вторник, 7 февраля 2017 г.

Finlandssvenska youtube

Finlandssvenska youtube

In den här videon listar jag stycken av mina favorit finlandssvenska ord. Swedish words Finns made up. Det är konstigt att ni i Sverige inte vet om vår existens, säger Julia Brink, verksamhetsledare i Finlandssvenskarnas riksförbund. För att fira svenska dagen så tyckte jag det var dags att göra en finlandssvensk -tag.


Finlandssvenska youtube

Frågorna i videon: Varifrån är du? Hur är det att vara finlandssvensk där? Beskriv en finlandssvensk med fem ord Bäst med att vara finlandssvensk Värsta med att vara finlandssvensk ? Tre favorit finlandismer? Hitta låtar, artister och album för finlandssvensk.


Hitta det senaste inomfinlandssvensk-musik på Last. Spelar via Spotify Spelar via. - en kanal till kändiskap. Gör man en bra grej och lyckas få videon att spridas så kan det vara människor världen över som ser materialet. Vad betyder ordet finlandssvensk egentligen för sverigesvenskar? Kan en sverigesvensk höra någon skillnad mellan finlandssvenska och finnsvenska?


Antti Yliselä, som gör sin civiltjänst på Focis, skrev sin pro gradu-avhandling om svenskars attityder till och kännedom om finsk brytning och finlandssvenska. Finlandssvenska är en överregional varietet av svenska som är karakteristisk för finlandssvenskar och som kännetecknas av vissa finländska särdrag. Inom finlandssvenskan finns ett flertal dialekter. De finlandssvenska dialekterna tillhör gruppen östsvenska mål till vilken även estlandssvenska hör. Den finlandssvenska flaggan, en röd flagga med gult kors, används i en del kretsar i Finland för att representera det finlandssvenska.


Ett helt nytt band med influenser av 60- och 70-talsrock äntrar den finlandssvenska musikscenen. Enligt Roos är det inte så vanligt att finlandssvenska band vidgar vyerna och många har frågat sig om det faktiskt kommer att fungera att ta finlandssvensk barnmusik till andra länder. Vi reder ut frågetecknen kring denna vår mest livfulla dialekt. Vi avslöjar vad orden stöpsel, skumvin och skyddsväg betyder – samt hur vi skulle ha.


Den finlandssvenska matkulturdagen Avsikten med dagen är att uppmärksamma, bevara och utveckla de unika finlandssvenska mattraditionerna. Varje år lyfter vi en specifik råvara, de senaste åren bland annat inhemska frukter, buskbär, potatis, proteinväxter och fisk. Daniel Hjort är det stora finlandssvenska dramat. Han kom att tillbringa resten av sitt liv på Lappvikens sjukhus. Många finlandssvenskar som har flyttat till Sverige har också aktivt jobbat på att bli av med sin finlandssvenska , för att inte sticka ut.


Dels verkar svenskarna faktiskt ha ganska bra koll på oss. Det är inte alls exotiskt med finlandssvenska och de vet att vi är en minoritet i Finland. Däremot verkar finlandssvenskan ha fler varianter av hälsningsfraser än vad sverigesvenskan har.


I Finland används till exempel hälsningsorden ”moj” och ”mojn” som kommer från finskan, liksom det, i svenska öron, lite mer ålderdomliga ”goddag” som enbart förekommer i de finlandssvenska samtalen, inte i Sverige. Flest tittare har man faktiskt i Sverige, Danmark och Norge. Går finlandssvenska hem i Sverige? Det är vi ju ett levande bevis för, tycker Granberg. Det är absolut inget problem att göra musik på finlandssvenska , det gäller att göra.


Sök topplåtar av finlandssvensk för att hitta ny musik och upptäck artister. Lyssna på finlandssvensk musik på nätet gratis på Last. Av dem som svarade vill en knapp majoritet, procent, höra mer finlandssvensk musik på Yle Vega och Yle Extrem medan procent tycker att det räcker med mindre. Men siffrorna varierar mellan olika åldersgrupper.


Finlandssvenska youtube

Av 60–79-åringarna önskar sig procent mer finlandssvensk musik på radio. Men Strömsö är fortfarande en Svenska Yle-produktion och ett finlandssvenskt program, betonar hon och tillägger att programmet kommer att behålla sin ton och sina gamla, bekanta experter. En nyrekrytering har däremot skett i Jonas Sundström som blir ny programledare som kommer att intervjua en del gäster på finska.


De anställda inom förbundet är sakkunniga inom olika områden. De arbetar som en del av trion som leder arbetet inom de olika verksamhetsområdena. Ingen äkta ålänning - Åländska perspektiv i den finlandssvenska bloggvärlden. Lifestyle blogg baserad i Mariehamn på Åland.


Skriver om livet på ön, samhälle, journalistik och livet i allmänhet.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения