Många unga upplever att det är svårt att hitta en balans i tillvaron. Den psykiska ohälsan bland barn och unga ökar. Det har rapporter från Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen visat under flera år. Därför vill vi i dag, på den internationella världsdagen för psykisk hälsa, mana till att ta barns och ungas psykiska hälsa på stort allvar. Vilken psykisk ohälsa upplever du som mest framträdande bland barn och unga som du träffar idag?
Hur skiljer sig upplevelsen av psykisk ohälsa idag från den när du var ung?
Besvär varje dag eller flera gånger i veckan tolkas som symptom på psykisk ohälsa. De vanligaste symptomen på psykisk ohälsa i åldern 16–år är att känna sig stressad och att vara trött under dagarna. En studie i Australien visade att av 2deltagare som utövar idrott på elitnivå hade nå-gon form av psykisk ohälsa enligt vår definition av psykisk ohälsa.
Ungdomar, stress och psykisk ohälsa. Analyser och förslag till åtgärder. Slutbetänkande av Utredningen om ungdomars psykiska hälsa. I varje vårdcentrals grunduppdrag ingår det att göra en första bedömning av psykisk ohälsa hos barn och unga vad gäller symtombil svårighetsgrad och behov.
En viktig del av vårt material finns samlat i kunskapsstöd för olika områden inom psykisk ohälsa , till exempel adh könsdysfori och ätstörningar. Kunskapsstödens rapporter och vägledningar hittar du genom att använda sökfunktionen på vår sida för publikationer.
Psykisk ohälsa bland unga ökar, visar en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Det här kan bli ett långt individuellt lidande och en stor samhällkostna säger Lena Nyberg, myndighetens generaldirektör. Hos ungdomar i åldern 10–år var ökningen över 1procent. Svaren visar att de flesta mår bra, men att psykisk ohälsa har ökat bland unga kvinnor i Östergötland.
Psykisk ohälsa ökar bland unga i Sverige, en stor del av den populationen är studenter på högskolor och universitet. Syftet med denna kandidatuppsats är att undersöka om studenterna upplever psykisk ohälsa och om det finns genusskillnader inom psykisk ohälsa mellan kvinnliga och manliga studenter på Umeå universitet. Resultaten visar bland annat att det finns en koppling mellan psykisk ohälsa och nättrakasserier även vid enstaka händelser. De senaste tio åren har psykisk ohälsa bland unga ökat, enligt en ny studie.
Däremot har det inte ökat bland personer över år. Forskarna tror att det är en ökad användning av mobiler och sociala medier samt mindre sömn som påverkar måendet hos unga. Rapporten visar att allt fler unga mellan 16–upplever symptom på psykisk ohälsa – varje dag eller flera gånger i veckan. Det kan bland annat röra sig om att man upplever stress, trötthet, magont, huvudvärk eller har sömnbesvär. Vi kan konstatera att utvecklingen fortsätter i negativ riktning och det är väldigt oroande.
Genomgången tyder på att den psykiska hälsan bland unga förbättrats eller varit oförändrad under det senaste eller de senaste decennierna. Denna trend är motsatt trenden för psykisk ohälsa där besvären ökat under samma period. Bilden förefaller vara paradoxal. Tre tänkbara förklaringar är följande.
Och tjejer är speciellt utsatta.
Magnus Jägerskog är generalsekreterare på Bris, och de fokuserar mycket på att bryta trenden med den ökande psykiska ohälsan bland barn och unga. Mind vill nyansera debatten om ungas psykiska hälsa. Minds nya rapport ” Unga mår allt sämre – eller?
Комментариев нет:
Отправить комментарий