понедельник, 12 августа 2019 г.

Kvinnliga konstnärer

Nedan finns en kort lista med kvinnliga konstnärer - i det här fallet sådana som varit eller är verksamma i Sverige och länkarna går till svenskspråkiga. Snart kommer listan bli längre och dessutom kompletteras med kvinnliga kuratorer och konsthistoriker. Men de banade sig väg och fann friheten utanför etablissemanget. På lördag öppnar Rackstadmuseet i Arvika en utställning om kvinnliga konstnärer , modernitet och mod.


En kvinnlig konststuderande fick inte tillträde till konstakademierna utan var i regel hänvisade till att bli elev hos någon proffesionell målare.

Inte minst eftersom mycket av den genusmedvetenhet hon drömde om då inom konstvärlden ännu lyser med sin frånvaro. Om Sigrid Hjertén verkade i Isaac Grünewalds skugga var det ingenting emot vad Isaacs egna lillasyster Elsa gjorde. Detta är en skildring av hennes liv och konstnärliga arbete. Hon hörde till en konstnärskoloni i Worpswede i Tysklan men. SAK samarbetar med Konsten.


När man söker på en konstnär i SAK:s arkiv får man även träffar på artiklar om densamma som skrivits på Konsten. Presentationer och konstverk av aktuella svenska konstnärer inom måleri, grafik, skulptur, glas. Lista över konstnärer.

De senaste decennierna har forskningen gjort många upptäckter kring medeltidens gränsöverskridande kvinnor. Auktion online november. Här kommer därför boken Kvinnliga krigare: medeltida kvinnor som ledare, konstnärer och soldater. Världens dyraste kvinnliga konstnärer. På listan över världens dyraste konstnärer på auktion kvalar tyvärr ingen kvinnlig sådan in - än.


Lyckligtvis ser vi en förändring i efterfrågan på kvinnliga konstnärer och med det även en stigande prisbild. Sverige har en stor mängd internationellt erkända kvinnliga konstnärer. Trots detta fick de aldrig samma genomslag som manliga konstnärer. Konststråk – Kvinnliga konstnärer I Uppsalas stadsrum har kvinnor genom historien inte fått ta särskilt stor plats, varken som namngivet avbildade i konsten eller som konstnärer till offentlig konst. När du går runt i Uppsala möts du därför till stor del av porträtt av män på piedestal skapade av manliga konstnärer.


De kvinnliga superstjärnorna är däremot få på konstmarknaden. Joan Mitchell som är den dyraste kvinnliga konstnären hamnar först på 47: e plats på listan över de högst värderade konstnärerna , långt ifrån toppen med namn som Pablo Picasso och Andy Warhol. De flesta kvinnliga konstnärerna var, som Zwanger poängterar, döttrar till konstnärer , de ägnade sig till övervägande delen åt porträttmåleri i hemmiljö, och de gav i regel upp konstnärsskapet i samband med att de gifte sig. I början av förra seklet var situationen för kvinnliga konstnärer svår, endast män fick vara med i konstnärsorganisationer, vilket var ett krav för att få ställa ut, bland annat på Konstakademien i Stockholm. Föreningen Svenska Konstnärinnor (FSK) i Stockholm av ett 40-tal kvinnliga konstnärer.


Det är kvinnornas sommar i London.

Som hade den brittiska konstscenen drabbats av ett pockande behov att fylla åtminstone några av de luckor som så länge gapat tomma. Jag ser med glädje att olika konstinstitutioner nu lyfter fram kvinnliga konstnärer som blivit oförtjänt åsidosatta. Inte sällan är dessa konstnärskap kvinnliga. Att vi för tredje året i rad gör något fler separatutställningar med kvinnliga konstnärer än med manliga är därför inte bara uttryck för ambitionen att rätta till en obalans, utan lika mycket för viljan att presentera alternativa berättelser om hur konsten utvecklats.


Både etablerade konstnärer och andra har hört av sig. Inom en veckas tid är planen att konstnärerna till projekten valts ut. Arbetet drar igång inom 3-veckor. Konstnärerna får material och färg för en sju kvadratmeter stor yta, samt verktyg, belysning och skyltar. Rembrandt, da Vinci, Munch, Michelangelo, van Gogh och Picasso.


Här har vi listat av världens mest berömda målningar.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения