пятница, 8 июня 2018 г.

Vad är bodelning

Vad är bodelning

Samtliga tillgångar som inte är enskild egendom genom äktenskapsföror villkor i testamente eller i gåva ska tas upp i bodelningsavtalet. Reglerna för bodelning är olika beroende på anledning till upplösningen och vilken sorts förhållande parterna har haft. Kan bodelning ske vid upplösning av samboförhållande? Ja, om ett samboförhållande avslutas kan en bodelning ske. Däremot är det andra lagar som reglerar vad som räknas som gemensam egendom.


Vad är bodelning

Vid äktenskap är det all egendom som inte är enskild egendom. Vid samboförhållande gäller enbart så kallad samboegendom. Som utgångspunkt kan makarna själva komma överens om att fördela egendomen på sätt som de önskar.


En bodelning är en överenskommelse mellan två makar om hur de ska dela upp sin egendom med anledning av en skilsmässa. Men detta förutsätter att makarna är överens. Vad är äktenskapsförord?


Det går att skriva flera äktenskapsförord under ert giftermål. För att det ska gälla måste det vara skriftligt och registreras hos Skatteverket. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Den maken som får ett överstigande värde betalar alltså mellanskillnaden till den andre maken. För att resultatet ska bli rättvist mellan makarna är det övervärdet av ens totala tillgångar och skulder som ska beaktas när man delar upp allt.


Det är dock viktigt att tillgången eller skulden existerar vid den dag då man ansöker om skilsmässa. När två gifta makar delar upp egendomen mellan sig kallas det för bodelning. Huvudregeln gällande sådan egendom är att om de är överlåtbara ska de ingå i bodelningen , annars inte. Oavsett om arvingarna är bröstarvingar eller särkullbarn skall både bouppteckning och bodelning göras. Vid ett dödsfall i en sambo-relation gör man en bodelning om den kvarvarande sambon begär att det skall ske, om inte sambolagen har avtalats bort i ett tidigare skede.


Ett arvskifte är ett privat avtal mellan samtliga delägare i ett dödsbo. När någon avlidit ska dödsboets eventuella skulder betalas och ibland en bodelning göras. I en bodelning mellan sambor är det enligt sambolagen endast samboegendom som ska ingå. Samboegendom är gemensam bosta anskaffad för gemensamt bruk, samt gemensamt bohag, anskaffat för gemensamt bruk. Det finns dock en begränsning vad avser skulder som avser enskild egendom.


Och återigen, det är endast den egendom som makarna äger vid brytdagen som ingår i bodelningen. Detta rekvisit är väldigt begränsande. Som svar på din första fråga vad som ingår i en bodelning , kan det alltså variera.


Vad är bodelning

Men huvudregeln är att alla inventarium, bilar, möbler, verktyg osv. Det kan vara viktigt att behålla kvitton eller annat bevis på vad var och en ägde innan man flyttade ihop. En bodelning ska förrättas skriftligt och undertecknas senast ett år efter en separation.


Om sambopar kommer överens om en fördelning som båda är nöjda med behöver ingen skriftlig handling upprättas. Dagen då makarna ansöker om äktenskapsskillnad är brytdagen och det är från den dagen som värdering av tillgångar och skulder kommer att ske. Bodelning mellan makar.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения