inte rädslan hindra dig från att få det du behöver.


Om vi gör det vi alltid har gjort, så får vi det vi alltid har fått. Cirka sju till tio procent av alla som förlorar en närstående fastnar i sorgen i över ett år. Då kan de ha drabbats av så kallad komplicerad sorg. Tillståndet tycks påverka de kognitiva processerna i hjärnan, varför den sörjande kan ha svårt att koncentrera sig och få minnesluckor.


Den privata inre betydelsen påverkas av vilka tidigare erfarenheter man har i livet.

Om man är van vid att få hjälp när man behöver är det kanske lättare att be om stöd när man behöver. Sorg vid självmord Sorg vid självmord blir ofta komplicerad. Eftersom självmord fortfarande är ett tabubelagt område som ofta ger upphov till rädsla, osäkerhet och undvikandebeteende i omgivningen är det vanligt att förlustdrabbade efterlevande upplever att de får dåligt stöd både hos vänner och professionella. Sorg kan visa sig på många sätt, men den är alltid en naturlig reaktion på förlust. Har man mist någon man tycker om gör det ont.


Det gäller både barn och vuxna, men hur barn uppfattar döden och vilka reaktioner de kan visa, skiljer sig en del från vuxna. Hur förlusterna upplevs är individuellt, men dödsfall och skilsmässor är oftast smärtsamma. Sorg är alla de ofta motstridiga tankar och känslor som våra förluster väcker inom oss. För att lära sig förstå sina egna och andras reaktioner i sorg eller kriser av olika slag kan detta kanske vara till hjälp? Sorg och kriser drabbar oss alla någon gång under livet.


Sorg innebär stress, vilket förklarar att man kan uppleva olika slags kroppsliga reaktioner – under tiden före och närmast efter dödsfallet, men också senare. Kraftlöshet, ont i magen, tryck över bröstet samt värk av olika slag, ibland i muskler och skelett är inte ovanligt. Många vill prata om det som hänt, men en hel del vill bara sörja för sig själva.


Reaktioner vid förlust av någon du älskat. Dessutom kan en och samma person sörja på olika sätt, beroende på dag eller tid i livet. Traumatisk sorg Traumatisk sorg är en komplicerad sorgereaktion efter förlusten av en nära anhörig.


Vid traumatisk sorg ökar risken för psykisk ohälsa. Vad skiljer traumatisk sorg från den normala sorgereaktionen?

Poeterna hade inte helt fel: man kan faktiskt dö av ett brustet hjärta. Det kallas för Broken Heart Syndrome, och symptomen liknas vid en hjärtinfarkt. Framför allt är det kvinnor som drabbas – hela procent av fallen. Men ofta är det en lång räcka praktiska saker som måste klaras av vid ett dödsfall. Ofta kommer den riktiga bearbetningen inte igång förrän efter begravningen.


Innan dess är man som utomstående till mest nytta med praktiska saker. Det kan kännas ångestfyllt och ofattbart på samma gång. Men efter hand släpper chocken, och andra reaktioner kommer. Några vanliga reaktioner är: -nedstämdhet och förtvivlan-saknad och längtan-ensamhet och övergivenhet-skuldkänslor. I den här skriften vill vi därför berätta något om hur sorg normalt tar sig uttryck och hur den förändras med tiden.


Vi vill också ge dig några lästips och berätta var du vid behov kan söka stöd och hjälp.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения