четверг, 20 октября 2016 г.

Barn i fängelse usa

USA är också den enda landet i världen som ger barn livstidsdomer. Fjorton stater har ingen minimiålder alls för att sätta barn i fängelse. De får inte köra bil eller se en skräckfilm utan vuxet sällskap. Men de kan dömas till livstids fängelse.


I många fall har barn arresterats för att de följt med en förälder som har arresterats eller för att de sökt asyl i ett annat land.

Det händer också att barn hamnar i fängelse på grund av sin ras, religion, nationalitet, etniska tillhörighet eller politiska åsikter. Det finns idag en växande insikt om att det inte är nödvändigt. Idag skriver Lennart, DPU, om USA :s fängelser för barn. När barn kommer i kontakt med Kriminalvården måste våra höga säkerhetskrav kombineras med barnens integritet och rätt till sina föräldrar.


Det ställer höga krav på oss. Vi arbetar för att skapa möjligheter för intagna att åtminstone till viss del ta sitt föräldraansvar, men vi har också ett ansvar för att barn inte far illa. Efter det har siffran sakta sjunkit och ligger i dag på 666.

I politiken har man börjat tala om justice reinvestment” – kampanjer där man uppmärksammat hur dyrt fängelse är jämfört med till exempel brottsförebyggande åtgärder. Barnen flydde till skogen där de greps morgonen därpå. Domstolen vägrade att behandla dem som ungdomsförbrytare och valde att i stället lagföra dem som vuxna.


Systern berättade i rätten att allt var hennes idé och att hon bland annat torkat bort broderns fingeravtryck från mordvapnet innan de flydde. Christi är år gammal och har suttit i fängelse i Louisiana i USA i mer än halva sitt liv. Hon var år när hon spärrades in, dömd till livstids fängelse för ett mord hon hävdar att hon aldrig begått. Christie Cheramie och hennes dåvarande pojkvän rånade en äldre kvinna, och någon av dem knivhögg kvinnan till döds.


Barnen kan inte friges villkorligt utan måste sitta av straffet, som är just på livstid. Det är död i fängelset istället för död genom avrättning, säger Bryan Stevenson på organisationen Equal Justice Initiative som skrivit en rapport om de livstidsdömda. Det kan vara tidsbegränsat eller utdömt på livstid. Fängelsestraff anses svårare än böter. Straffet regleras i Sverige i Brottsbalken.


I vissa fall kan bötesstraff omvandlas till fängelse. ADX Supermax – Det tuffaste fängelset i USA Under de år som ADX Supermax existerat i Florence, Colorado så har ingen rymt därifrån. En del anser till och med att det är ett öde värre än döden att hamna där.

Barnen vill träffa sina föräldrar och ha en relation till dem precis som alla andra barn. Bakom statistiken ser man som sagt tydligt att de här barnen oftare lever i fattigdom och kommer från hem som är allmänt instabila. Ett barn med en förälder i fängelse upplever stress och djupt trauma, som eventuellt kan påverka dem hela livet.


USA har mindre än fem procent av världens befolkning men närmare procent av världens fångar. Svarta utgör procent av den amerikanska befolkningen men hela procent av dem som sitter i fängelse. USA har som bekant två olika typer av lagar - delstatliga och federala. Hamnar våldtäktsfallet under den federala lagen så straffas förövaren med års fängelse , medan de olika delstaterna har olika straff. Nolltoleransen innebär att de som passerar gränsen olagligt, enligt USA :s lagar, ska gripas och ställas inför rätta, vilket får till följd att medföljande barn placeras i förvar på annat håll då de inte kan hållas i fängelse.


Det är det välrenommerade tyska tv-programmet Report Mainz som i kväll avslöjar att USA håller barn fångna i Irak. Mellan januari och maj i år har vi hittat 1barn i sex olika fängelser som kontrolleras av koalitionens trupper. Dömd för bland annat samhällsomstörtande verksamhet till års fängelse samt livstid i ett annat fall, totalt motsvarande års fängelse. Barn som är med om att mamma eller pappa sitter i fängelse upplever ofta detta som en kris. Det är viktigt att du som vuxen vet hur du bäst kan möta barnet i denna situation.


Syftet med detta informationshäfte från kriminalvården är att sprida information och kunskap om situationen för barn till.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения