среда, 28 августа 2019 г.

Långvarig stress återhämtning

Perioder med hög stress måste följas av återhämtning. Det som drivits upp (fysiologisk aktivering) måste tillbaka ned till ursprungsnivån för att systemet skall hålla på sikt. Hippocampus har en viktig roll i präglingen av minnesbilder.


Forskningen kring effekten av långvarig negativ stress på hjärnan är dock endast i ett begynnelseskede och det finns idag inte något säkert stöd t ex för att långvarig negativ stress påverkar de kognitiva funktionerna. Att uppleva stress är en del av livet.

Alla blir stressade någon gång. Det händer i situationer som kräver något extra och kroppen brukar då få extra kraft och energi. Men om stressen pågår länge kan kroppen ta skada. Det finns många saker du kan göra för att motverka stress.


Långvarig stress kan göra dig sjuk. Stress som är långvarig och som inte leder till att vi presterar mer får negativa konsekvenser för kroppen. Vid denna situation lider vi mer av situation, än vad stresstillståndet hjälper oss att bli effektivare.

Förändringarna i hjärnans struktur vid långvarig kronisk stress kan förklara varför det tar så lång tid att återhämta sig för utmattade. Nya förbindelser mellan nervceller måste skapas igen och det tar tid. Vår tankeförmåga och minnet kan påverkas tillfälligt vid en för hög belastning. Du får svårt att koncentrera dig på uppgifter. Vid långvarig belastning utan chans till återhämtning kan man få mer markanta problem med att minnas, strukturera och planera aktiviteter.


Humöret blir ofta labilt, många får symtom på depression och. Likväl som vi aktivt väljer aktiviteter behöver vi också välja att gå ner i varv ordentligt. Stress i sig är inte farligt, det är avsaknaden av återhämtning som är farlig! Oxytocin - vägen mot läkning och förebyggande av långvarig stress ! Efter långvarig stress måste kroppen få utrymme för återhämtning. Vid långvarig stress kan det leda till ljuskänslighet och en svårighet att skärma av bakgrundsljud.


Konsekvensen blir att du vill dra dig undan och isolera dig. Problem med minne och koncentration Det konstanta kortisolpåslaget som följer av långvarig stress påverkar tillväxten av nya hjärnceller. Ju längre stressen pågått desto längre tid kan det ta att balansera kroppen igen, därför bör du vara observant, ett flertal symtom och sjukdomar kan uppstå om kroppen inte får återhämta sig.


Stress från dåliga matvanor är något som många lider av. Stora svängningar i blodsockernivåerna är en bidragande orsak till utbrändhet men även stress från diverse intoleranser, miljögifter och infektioner kommer lägga ytterligare stress på kroppen.

Kronisk stress kan vara ett allvarligt tillstånd som kan orsaka andra sjukdomar över ti inklusive högt blodtryck, hjärtklappning, sömnlöshet och depression. Allt detta kräver såklart vård och är gärna något alla undviker. Det är viktigt för alla att ge utrymme för återhämtning , stänga av mobilen och prioritera sömn och fysisk träning. Att ha upplevt hög grad av stress i arbetet under perioder behöver i sig inte innebära någon hälsorisk. Studier har visat att lång tid efter en episod med utmattningssyndrom är kroppens förmåga att svara på stress inte återställd och risken för återinsjuknande kvarstår.


Innan vi berättar mer om hur den långvariga stressen kan påverka dig och din kropp, samt vart du kan vända dig för att få hjälp, tänkte vi börja med att reda ut det mest grundläggande – vilka symptom som tyder på att stressen i ditt liv är för hög och har varit närvarande alldeles för länge. Så länge stressen är kortvarig (stressituationer som bara varar i några minuter eller timmar) och det finns tid för återhämtning , kan kroppen hantera stressen. Därför kan vi bli sjuka av stress. Det är när de stressfulla situationerna blir långvariga som det blir skadligt för oss. Enligt Martin Ingvar skapar långvarig stress ett slitage på hjärnan, som utan chans till återhämtning inte hinner läka och återfå sin normala kapacitet.


Stressen försätter kropp och hjärna i ett slags konstant alarmtillstån där mycket av energi och fokus går till att ta in och sortera information från den omedelbara omgivningen. Vad det också bäddar för är näringsbrister – på näringsämnen som är en viktig del i tillfrisknandet. Här är hela listan på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma på banan igen.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения