пятница, 21 октября 2016 г.

Barn som bevittnat våld brottsoffer

Staten har ett speciellt ersättningsansvar för barn som bevittnat allvarliga brott mot en närstående, trots att barnet inte kan få skadestånd från förövaren. Ett nytt lagförslag är på gång som innebär att brottsbalken kan ändras, så att barn som bevittnar våld mot en närstående får ett starkare rättsligt skydd. Våldsutsatta kvinnor, barn som bevittnat våld och personer som utövar våld ska få stöd och hjälp på ett jämlikt och rättssäkert sätt genom att utveckla kompetensstöd till kommuner och ideella organisationer.


Dessa barn löper också stor risk att själva utsättas för både våld och sexuella övergrepp. Att uppleva våld som barn eller ungdom kan ge svåra konsekvenser. Barn och unga som upplevt våld vittnar ofta om oro och ångest.

Däremot är inte barn brottsoffer när den brottsliga gärningen inte varit riktad mot det. I egenskap av att ha bevittnat våld är ett barn därför inte heller målsägande, vilket det kan vara om det själv varit utsatt för brott. SoL framgår att socialnämnden särskilt ska beakta att barn som har bevittnat våld eller andra övergrepp av eller mot närstående är brottsoffer , och kan vara i behov av stöd och hjälp.


Barn som lever i en sådan miljö utsätts för psykiskt våld. Detta kan förhoppningsvis leda till ett tydliggörande av dessa barns situation även i andra myndigheters arbete, t. Brottsoffermyndigheten som sedan länge uppmärksammat och arbetat för barn som bevittnat våld. Barn i kris kan få stöd och hjälp i form av samtal, enskilt eller i grupp, på någon av de BUP-mottagningar som finns i hela landet.


SoL ska socialnämnden särskilt beakta att barn som bevittnat våld eller andra övergrepp, av eller mot närstående, är brottsoffer.

Tidigare gällde att socialnämnden skulle beakta att barn som bevittnat våld kan vara i behov av stöd och hjälp. Enligt regeringens mening är det positivt om begreppet brottsoffer utvecklas i riktning mot att det blir naturligt att betrakta barn som bevittnat våld som offer för brott. Dessutom utgör brott som varit ägnat att skada tryggheten och tilliten hos ett barn i dess förhållande till en närstående person enligt kap.


När det gäller socialnämndens arbete med personer utsatta för våld och barn som har bevittnat våld är bland annat mål, ansvarsfördelning och samverkan områden som regleras av föreskrifter. Socialnämnden ska, enligt kap. I Sverige har inte barn som bevittnat våld i nära relation målsägandestatus, d. Ett barn som har bevittnat våld i nära relation ses med dagens svenska reglering däremot som ett brottsoffer i ordets vida betydelse. Syftet med den-na rapport är att belysa den nya lagstiftningen och att ta reda på om man tror att detta kommer att innebära någon förändring för polisens och socialtjänstens ar-bete. Våldet i hemmet blir en del av barnens livsmiljö.


Utifrån detta utvecklar barn en mängd olika strategier för att hantera vardagen. Barn upp till år som bevittnat våld i nära relationer betraktas enligt socialtjänstlagen som brottsoffer. De har rätt till stöd och hjälp.


Att ha bevittnat våld innefattar även att barnet inte sett, men hört våldet. Densyftar till att ge socialtjänsten vägledning på området och tar upp lagstiftning och förarbeten samt kunskap baserad på forskningoch praktiska erfarenheter från socialtjänsten. En politisk markering var att barn som bevittnat våld sågs om brottsoffer och hade rätt till brottskadeersättning.


Ungefär tio procent av alla barn i Sverige har upplevt våld i hemmet någon gång och fem procent har gjort det ofta. Utvärderingsuppdraget begränsades därmed till att gälla stödinsatser för barn som bevittnat våld mot mamma, och deras mammor.

Många drar sig för att anmäla. Den utsatte har kanske fortfarande känslor för sin partner eller är rädd för. Endast en tredjedel av de polisanmälningar som görs vid dessa. I det material som använts i uppsatsen klumpas i regel unga brottsoffer och vittnen till brott samman till en enda grupp.


Jag har i uppsatsen således till stor del dragit slutsatser om barn som endast bevittnat våld , utifrån vad som framkommit om den samlade gruppen. När Kriminalvården verkställer ett straff ska brottsofferperspektivet alltid finnas med. Kriminalvården ska hindra klienten från att utöva hot, våld eller otillbörlig påverkan på sina brottsoffer.


Inom vår samlade BOJ-organisation kan vi känna stolthet över att alla efter bästa förmåga söker ge hjälp och stöd åt brottsoffer liksom åt de ibland hårt utsatta vittnena. Detta trots att forskning visar att effekterna för barnet kan vara desamma som att utsättas för d irekt våld. Enligt brottsskadelagen och socialtjänstlagen har barn som bevittnat våld i hemmet rätt till ökat stöd. Du som är barn eller tonåring och upplevt våld i dina familj kan få individuell krisbearbetning i form av Trappansamtal. I Trappan får barnet möjlighet att fritt uttrycka sina känslor av rädsla, sorg, ilska och skuld.


Modellen har utvecklats på initiativ av Rädda Barnen. Mål med Trappansamtalen.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения