пятница, 16 августа 2019 г.

Självskadebeteende statistik

Självskadebeteende statistik

Socialstyrelsens statistikdatabas innehåller uppgifter om hälsa, vårdutnyttjande, socialtjänst och personal inom hälso- och sjukvården. Statistikdatabasen gör. Självskadebeteende debuterar oftast i de yngre tonåren med en ökning fram till ung vuxen ålder för att sedan avta. När det gäller riskfaktorer för sådant beteende är forskningen ännu otillräcklig, men tidigare självskadebeteende , vissa personlighetssyndrom och en egen upplevelse av hopplöshet bedöms som starkast. Den här studien handlar just om självskadebeteenden , men här åter-finns också sådana som ”misslyckats” med att ta sitt liv.


Beteendet beror oftast inte på verklig dödslängtan, utan är ett sätt att kontrollera en mycket stark själslig smärta. Svenska studier Ett par studier har gjorts på svenska tonåringar i vanliga skolklasser, där man sett att någon typ av självskadande beteende är mycket vanligt. En studie på svenska elever i årskurs nio visade att 6 någon gång skadat sig själva. Omhändertagandet av individer med självskadebeteende har kritiserats, bl a för brister i bemötande och tillgång till specialiserad behandling.


Ytterligare en vanlig funktion vid självskadebeteende är att straffa sig själv. Exakt hur självskadebeteende lindrar psykiskt obehag vet vi inte idag. I samhället ses självskadebeteende tyvärr många gånger som ett ”tjejproblem” som drabbar tonåringar men självskadebeteende drabbar alla, oavsett kön, ålder och etnicitet.


Det går att bryta ett självdestruktivt beteende och må bra. Många med självskadebeteenden saknar dock uppsåt att skada sig själva så mycket att det uppstår behov av att söka sjukvård. Inom kontexten sexuellt självskadebeteende utgörs en överhängande stor majoritet av förövarna av just killar och män.


Roks strävar därför efter en lagstiftning som gör det möjligt att straffa förövare som utnyttjar tjejers och kvinnors självskadebeteenden genom att vid upprepade tillfällen utsätta dem för sexuellt våld. Medicin, Huddinge Utbildning och forskning inom ett brett medicinskt fält som innefattar samtliga internmedicinska specialiteter, infektion och hudsjukdomar. Då detta problem är vanligast förekommande bland ungdomar är det också naturligt att skolan har ett viktigt uppdrag då det gäller det förebyggande arbetet mot självskadebeteende. Det finns en bild av att det är flickor som skadar sig själva.


Men självskadebeteende är i själva verket ett mänskligt fenomen och är inte kopplat till kön. Pojkar skadar sig också men det tolkas ofta på andra sätt. I rapporten från KI beskrivs ett antal risk- och skyddsfaktorer för att förebygga suicidförsök och suicid.


Det betyder att nästan var tredje kvinna med självskadebeteende på regionkliniken i Växjö kommer från Region Skåne. SHEDO är en ideell förening vars syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende , ge stöd åt drabbade och anhöriga samt arbeta för en. Den statistik som finns tillgänglig i Sverige visar att det finns en tendens till ökning av självskadebeteende. Det har framkommit av personal som arbetar med ungdomar att beteendet har ökat.


Självskadebeteende statistik

Unga flickors självskadebeteende kan beskrivas som ett sätt att hantera den stress och de krav som samhället har skapat. Ungdomar självskadar sig också i högre grad och sedan 90-talet ökar självskadebeteende mest bland dem – i synnerhet bland unga kvinnor. Skärskadorna utgör endast 5–procent av självskadorna bland ungdomar. Hos dessa var den vanligaste formen av självskadebeteende att skära sig själv.


Preventiva åtgärder för att minska alkoholkonsumtion eller sluta röka kan ha mycket positiva effekter för den mentala hälsan. Frågan är om inte en del har självskadebeteende och ätstörningar just för att de inte blir bekräftade utan känner sig instängda i en omöjlig situation. Sju av tio som får sjukhusvård på grund av sitt självskadebeteende i åldersgruppen 0-år, är tjejer. Att som ung sälja sex eller utsätta sig för andra riskfyllda sexuella situationer kan vara ett sätt att avsiktligt skada sig själv, jämförbart med att skära eller bränna sig. En doktorsavhandling från LiU är den första vetenskapliga studien som slår fast sambandet mellan sex och självskadebeteende.


Självskadebeteende statistik

Samtidigt varnar han för att informera rent allmänt om självskador. För många kan det verka coolt att skära sig och om en elev med hög status går ut med att han eller hon skär sig så är det garanterat fler som tar efter, säger Lars Fjellman. Den sista mars levererade merparten av de nationella programområdena sina bruttolistor över vårdområden som kan bli aktuella för nationell högspecialiserad vård. Med psykiatri avser vi barn- och ungdomspsykiatri, vuxenpsykiatri och rättspsykiatri.


Psykiatrisk vård kan ges i både öppenvård och i slutenvård. Avsaknaden av forskning och statistik gör det svårt att fastställa om sexuella trakasserier i skolan är ett problem som växer. Oavsett är det ett stort problem som är minst lika omfattande som annan kränkande behandling i skolorna, konstaterar Katja Gillander Gådin.


Självmord I nästan alla kulturer finns ett djupt motstånd mot självmord. En del länders lagar förbjuder, och de flesta religioner fördömer, självmordshandlingar.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения