понедельник, 27 февраля 2017 г.

Hedersvåld islam

I muslimska samhällen är inte allt som sker i enlighet med islam och detta handlande kan då inte tillskrivas religionen i sig. Du skall veta att islams lärde anstränger sig för att motverka dessa osmakliga kulturella seder och styra samhällen mot islams sanna läror. Enskilda muslimers missgrepp bör inte tillskrivas islam. I dag kryllar debatten av aktörer som relativiserar hedersvåldet eller kryddar sina motbjudande argument med okunskap kring den avgörande skillnaden mellan att vara kritisk mot islam och att hata muslimer. Det är en sak att vara sakligt islamkritisk, det är något helt annat än muslimofob, vilket i stället kretsar kring hat och fördomar.


Islam tar avstånd från detta grymma förfarande med flickebarn, något som kommer – med Guds välvilja och stöd – diskuteras vidare nedan.

Islams attityd mot ”hedersmord” Om man läser tidningarna och följer debatten i media finner man att hedersmord och hedersrelaterat våld omfattar vissa saker. Idag är Sara utbildningsledare för ett samarbetsprojekt (GAPF utbildar mot hedersvåld ) mellan Riksföreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime och Ungdomsstyrelsen. Sara satt tidigare i Humanisternas styrelse. Mohammad är starkt kritisk till religion – särskilt islam – och de kvinnoförtryckande normer som religiös renlevnad ofta innebär. Sara Mohammad kopplar i en debattartikel i Aftonbladet hedersvåld och islam.


Det är felaktigt att koppla hedersnormer och religion. Problemet är att retoriken kollektivt skuldbelägger och svartmålar islam och muslimer och – ännu allvarligare – riskerar att det förebyggande arbetet missar de grupper som är mest utsatta för hedersvåld. Samhället ska se ytterst allvarligt på alla former av hedersrelaterat våld och förtryck, och det måste komma till uttryck i straffrätten säger.


Flera citat i Koranen talar tydligt om att hedersmord och hedersvåld är totalt oacceptabelt.

Anledningarna till detta kan vara många. Förr i tiden har vänstern kritiserat religionens opiumverkan men nu förklaras religioner som oberörbara. Trots att religionerna har använts för att rättfärdiga oerhörda illdåd genom historien och fortfarande används på det sättet – islam är ej undantaget. Dinamarca hävdar att hedersrelaterat våld har inget med etnicitet att göra.


Rådet Council of Islamic Ideology som har en rådgivande funktion till regeringn fördömde lagstiftningen som o-islamisk. Partiledaren för ett av Pakistans störta religiösa partier, Jamiat-i-Ulema Islam , menade att lagstiftningen gjorde män osäkra och såg den som ett försök att göra Pakistan till en koloni igen. Mellanöstern och Nordafrika, det vill säga områden där islam spelar en viktig roll i samhället och att redovisa hur det nordeuropeiska hedersbegreppet har vuxit fram, samt hur dessa skiljer sig åt.


Syftet är också att redovisa vilka konsekvenser hedersbegreppet får för människor i Sverige idag. Skilj på hedersvåld och mäns våld mot kvinnor. Då detta hederstänkande länge funnits i samhällena är det förståeligt att det även förekommer i olika religioner.


Däremot finns det inget som visar koppling till en specifik religion. Trots det är det oftast icke-vita tillhörande religionen islam som utpekas som den ultimata. Det finns inte heller nånting som visar att kritiken av hedersvåld har någonting med USA:s krig mot terrorn att göra.


Att dra en sådan slutsats tycker jag inte låter sig göras. Kritik av hederskulturer kommer i allmänhet från vänster, generaliseringar och fördomar om islam i allmänhet från höger. Sommarens debatt om vänsterns och feministers tystnad om eller förnekelse av hedersvåld och islamisters brutalitet har blivit en följetong och återuppväcktes senast i går i SVT Debatt.


Detta inlägg är ett försök att förstå varför många inom vänstern i stort agerar som de gör i förhållande till dessa frågor. På flera av Riksidrottsförbundets bilder förekommer barn i slöja. Två stora svenska idrottsledare är mycket kritiska till det.

RF visar att de gillar och uppmuntrar hedersförtryck, könsstympning, barnäktenskap och hedersvåld , säger Ulla Gustavsson, ordförande för Svenska simförbundet. Det högsta rättesnöret inom Islam är Allah, vars ord och budskap står nedskrivna i Koranen. Saudiarabien sponsrar skola i Stockholm. Irshad Manji, som själv är muslim, hävdar att islam måste införliva en mångfald av idéer, trosuppfattningar och människor för att kunna utvecklas i en alltmer globaliserad värld. Hedersvåld finns inte enligt förslag till V-program.


Manji diskuterar kvinnors roll inom islam , det långtgående hatet mot judendomen och förekomsten av slaveri i muslimska länder. En fråga om Heder av Unni.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения