среда, 18 мая 2016 г.

Vad är en konflikt

Vi måste först lära oss vad en konflikt är. Första steget är att faktiskt förstå de ord som vi använder för att tala om konflikter. Det kan kännas allt för elementärt, men unna dig då lyxen av att tänka djupare än vad du tidigare har gjort i ämnet.


Konflikt innebär ett möte mellan sådant som inte är förenligt. Ordet konflikt kommer från det latinska ordet conflictus som betyder sammanstötning, att kollidera, råka i strid.

Konflikter kan föreligga såväl inom en människa som mellan personer, grupper, organisationer eller stater. När konflikten är över. Samarbetsklimatet på företaget har ofta fått sig en törn och det kan ta tid innan förtroendet är återupprättat. En konflikt kan få långsiktiga efterverkningar.


Enligt Thomas Jordan, forskare i konflikthantering vid Göteborgs universitet, uppstår en konflikt när en eller flera parter har önskemål de inte är villiga att släppa och upplever att någon annan blockerar dem från att tillgodose dessa önskemål. Vad är en intern konflikt ? Om du någonsin befunnit dig att läsa en roman eller novell och undrar hur karaktären kommer att göra ett svårt val, då har du upplevt interna konflikten i litteraturen. Du ska inte ”vinna” en konflikt på jobbet.

Att vinna en konflikt innebär bara att du uppnår det resultat du vill, oavsett vad den andra parten vill och tycker. Eftersom de underliggande problemen därmed inte lösts kommer de att dyka upp igen förr eller senare. Därför är det mycket bättre att sikta på att lösa konflikten. Däremot kan du försöka nå dem och be om det du behöver.


Det är å andra sidan ett sätt att få vad man behöver som visat sig fungera bra. För att nå en person du är i konflikt med bör du behandla honom eller henne som en individ med samma rättigheter som du själv har. I vissa fall är det en grundläggande motsägelse. Ibland uppstår konflikter inom oss, när vi arbetar i en miljö som strider mot våra egna värderingar. Efter en lång konflikt med Lantmäteriet ringde han till myndighetens generaldirektör och ville ha en annan handläggare.


Och vi kommer att bli indragna i en militär konflikt för den händelse att Nato behöver hjälpa balterna. Frågan är om denna konflikt inte redan är ett faktum. Det är ett märkligt försök att skapa en konflikt som. Här berörs bara reella konflikter , inte de som beror på missförstånd etc. Det man kan göra är att definiera vad konflikt egentligen är.


Det finns ett par bidragande faktorer till konflikt. OenighetDet behöver inte vara en konflikt för att man är oeniga om en sak.

Först och främst – det går inte att undvika konflikter ! Den stora frågan är snarare hur man hanterar de konflikter som uppstår. Så fort människor kommer samman uppstår konflikter. Vår syn på konflikter varierar från person till person. För en del är minsta lilla friktion en konflikt. Därmed anser jag att det är relevant att titta på elevers perspektiv för att skapa förståelse för hur de uppfattar vad en konflikt är och hur de förhåller sig till konflikter som de bemöter i sin skolvardag.


För att lösa detta lägger Dropbox till orden ( konflikt med Unicode-kodning) på den ena. Egentligen är en konflikt i sig neutral – det är två viljor eller behov som krockar helt enkelt. Det är hur vi väljer att hantera sammanstötningen som avgör om konflikten är lätt eller svår och om den leder till något gott eller ont. Om du identifierar vad konflikten i grund och botten handlar om blir det lättare att tackla den. Lumumma (Maluma) som är mjuk och snäll möter Takete som är hård och tuff.


Finns det någon möjlighet att lösa en konflikt när parterna är så här ensidigt sammansatta, så obalanserade och överdrivna? Dramatiseringen passar för alla åldrar. Korten nedan är hämtade ur Pennvässarens kopieringsunderlag.


Markus: Jag har lärt mig under livets resa att verkligen lyssna efter vad konflikten egentligen handlar om. Ibland kan det verka vara en sak på orden som sägs, men om man lyssnar djupare på hela människan finner man att det handlar om något annat.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения