понедельник, 5 августа 2019 г.

Långvarig stress biverkningar

Det som är mest omskrivet i den vetenskapliga litteraturen är att cellerna i hippocampus, som är en struktur i hjärnans botten, troligen skadas vid sådana extrema upplevelser. Långvarig stress kan göra dig sjuk. Stress som är långvarig och som inte leder till att vi presterar mer får negativa konsekvenser för kroppen. Vid denna situation lider vi mer av situation, än vad stresstillståndet hjälper oss att bli effektivare.


Vissa stressande situationer är svårare att vila upp sig från, till exempel mobbning, svår ekonomisk kris, en nära anhörig som dör, att bli utsatt för misshandel eller allför hög.

Vid långvarig stress kan det leda till ljuskänslighet och en svårighet att skärma av bakgrundsljud. Konsekvensen blir att du vill dra dig undan och isolera dig. Problem med minne och koncentration Det konstanta kortisolpåslaget som följer av långvarig stress påverkar tillväxten av nya hjärnceller.


Det är viktigt att komma ihåg att all ohälsa som kommer av stress är inte utmattningssyndrom - stress kan leda till en massa olika sjukdomar. De flesta av våra folksjukdomar är kopplade till stress. Hjärnan – kan inte varva ned.


Detta innebär ökad risk för utveckling till Utmattningssyndrom med allvarliga förändringar i beteendet och i de kroppsliga funktionerna med ökad sjuklighet, bl.

Kroppen ökar normalt sin kortisolproduktion vid situationer av stark mental stress. Det kan därför bli nödvändigt att öka kortisondosen vid prov, uppkörning eller ett plötsligt dödsfall. Om en sjukdom medför långvarig kräkning som omöjliggör intag av tabletter, skall en injektion av hydrokortison 1mg ges i en muskel och man bör då kontakta en läkare. Den vanliga uppfattningen är att kronisk stress i likhet med den akuta stressen resulterar i en ökad produktion av kortisol i binjurebarken. Senare års studier har dock visat att exponering för långvarig stress till slut leder till en mycket låg insöndring av kortisol över dygnet.


När man utsätts för långvarig stress utan möjlighet för återhämtning, kan kroppens olika reglersystem kollapsa. Tillståndet kallas för utmattningssyndrom eller utbrändhet. Brukar drabba den som har för vana att gång på gång köra över sig själv. Ett flertal studier har visat att långvarig exponering för stress och ångest kan leda till depression. Ofta två är relaterade, eftersom stress kan förstöra nervceller i hjärnan och stoppa bildandet av nya hjärnceller.


Det kan orsaka håravfall En nästa oönskade biverkningar av stress är att det kan orsaka förlust av hår. Innan vi berättar mer om hur den långvariga stressen kan påverka dig och din kropp, samt vart du kan vända dig för att få hjälp, tänkte vi börja med att reda ut det mest grundläggande – vilka symptom som tyder på att stressen i ditt liv är för hög och har varit närvarande alldeles för länge. När man ber dem förklara lite närmare varför de har denna uppfattning blir det snabbt klart att de fått en hel del om bakfoten. Sanningen är att kortison är ett mycket effektivt läkemedel, som använt på rätt sätt kan minska mycket lidande.


Som med alla effektiva behandlingar finns det bra effekter, men också risk för biverkningar.

Om du får biverkningar brukar de komma i början av behandlingen och sedan minska allt eftersom. Vanliga biverkningar är till exempel huvudvärk, illamående, muntorrhet, förändrad vikt, svettningar, darrighet, sexuella besvär och problem med att kissa. Många av oss känner att vi inte hinner med alla ”måsten” och går omkring med ständigt dåligt samvete. Att känna tillfällig stress inför en speciell uppgift kan göra oss extra alerta och effektiva, men långvarig stress leder snarare till uttröttning och är dessutom skadligt för kroppen. Jag har precis fått reda på att jag lider av en ganska allvarlig depression med ångest m. Jag har fått utskrivet Sertralin, men jag vågar inte börja ta dem sen jag läste biverkningslistan som är milslång och som många verkar få.


Stress är ett normalt fysiologiskt svar på både fysiska och mentala påfrestningar, ”stressorer”. Den kan ha flera olika orsaker smärta, nedkylning, rädsla och flykt. Reaktionerna på stressorerna kan vara olika beroende på om stressen är akut eller långvarig. Forskning visar att kroppen reagerar annorlunda vid kortvarig och långvarig stress.


Vid den kortvariga stressen utsöndras adrenalin och noradrenalin genom aktivering av det autonoma nervsystemet. Det gör oss extra vakna och alerta, får oss att tänka och resonera snabbare och bli kvickare i reaktionerna.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения