четверг, 19 мая 2016 г.

Vad gör en kurator på sjukhus

Vad gör en kurator på sjukhus

Du kanske behöver hjälp med att klara av det du ska göra på dagarna. En kurator kan ge dig stöd när du söker bostad eller arbete. Ofta träffar man en kurator flera gånger på bestämda tider.


Vad gör en kurator på sjukhus

Ibland träffar du kuratorn bara en enda gång när det är något särskilt du behöver hjälp med. Kurator (iblan särskilt i finlandssvenska, socialkurator) är ett yrke som innehas främst av socionomer. Skyddad yrkestitel gäller för kuratorer som är verksamma inom hälso- och sjukvård. Som sjukvårdens psykosociala experter fyller kuratorer en viktig funktion i mötet med patienter och anhöriga, dock tenderar arbetet att variera mellan kliniker och till viss del även mellan kuratorer , vilket kan tänkas skapa otydlighet kring vad en kurator egentligen gör.


Vad gör en Kurator Som kurator kan man ha många skiftande arbetsuppgifter. En stor del av arbetstiden möter man människor som behöver rå stöd och hjälp att lösa olika sorters problem. Genom samtal försöker kuratorn fånga in problemet, och sedan tillsammans med klienten komma fram till den bästa lösningen. Hos kuratorn kan dina föräldrar få information om vilket stöd de kan få från samhället (t.ex. via vårdbidrag eller Försäkringskassan).


Kuratorn kan också hjälpa dig att prata med personalen på skolan för att. Bestrida Om du önskar bestrida en faktura ska du skicka en kopia av fakturan tillsammans med en skrivelse om varför du bestrider den till verksamhetschefen på respektive klinik. En scen ur skolfilmen Vad gör man på sjukhuset ? Målgrupp: år och uppåt. Det finns även andra yrkespersoner som använder sig av samtalsbehandling som metod för att hjälpa människor. Läkare, socionomer, kuratorer , fysioterapeuter, arbetsterapeuter och sjuksköterskor är sådana exempel.


De kan arbeta på en vårdcentral, sjukhus eller en specialiserad mottagning. Ett stöd för elever, föräldrar, lärare, skolledning och övrig skolpersonal Kuratorn ingår i skolans elevvårdsteam, som i de flesta skolor består av rektorn, biträdande rektorer, specialpedagog, skolsköterskan och kurator. Skolkuratorer är del av skolans elevhälsa och arbetar med psykisk ohälsa i vardagen, tjej- och killgrupper och medling i konflikter. Kuratorn är där för att värna om elevernas perspektiv och ha eleven i fokus. Exakt vad en kurator gör ser ofta ganska olika ut på olika skolor.


Många kommer också med en upplevelse av låg självkänsla. Då är det viktigt att kunna jobba långsiktigt med den. Därför träffar Edvard många unga över ti för att hjälpa till med att få en förändring.


När det kommer till självkänslan handlar det ofta om att se vad man faktiskt gör , att man klarar saker. Däremot har kuratorer anmälningsplikt när det till exempel finns misstankar om att ett barn far illa. Då är kuratorn skyldig att göra en så kallad orosanmälan till socialtjänsten.


En skolkurator arbetar inom skolan och brukar vara en del av skolans elevhälsa, med specialpedagoger, skolsköterska, skolläkare och skolpsykolog också. Syftet är att göra vardagen lättare. Vi erbjuder stödgrupper för barn, föräldrar och syskon.


Ibland ordnas utbildningsverksamhet såsom temakvällar och föreläsningar. Det är första gången eleven berättar för någon vuxen. Eleven beskriver att hen mår oerhört dåligt pga av vad som hänt. Hen vill absolut inte att föräldrar ska veta det.


En arbetsterapeut på ett habiliterings-center arbetar tillsammans med andra som också kan mycket om funktionsnedsättningar. De är till exempel sjukgymnaster, logopeder psykologer och kuratorer. Vad händer när du träffar arbetsterapeuten? Som förälder, lärare eller kamrat kan jag alltså inte vända mig till kuratorn för att få reda på varför mitt barn, min elev eller min kamrat sökt hjälp eller vad som framkommit i samtalet. Om en omyndig elev har regelbunden kontakt med kuratorn , bör föräldrarna känna till detta.


Det innebär dock inte att föräldrar har rätt. Jag jobbar som uska på en medicinavdelning på ett sjukhus. På en vårdcentral kanske du gör vissa provtagningar t ex blodsocker och CRP, på en vårdavdelning varierar arbetet väldigt mycket beroende på vilken avdelning du arbetar på. På en förlossningsavdelning kan en undersköterska vara till hjälp för barnmorska och läkare.


Se gärna Skolverkets film sekunder med en undersköterska.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения