четверг, 20 октября 2016 г.

Förebygga återfall depression

Förebygga återfall depression

För att förebygga depression är det mycket viktigt att du omger dig med människor som får dig att må bra. Du bör vistas i sällskap av människor som värdesätter och respekterar dig samt får dig att må bra i dig själv – människor som även hjälper dig att se dina styrkor och brister, men alltid på ett konstruktivt sätt. Du kan ha fått en depression om du under en tid som är längre än två veckor känner dig mycket nedstäm trött och orkeslös. En depression innebär att du sällan eller aldrig känner någon glädje eller lust.


Förebygga återfall depression

I Socialstyrelsens nya nationella riktlinjerna lyfts bland annat kognitiv beteendeterapi (KBT), antidepressiva läkemedel och magnetstimulering av hjärnan fram som behandling av medelsvår till svår depression. Men för att förebygga eventuella återfall av depression lyfts en ny metod fram – mindfullnessbaserad kognitiv terapi. I interpersonell terapi behandlas depressionen just genom att arbeta med patientens relationer och det har visat sig fungera!


Det finns också ett program - Mindfulnessbased cognitive therapy - som riktar sig till personer som har haft återkommande depressioner , som har visat sig kunna förebygga återfall. Risken för att få återfall i depression är högre hos personer med låg sero-toninaktivitet. Vid depressioner är också omsättningen av nora-drenalin rubbad. En rationell tillämpning av dessa riktlinjer är att för att förebygga återfall hos patienter med recidiverande depression fortsätta med en vältolererad behandling som lett till remission tills vidare. Om patienten trots detta återinsjuknar får annan behandling övervägas.


Här sammanfattar SBU en rapport från Centre for Reviews and Dissemination i Storbritannien om behandlingar för att förebygga återfall i bipolär (manodepressiv) sjukdom. Om studierna i originalrapporten. Den systematiska översikten inkluderade studier av underhållsbehandling för att förebygga återfall. I en del fall är sjukdomen periodiskt återkommande och ibland kan det därför vara nödvändigt med behandling för att förebygga återfall.


Psykologisk behandling med kognitiv terapi har i flera undersökningar visat sig kunna förebygga återfall. Inom återfallspreventionen är man särskilt intresserad kring hur individen tolkar återfallet. Depression kan också bero på stress som pågått under lång tid. Sårbarhet för depression kan vara både genetiska faktorer och psykologiska. Risken för depression ökar om du har andra sjukdomar, till exempel missbruk.


Förebygga återfall depression

Liksom tidigare rekommenderas i många fall behandling med antidepressiva läkemedel, men framförallt är det olika former av KBT-behandlingar som lyfts fram. Och nu finns även mindfulnessbaserad kognitiv terapi med som en rekommendation, bland annat när det gäller att förebygga återfall. FÖREBYGGA ÅTERFALL I EGENTLIG DEPRESSION Hedvig Nettelblad och Victor Segell Återfallsfrekvensen för egentlig depression är hög både när den är behandlad och obehandlad. Kognitiv beteendeterapi och medicinering med antidepressiva läkemedel är två av de vanligaste metoderna för att behandla depression.


Ett argument som ofta förs fram är att KBT är bättre än antidepressiv medicin för att förebygga återfall i depression. Att sporta så du blir svettig tre, fyra gånger i veckan kan förebygga depression. Inte bara mediciner spelar roll.


Och man har sett att god kost i alla fall inte är skadligt. Viktigt med tidig behandling. Ju längre depressionen får verka, desto större blir skadorna på hjärnans funktioner.


Det är viktigt att behandla depression. Rörelse är bra mot psykisk ohälsa och utmattningssyndrom. All regelbunden fysisk aktivitet förbättrar hur du hanterar vardagsstress. Behandla till fullständig remission och därefter 6-månader.


Trappa sedan ut behandlingen långsamt för att undvika utsättningssymtom som ibland kan vara svåra att skilja från eventuellt återfall. Vid långsammare uttrappning där man minskar risken för utsättningssymtom blir eventuellt återfall i depression lättare att skilja ut.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения