пятница, 26 мая 2017 г.

Lösa konflikter på ett konstruktivt sätt

Sju tumregler för konstruktiv konflikthantering. Lär dig grunderna i konflikthantering för att snabbt lösa fnurror på tråden i din organisation. Som världsförbättrare är ju konflikter ett lämpligt ämne att jobba me eftersom det finns en situation där människor faktiskt vill ändra på någonting.


Lösa konflikter på ett konstruktivt sätt

Då kan man också hitta ett sätt att jobba med konflikter och bidra med positiva förändringar i samhället, i organisationer och i relationer. En viktig del av ett aktivt ledarskap är att hantera konflikter. Thomas Lundqvist delar med sig av åtta konstruktiva metoder för att förebygga och lösa konflikter på arbetet. Arbetstidsstudier visar att ledare lägger upp till av sin arbetstid på att lösa konflikter. Det motsvarar den tid du är på semester varje år.


Visste du att var fjärde chef har funderat på att sluta pga konflikter på jobbet? Uppskattningsvis lägger svenska chefer ca av sin arbetstid på att hantera konflikter. Med hjälp av intressebaserad problemlösning i sex steg får du en grund för att lösa dina konflikter på ett konstruktivt sätt. Hur löser man konflikter på ett konstruktivt sätt ? Nyckeln till att lösa konflikter på ett konstruktivt sätt ligger i två grundläggande insikter.


För det första måste man skilja på en konflikt och oenighet. Alla är oense iblan både på jobbet, hemma eller bland vänner, och det behöver inte leda till konflikter. Den bygger på att en tredje opartisk person (det kan också vara två medlare) bistår konfliktparterna att kommunicera om konflikten på ett konstruktivt sätt.


I denna text ges en kortfattad presentation av medling som konflikthanteringsmetod. Samma händelse tolkas på olika sätt. För att lösa den här typen av konflikt bör du fokusera på målen och inte på vilket sätt som är bäst för att nå dit. Konflikten beror i regel på at man har olika referensramar. Fungerar inte detta är det viktigt att företaget har en väl formulerad policy för hur frågor ska hanteras.


Här handlar det om att en medarbetare beter sig på ett sätt som andra upplever som störande. Ofta är beteendet inte knutet till en viss situation, utan skulle leda till konflikt även i andra situationer med andra människor. Exempel: Det kan handla om negativa attityder, aggressivitet, trakasserier, besserwisserattityd eller själviskt. Trots att kandidaten i fråga betytt oerhört mycket för att sprida kunskap om konstruktiva sätt att hantera konflikter. Kanske beror det på att kandidaten ifråga är en frukt, en vanlig orange apelsin.


Apelsinen är centrum i ett drama mellan två systrar som båda vill ha den söta frukten. De grälar, kämpar, strider för apelsinen. På så sätt undanröjs framtida konflikter. De finns i livets alla sammanhang.


Du kan aldrig leva utan konflikter utan måste lära dig hantera konflikter på ett bra och konstruktivt sätt. Kommunhälsan använder medling som metod om konflikten är begränsad till två personer. Ett disciplinärt system handlar alltså om att sätta upp gränser, kontrollera, övertyga, straffa och belöna. Medling bygger på frivillighet.


Men det finns flera brister med detta sätt att hantera konflikter , menar Hakvoort. Ett centralt problem är att långt ifrån alla konflikter på en skola handlar om brott mot ordningsreglerna. I många skolor har disciplinproblem. Hon är konsult inom konflikthantering och har hållit kurser för bostadsrättsstyrelser.


Kurserna handlar om hur man på ett konstruktivt sätt förebygger konflikter , men även kommer vidare efter att något inträffat i en förening. Att det uppstår konflikter i föreningar är inte konstigt, menar hon. Vänd på steken så att barnen ser bråket som en möjlighet att lära sig något. Lär dem hur man löser en konflikt på ett konstruktivt sätt. Visa hur en lugn diskussion baseras på ömsesidig respekt.


Prata sedan med varandra artigt för att ni ska kunna förstå varandra bättre. Bli bättre på att föra svåra samtal. Kunna se sin egen påverkan och roll i konflikter.


Lösa konflikter på ett konstruktivt sätt

Förstå vanliga reaktioner hos sig själv och andra. Leda den andre till ett ”ja” Kunna ha ett bra samarbete med medarbetare du inte valt. Kursen ger kunskap om hur man kan förebygga, hantera och lösa konflikter på ett konstruktivt sätt. Det är dock stor skillnad på en konstruktiv konflikt och en som bryter ner människor och riskerar att långsamt växa till något ohållbart.


Istället för att bara hjälpa barnen att lösa konflikten behöver de få lära sig av den, så att de har möjlighet att hantera konflikter bättre nästa gång de uppstår.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения