понедельник, 17 октября 2016 г.

Vem ärver

Ibland kan det finnas äktenskapsförord och testamente som säger att vissa saker ska gå till en särskild person eller organisation. Sambor ärver inte varandra om det inte finns ett testamente. Oavsett i vilket skede i livet du befinner dig finns det anledning att fundera över vem som tar över de tillgångar du lämnar efter dig när du avlider. Vem ärver vad av vem ? En annan fördel med testamente, förutom att du kan bestämma vem som ska ärva dig och hur mycket, är också att du kan skriva in i testamentet att arvet efter dig ska vara enskild egendom.


Om barnet eller barnen däremot avstår arvet för den kvarlevandes skull så har de rätt till att ärva denne på samma sätt som gäller för gemensamma barn. Om den avlidnes barn inte är kvar i livet eller om de avskriver sig arvet så får deras barn ärva. Varje gren på släktträdet har en lika stor andel. Om jag är ensamstående utan barn, vem ärver mig?


Om barn och barnbarn saknas ärver dina föräldrar. Finns inte de kvar i livet går arvsordningen vidare till syskon och syskonbarn. Enligt den första gruppen är det den avlidnes bröstarvingar, det vill säga den avlidnes barn, som i första hand ärver och skulle någon av dessa redan tidigare ha avlidit är det dennes barn som går in i sin avlidnes ställe.


Arvingar delas in i olika klasser. Vilka tillhör vilken klass? Huvudregeln inom svensk rätt är att den avlidnes bröstarvingar, alltså dennes barn, ska ärva (kap. § ÄB). Bröstarvingarna ska dela lika på arvet.


Om din make har två barn har dessa alltså rätt till hälften var av arvet efter hen. En sambo kan inte ärva utan vid ett dödsfall kommer egendomen att ges i första hand till barnen om de inte är vid livet kommer barnbarnen i dess ställe. I situationen där sambon saknar barn kommer dess föräldrar att ärva. Vad många inte är medvetna om är att reglerna för sambor på flera plan skiljer sig från reglerna för makar. En av de mest påtagliga skillnaderna är att makar ärver varandra vilket inte är fallet för sambor.


Många av oss minns säkerligen den nu avlidne författaren Stieg Larsson och hans efterlevande sambo Eva Gabrielsson. Svaret är inte alltid enkel. Första arvsklassen, barn till den avlidne. I den första arvsklassen ingår den avlidnes bröstarvingar, dvs.


Delägarna i dödsboet ärver Om det finns tillgångar efter den som har dött ärver delägare i dödsboet. Det kan också ett finnas äktenskapsförord och testamente som säger att vissa saker ska gå till en särskild person eller organisation. Både helsyskon och halvsyskon kan ärva ett avlidet syskon, om denne är ogift och inte har egna barn.


Vem ärver

Detta gäller bara om den avlidne inte upprättat ett testamente. Jag har varken föräldrar eller syskon. Min make har syskon, men inga föräldrar. Vi har äktenskapsförord. Svar: Tänk lite längre än bara till föräldrar och syskon.


Det finns kanske fler och lite mer avlägsna släktingar. Lena ärver således aldrig utan testamente och detta leder till mycket tragiska konsekvenser för Lena. Dessutom är det mycket viktigt att de som är sambor även ser över sitt livförsäkringsskydd. Det är nämligen inte självklart vem dessa faller ut till. Gör ett samboavtal där ni listar vem som äger va vad som är gemensamt och vem som har rätt till vad vid separation.


Vem ärver

Spar kvitton på vad ni betalat och gör gärna en lista på vem som köpt vad. Du ärver inte din sambo. Om du anger i testamentet att det är med full äganderätt Din fru ärver , så kommer hennes arvingar att även ärva det som hon fått från Dig genom arv.


Om Du däremot vill att det hon ärvt efter dig ska tillfalla dina barn när hon avlider så ska du ange det i ditt testamente.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения