четверг, 26 мая 2016 г.

Regressionsanalys spss

Regressionsanalys spss

Hur du hittar regressionsanalys i SPSS. I rutan ”Dependent” lägger du in din beroende variabel – den som påverkas. I rutan ”Independent” lägger du in din oberoende variabel – den som påverkar.


Regressionsanalys spss

I det här exemplet lägger vi in skattesats i dependent-rutan och medianinkomst i independent-rutan. På SPSS -akuten finns det enkla, relativt korta och instruktiva guider till hur man genomför statistiska analyser i statistikprogrammet SPSS. Bloggen grundades av Anders Sundell.


Jag har tyvärr inte möjlighet att hjälpa till med uppgifter eller uppsatser. Läs här om att använda SPSS -akuten i ditt uppsatsarbete. Hur man hittar N-talet i SPSS -outputen. Ibland vill man pröva flera olika regressionsmodeller, det vill säga först köra med bara några oberoende variabler och sedan lägga till fler, eller först göra en bivariat analys och sedan lägga in kontrollvariabler.


I praktiken innebär det att man gör flera regressionsanalyser. Därefter klickar man i sin beroende variabel i rutan ”Dependent”, oden oberoende lägger man i rutan ”Covariates”. Analys av samband mellan variabler (x,y) ! Utifrån sina data försöker man hitta en ”förutsägelse ekvation”, som kan ge oss bäst möjliga gissning ! Detta gör datorn för oss! I SPSS kan man ställa in vilken skalnivå variablerna befinner sig på.


Alternativet ”Scale” motsvarar intervallskala. De inställningarna påverkar däremot inte analyserna. SPSS protesterar inte om du använder en nominalskala som beroende variabel i en regressionsanalys.


Det måste man hålla koll på själv. Nu är det dags för ett experiment på SPSS -akuten, nämligen videoguider. Tanken är att komplettera textinstruktionerna med kortare filmer som visar var man ska klicka och hur man ska tolka resultaten.


Jag filmar skärmen och pratar till. Den första guiden jag gjort är till enkel regressionsanalys med en beroende och en oberoende variabel. Regressionsanalys , regression, är en gren inom statistik där målet är att skapa en funktion som bäst passar observerad data Enkel linjär regression. Statistics made easy ! Learn about the t-test, the chi square test, the p value and more - Duration: 12:50.


SPSS är en fortsättningskurs som ger dig en grundlig förståelse av logistisk regression, överlevnadsanalys och power beräkningar. Du får fördjupade kunskaper om SPSS parallellt med en inblick i statistiska begrepp. Om alla x är kontinuerliga variabler analyserar man med regressionsanalys.


Om x är blandat kontinuerliga variabler och klassvariabler gör man en covariansanalys (är i praktiken en regression). Om y är en klassvariabel (exempelvis har eller har inte utvecklat en viss sjukdom) analyseras modellen med logistisk regression. I SPSS finns det tre skalnivåer under rubriken Measure.


Dessa är Scale (intervall och Kvot), Ordinal och Nominal. Det är här väljer du den skalnivå som passar din variabel. Observera att skalnivån påverkar vilka analyser du kan göra i SPSS. Om du har variabler av olika skalnivåer måste analysen anpassas efter den lägsta skalnivån. Kap 8: Introduktion till multipel regressionsanalys.


Multipel regressionsanalys Multipel regressionsanalys kan ses som en utvidgning av enkel linjär regressionsanalys. Vi har nu ⁄er än en oberoende variabel. När man genom regressionsanalys väl har funnit en ekvation som så gott det går beskriver det statistiska underlag som man har, kan man sedan använda denna linjära modell till att förutse vad man kommer att få för värden vid andra mätpunkter.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения