среда, 5 апреля 2017 г.

Äktenskapsförord offentlig handling

Vi gör juridiken tillgänglig. Hos oss skriver du enkelt avtal online till fast pris. Skräddarsytt och juridiskt korrekt. Testa vår tjänst online! Skriv testamente enkelt online!


Äktenskapsförord offentlig handling

Svar på de vanligaste frågorna. Det går bra att få information om vilka uppgifter som finns om dig eller någon annan i äktenskapsregistret eller att beställa kopior av till exempel äktenskapsförord , gåvohandlingar och bodelningar. Statistiska Centralbyrån. Denna handling upprättas mellan makar eller dem som ska ingå äktenskap inom kort. Genom äktenskapsförordet bestämmer man att egendom som annars skulle vara giftorättsgods istället skall vara enskil eller tvärtom.


Giftorättsgods delas vanligen hälften – hälften i en bodelning, enskild egendom ingår inte i. Ett äktenskapsförord skall vara skriftligt, undertecknat av båda makarna och registrerat hos en tingsrätt för att vara giltigt. I det går att läsa att ”All den egendom som. Var kan jag i så fall få reda på om mina barns pappa har skrivit äktenskapsförord med sin nuvarande fru?


Mia Edwall Insulander: Ja - den blir offentlig när den registreras i tingsrätten. Man kan beställa äktenskapsförordet hos äktenskapsregistret i Örebro. Mer än bara juridiska dokument. Du har rätt att begära att få ta del av en allmän handling hos Polismyndigheten.


Du har också rätt att begära att få ta del av en kopia eller avskrift till den del handlingen är offentlig. Som jag skrev tidigare i inlägget om registrering av äktenskapsförord så skall ert äktenskapsförord skickas in till tingsrätten efter att ni skrivit under det. Innan dess träder det inte i. Ett dokument som innehåller sekretessbelagda uppgifter behöver inte bli sekretessbelagt i sin helhet utan anses offentlig om de sekretessbelagda uppgifterna redigeras bort (maskas). Detta kan vara arvsrättsliga handlingar såsom bouppteckning, arvskiften och testamenten.


Äktenskapsförord offentlig handling

Vi förvaltar även dödsbon såsom att betala dödsboets räkningar, sälja lösöre och fast egendom. Familjerättsliga handlingar kan också vara samboavtal, äktenskapsförord och bodelningsavtal. Beroende på vilken stat ett par bor i, kan deras äktenskapsförord vara en offentlig handling. Anders Borg och Dominika Peczynski är höstens mest omskrivna par.


I början av november blev de äkta makar och nu kan vi berätta hur deras äktenskapsförord ser ut. En allmän handling kan bestå av text, bil information som lagrats i dator med mera. Om en allmän handling blir offentlig eller sekretessbelagd beror på uppgifterna i innehållet. En offentlig handling är en allmän handling som inte är sekretessbelagd och därmed skyddas enligt Offentlighets- och sekretesslagen. Offentlig handling Med offentlig handling menas en handling som är allmän, förvaras hos en myndighet och som inte omfattas av sekretess.


Äktenskapsförord offentlig handling

Observera att begreppet offentlig handling inte ska förväxlas med begreppet allmän handling. Jag blev mycket förvånad och undrar hur länge en tjänstemans mailväxling räknas som offentlig handling. Kan jag hävda att det fortfarande är en offentlig handling ? För att en handling skall vara offentlig krävs (1) att den är en allmän handling och (2) att den inte är.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения