четверг, 12 мая 2016 г.

Olika typer av självskadebeteende

Olika typer av självskadebeteende

Självskadebeteende kan se väldigt olika ut, och bero på många olika saker. Att skada sig själv kan vara ett sätt att fly från jobbiga känslor, som oro, ilska, stress eller tomhet. Den vanligaste formen av självskadebeteende som leder till att man får åka in på sjukhus är medveten förgiftning, till exempel med alkohol.


Olika typer av självskadebeteende. Impulsen att skada sig själv kan utföras på många olika sätt. Några av de vanligaste är: brännmärkning, skärning eller rivning av huden, att slå sitt huvud eller andra delar av kroppen, sticka hål på huden med objekt, att hindra sår från att läka, inta giftiga substanser eller andra föremål.


Hos dessa var den vanligaste formen av självskadebeteende att skära sig själv. Det finns en bild av att det är flickor som skadar sig själva. Men självskadebeteende är i själva verket ett mänskligt fenomen och är inte kopplat till kön. Pojkar skadar sig också men det tolkas ofta på andra sätt. Det kan vara svårt i början.


Olika typer av självskadebeteende

Välkommen till vår föreläsning som tar upp exempel på olika orsaker till självskadande hur det lärs in och vad du som möter den enskilde kan göra för att minska förekomsten av självskadande. De bekymmer och problem som gör att man skadar sig kan se helt olika ut från person till person. En del känner sig värdelösa eller har helt stängt av sina känslor för att kunna stå ut.


Somliga upplever livet som ett enda stort kaos. Andra känner mest känslor av tomhet, som om de inte finns eller som om verkligheten inte är verklig. De kan definieras olika beroende på om dess konsekvenser är avsedda eller inte.


Vid missbruk av alkohol eller droger, vid olika typer av ätstörningar och när det gäller beteenden så som oskyddat sex, våldsutövning eller andra riskfyllda handlingar, är beteendet inte avsett att skada, men konsekvenserna är indirekt självskadande. Känslor som får beskrivas som ångest, men då snarast den typ av diffus känsla som kallas för fritt flytande ångest. Många självskadepatienter upplever att de outhärdliga känslor de plågas av lindras, eller blir mer uthärdliga då de ersätts av kroppslig, och kanske lite mer begriplig, smärta. Det man har sett när man studerat olika behandlingar är att det är viktigt med ett gott samarbete mellan den som söker vård och den som behandlar. Annars är behandlingarna inriktade på lite olika saker och olika långa.


Om du förutom självskadebeteende också har svår ångest eller en depression kan det vara aktuellt att ta medicin. Tidigare forskning har dessutom visat att uppemot hälften av alla personer med självskadebeteende också lider av någon typ av ätstörning. Ett liv med ätstörningar är för många mycket svårt och tar ofta upp mycket tid av ens liv. För många styrs livet av tankarna på mat och ätande.


Under utbildningen kommer du få insikt i och kunskap om självskadebeteende och hur du kan bemöta människor med självskadebeteende. Du lär dig om olika typer av självskadande beteende och hur du gör en analys för att ta reda på orsakerna. För vårdpersonal kan det vara otroligt tålamodskrävande att behandla patienter med självskadebeteende. Läkandet kan ta ti men det går.


Att möta människor som på olika sätt skadar sig är svårt och skapar många tankar och starka känslor hos föräldrar och personal. Psykologiska behandlingsmetoder kan användas vid flera olika diagnoser och tillstån till exempel vid depression, ångestsyndrom, personlighetssyndrom och andra former av psykisk ohälsa, bland annat självskadebeteende. Hälften av de självskadande sa att det var viktigt för dem att se blodet rinna.


Nära hälften av missbrukare återhämtar sig själva. En studie från USA visar att nästan hälften av personer beroende av alkohol eller droger tar sig ur sitt missbruk helt utan assistans. Resultaten indikerar att synen på behandling och återhämtning vid missbruk behöver förändras i samhället, menar forskare bakom studien.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения