среда, 18 мая 2016 г.

Hedersrelaterat våld statistik

Här har vi samlat ett antal länkar för dig som vill fördjupa dig i rapporter, statistik och hur det svenska samhället arbetar mot hedersrelaterat våld. Regeringens webbplats om mänskliga rättigheter. Majoriteten hade under lång tid varit utsatta för fysiskt våld av föräldrar, syskon och andra nära släktingar.


Hedersrelaterat våld statistik

I rapporten ingick också en enkät till frivilligorganisationer som särskilt arbetade med hedersrelaterat våld och förtryck. Satsning på projekt mot hedersrelaterat våld och förtryck. Tio projekt med syfte att motverka hedersrelaterat våld och förtryck får dela på sammanlagt 1miljoner kronor. Hedersrelaterat våld och förtryck bygger på starkt patriarkala och heteronormativa föreställningar.


Centralt för hedersrelaterat våld och förtryck är främst dess kollektiva uttryck. Vad betyder hedersbegreppet? Förövarna som utför hedersrelaterat våld , kontroll och förtryck rättfärdigar sina handlingar genom att hänvisa till hedern.


Medlemsländerna har en skyldighet att aktivt arbeta för att förhindra sådana typer av brott, inte enbart på lagstiftningsnivå. Frågorna gäller om man burit kniv som vapen, om man hotat någon med våld eller vapen för att få pengar eller andra värdesaker, om man ryckt väskan från en okänd person, om man slagit någon (familjemedlem respektive ej familjemedlem) så att personen behövde sjukvår om man slagit någon men inte så att personen behövde sjukvård. Det innebär att resultaten i olika studier inte är jämförbara.


Det är också vanligt att uppgifter som berör hedersrelaterat våld och förtryck ingår som en delmängd i befintlig statistik och att uppgifterna inte redovisas separat. Bedömning och hantering av risker för hedersrelaterat våld. Innehåll och genomförande Konstruktion. PATRIARK är en checklista som består av tre delar och omfattar faktorer. Den första delen täcker fem riskfaktorer beträffande mönstret i det hedersrelaterade våldet.


Hedersrelaterat våld statistik

Vi måste öka kompetensen och kunskapen om våldet. Mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck är några av våra största samhällsproblem. Jag är därför glad över att regeringen nu har beslutat om flera viktiga satsningar inom detta område.


Våldet och förtrycket utförs ofta av flera personer gemensamt och förövarna behöver inte vara en nuvarande eller tidigare partner. Den som utsätts för någon av dessa saker kan vara utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck. Det spelar inte någon roll vad våldet och kränkningarna beror på, det finns aldrig något.


Tidsserie som visar årlig statistik över konstaterade fall av dödligt våld i polisregionerna fr. Vi vänder oss till både män och kvinnor som på ett eller annat sätt är utsatta för – eller berörda av hedersrelaterat våld. Dessa grupper jämfördes sedan mot hedersvåldsgruppen. Kontakta oss om du behöver prata med någon om hur du har det eller om du utsätts för hedersrelaterat våld : Så kontaktar du oss.


Om du är under år gammal. I vissa familjer och släkter är det viktigt att det inte går något dåligt rykte om familjen. Det kan finnas regler, som att du inte får umgås med vem du vill eller ha sex förrän du har gift dig. Om det gör att du blir dåligt behandlad kallas det hedersrelaterat våld och förtryck.


Det finns många hinder för att skapa möjligheter för att eliminera hedersrelaterat våld. Det är först när vi har utjämnat dessa hinder som vi har makt att göra skillnad för alla utsatta världen över. Vilka hinder finns det? Brist på korrekt statistik över hedersrelaterat våld , nationellt och.


De allvarligaste incidenterna av hedersrelaterat våld har omfattat påtvingade självmor våldtäkter, tvångsgifte, kidnappning, dödshot och övergrepp i rättssak.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения