четверг, 13 октября 2016 г.

Enskild egendom vid dödsfall

Det finns en vanlig missuppfattning att man inte ärver en make eller makas enskilda egendom. Men vad enskild egendom egentligen innebär är att den inte ska tas upp i en eventuell bodelning. Bodelning i samband med dödsfall. Råder giftorättsgemenskap mellan makarna kallas deras egendom för giftorättsgods.


Enskild egendom vid dödsfall

Om giftorätts-gemenskapen är utesluten kallas egendomen för enskild egendom. Enskild egendom är egendom som inte är. Efterlevande make ärver med andra ord även enskild egendom med fri förfoganderätt.


Fri förfoganderätt innebär att egendomen går tillbaka till den avlidne makens arvingar efter bådas bortgång. Om make inte ska få rätt att ärva enskild egendom måste detta framgå av ett testamente. Ett äktenskapsförord måste undertecknas av er båda och registreras. Full äganderätt = Till skillnad mot fri förfoganderätt har ägaren även rätt att testamentera bort egendomen. Egendom som träder istället för enskild egendom.


Har enskild egendom ersatts av annan egendom är den nya egendom enligt huvudregeln också enskild egendom. Som exempel kan nämnas att en make fått en bil i gåva med villkor att den ska vara makens enskilda egendom. Skulle maken därefter sälja bilen blir de pengar som han får vid. Vid en gåva från någon annan än den andra maken om det står i gåvohandlingen att egendomen som personen får i gåva ska vara enskild. Vid dödsfall gäller den efterlevande maken kommer att ärva allt, d. Ett vanligt villkor är att gåvan ska vara mottagarens enskilda egendom och därmed inte omfattas av en eventuell framtida bodelning.


Avkastning från enskild egendom , exempelvis utdelning på aktier, blir däremot giftorättsgods om inget annat föreskrivits i samband med att egendomen gjordes enskild. Vid gåva av lös egendom , vilket innefattar pengar, behövs inget gåvobrev. Den enskilda egendomen ingår, till skillnad från giftorättsgods, inte i bodelningen vid skilsmässa eller den ena partens dödsfall , om inte den ägande parten går med på. Detta då en makes egendom är giftorätt i den mån det inte är enskild egendom , se kap. Att egendom har förordnats som enskild egendom innebär att den inte ska ingå i bodelningen, så även vid dödsfall.


Förordnandet av enskild egendom kan ske genom äktenskapsförord eller testamente. En vittnesmening är en formulering där vittnena intygar att testatorn upprättat testamentet vid fullt förstånd och vilket datum detta har skett. Vittnenas personnummer. Testamente med villkor om enskild egendom.


Den som upprättar ett testamente kan bestämma att den egendom som testamenteras bort ska vara mottagarens enskilda egendom. Den egendom som ska delas mellan makar vid en bodelning, pga dödsfall eller skilsmässa, kallas för giftorättsgods. Det är värt att notera att ingenting automatiskt blir enskild egendom , utan detta måste bestämmas i särskilda avtal och villkor.


Samma sak gäller för egendom som någon ärvt och enligt testamente ska vara mottagarens enskilda egendom. Enligt sambolagen ska samboegendomen delas lika vid en bodelning. Men genom föreskrift i äktenskapsförordet, gåvobrevet eller testamentet kan även avkastningen vara enskild egendom.


Avslutningsvis bör dock påpekas att om respektive makes innehav av enskild egendom vid en bodelning ger ett alltför egendomligt resultat, finns det jämkningsregler som syftar till att korrigera detta. Läs mer att viss egendom ska vara enskild. När den enskilda egendomen utgörs av en fastighet, bil eller annan egendom är det ofta lätt att även flera år senare peka ut vilken egendom som är enskild. Vid skilsmässa ingår den inte i bodelningen.


Det som inte stämmer är att enskild egendom går att göra om till giftorättsgods genom äktenskapsföror det går inte!

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения