четверг, 8 августа 2019 г.

Ny relation efter skilsmässa

Ibland fungerar det faktiskt att ersätta en längtan efter någon med att träffa en ny som väcker positiva känslor inom en. Fälla 2: Du hör av dig och vill ses. Du har blivit dumpad men kan ändå inte sluta sms:a eller ringa eller be om att få träffas. Att träffa någon ny kan kännas.


I januari i år träffade jag ju världens mest underbare man, Martin Wickström, så jag är. Er skilsmässa är om jag förstår det ännu inte klar och ert uppbrott ligger ännu nära i tiden.

Till er som träffat en ny partner efter skilsmässa Hur långt tid dröjde det innan ni kände er redo för detta? Det vore intressant att veta. Redo för ett nytt förhållande?


Det finns inget facit för hur länge man bör vänta innan man inleder en ny relation efter en separation. När det kommer till att vara redo för ett nytt förhållande varierar det från person till person, och ingen situation är den andra lik. Alltifrån hur det ska vara i sängen till hur man delar upp hushållsysslorna hemma eller hur man firar födelsedagar.


Boken utgår från psykoanalytikern John Bowlbys anknytningsteori enligt vårt sätt att knyta an till föräldrarna som småbarn kommer att prägla vår förmåga att skapa nära relationer resten av livet (se faktaruta). Teorin kan hjälpa oss att förstå varför vissa har lättare än andra att få relationer att vara länge. Hälsoliv är Sveriges största hälsosajt.

Vi bejakar människors intressen och passioner, guidar, ger senaste nytt och inspiration. Men en skilsmässa kan göra ont och ta längre tid att läka än vi tror. Och då har vi fått en ny identitet. Idagsidans artikelserie handlar om det – om hur det blev sen.


Först ut är Barbro Lennéer Axelson som i sin bok ”Förluster” undersökt vad skilsmässor gör med oss. Har för en tid skilt mig efter en årig relation. Samtidigt som jag skiljde mig inledde jag en ny relation.


Planen var att vara ensam och fri. Göra vad jag vill när jag ville det. Hon var mycket av det jag saknat i ett tidigare förhållande. I en öppenhjärtig intervju med Hänts Lotta Gray pratar riksspelmannen Åsa Jinder om vad som egentligen orsakade uppbrottet från Jonas Otter – samtidigt som öppnar dörren för att träffa en ny. Jag kommer gifta mig igen, det är klart, säger hon.


När jag precis hade börjat kravla mig över kanten så blev jag kontaktad av en ungdomskärlek som jag fick vara terapeut åt i hans svajiga äktenskap. Och så förklarade han mig sin kärlek. Sen efter några veckor så skulle han inte separera. Jag lever i en kärleksfull relation nu, där vi verkligen ser varandra.


Jag kan fokusera på mig och på min nya relation de veckor jag inte har barnen. Jag fokuserar mycket på dem när de är hos mig och har blivit en bättre och mer närvarande mamma efter skilsmässan !

Det är längesedan vi levde efter någon vett och etikett kring hur snabbt man får ståta med en ny kärlek efter en separation. Gör man det lite för snabbt så finns risken att man hamnar i kategorin tröst- relation , plåster-på-såren-flört eller, med engelskans uttryck, rebound relationship. Därför är det viktigt att man väntar med att presentera en ny partner för barnen och funderar hur man gör det. Det kan vara svårt att hålla huvudet kallt då man efter en jobbig skilsmässa hittar en ny kärlek.


Man vill visa sin lycka för hela världen och är ivrig över att presentera partnern för sina barn. Men vi utvecklas hela livet. En del har lyckats att läka såren i efterhan exempelvis genom psykoterapi eller goda nära relationer senare i livet.


Då behöver inte gamla känslor återkomma i en separation. Separationen kan också vara en ny möjlighet att i efterhand läka gamla sår.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения