среда, 8 февраля 2017 г.

Varför bär muslimska kvinnor slöja

Röster om slöjan Läs gärna följande mer personliga skildringar om vad några muslimska kvinnor har att säga om deras val att bära slöja. Att kvinnan enligt Koranen bär slöja kan tyckas vara trivialt, i synnerhet i dagens västerländska samhälle, men islam tilldelar denna slöja både moraliska och laga betydelser. Islam har definierat män och kvinnors roller genom att tilldela plikter och rättigheter till varje kön.


Varför bär muslimska kvinnor slöja

När man läser Koranen så står det inget om att kvinnan ska bära slöja. Som jag har lärt mig så användes Slöjan förr i tiden som skydd mot solen då folket vandrade genom tex. Artikelförfattaren skriver att en del ser slöjan som en symbol för förtryck medan andra bär den för att värna sin integritet och frihet. Här kan du läsa artikeln. har en artikel om slöjan. Självklart så är bakgrunden mer än bara en bit tyg.


Jag är en muslimsk kvinna , som många miljoner andra muslimska kvinnor över hela världen, har jag valt att bära slöjan. Och konceptet av slöjan , tvärt emot den populära åsikten, är faktiskt en utav de mest possibla aspekterna av kvinnligt möjliggörande. I den muslimska världen går åsikterna om plagget isär.


Niqab är ovanlig i Iran. I Egypten är det förbjudet att bära niqab i skolorna. Det är inte nödvändigt att bära niqab i Saudiarabien, men många bär det av tradition snarare än religion.


I Pakistan är det lagstadgat att kvinnor inte behöver bära niqab. Svar på allt är ett community-baserat forum där medlemmar kan ställa frågor om vad som helst. Varför bär muslimska kvinnor slöja ? Vi har samlat många år av kunskap och publicerar nu detta för alla att ta del av. Bilder från 100-talet av kvinnor som bär slöja finns i staden Palmyra i nuvarande Syrien.


Varför bär muslimska kvinnor slöja

Användandet av slöjan hijab och mer täckande typer av islamisk klädsel är sprunget ur behovet av att framstå som ärbara muslimska kvinnor. Genom att använda en slöja i kombination med långa kjolar signalerar de att de respekterar muslimska normer för hur en ung kvinna ska bete sig. Slöjan medför också fördelar då äldre somalier.


Att unga muslimer i det sekulariserade Europa väljer att bära slöja , har flera skäl. De rymmer ett avståndstagande från västvärldens kommersialiserade och sexualiserade kultur, och en djup identifikation med den muslimska kulturen. Unga kvinnor som bär slöja , uttrycker ofta en vilja att värna sin integritet och frihet. Denna slöja täcker endast kvinnans hår och axlar.


Själva ordet ”hijab” betyder gardin eller överdrag. De delar av människokroppen som man måste dölja i offentliga sammanhang kallas ”awrah”. Det är olika delar för män och kvinnor , en anständig muslimsk kvinna ska alltid täcka sitt hår. Islam är inte bara en religion utan också en livsstil. Att kräva att kvinnor ska bära slöja bara i moskén är att inkräkta på deras integritet.


Liliana Komorowska Ahmed har invändningar mot Adonis kritik av den muslimska slöjan. Muslimska kvinnor bär slöja för en rad olika skäl, men skrifterna läror, nationellt eller lokalt bruk, och tradition är tre av de vanligaste. Så länge ingen frågar om Europas plötsliga intresse av slöjan och varför den har seglat upp som en storpolitisk fråga just nu, i vilkas intressen, är det svårt att komma med entydiga svar. Slöjans historia måste skrivas utifrån kvinnorna.


Att försöka skriva om slöjans historia är inte helt okomplicerat. Får ni jobb när ni bär slöja ? Jag är mammaledig nu, men när jag ska börja jobba så kanske jag inte kan sitta i en reception eller så som jag gjort tidigare, säger Connie. Jag ska bli sjuksköterska, då spelar det ingen roll om jag har sjal, säger Camilla. Jag förstår faktiskt inte hur den muslimska kvinnan som valt att täcka sig kan vara ett problem för dig?


Precis som vilken religon som helst. Att slöjan nu ska bli motarbetad i arbetslivet kommer ju bara att stänga ute muslimska kvinnor i slöja ännu mer. Jag har ju jobbat för att de genom moderniserade plagg och slöjor ska kunna vara en del av arbetslivet, säger Iman Aldebe.


Varför bär muslimska kvinnor slöja

Det räcker med en sjal, men ortodoxa kvinnor rakar av sitt eget hår och bär istället peruk medan ultraortodoxa skippar peruken och bär en sjal direkt om huvudsvålen. HinduisInga hatt- eller mössmåsten för de hinduiska männen.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения