четверг, 30 августа 2018 г.

Finlandssvenskar i sverige

Billigt Bilsemester till Sverige med halvpension. Boka ditt boende idag och spara pengar - Se våra erbjudanden här! Ta del av vad som hänt och vad som händer under hösten i vår alldeles pinfärska Fris-Info 3! Du får till exempel höra om vårt deltagande. Trots att finlandssvenskarna har haft samma modersmål som huvudbefolkningen när de har kommit till det nya landet så har inte integrationen varit helt okomplicerad.


Finlandssvenskar i sverige

Enligt lingvisten Mikael Parkvall är en fjärdedel av dem finlandssvenskar. Konstitutionsutskott vill nu att regeringen låter utreda om finlandssvenskarna i Sverige ska få bli en nationell minoritet. Enligt regeringens utredning uppfyller inte finlandssvenskarna det historiska kravet för att betraktas som en minoritet. I våras röstade den svenska riksdagen för att regeringen ska utreda om finlandssvenskarna ska få officiell minoritetsstatus i Sverige. De kallas finlandssvenskar.


Majoriteten av befolkningen talar finska som modersmål. Det finns en föreställning att de som flyttar är unga och välutbildade. Finland orolig för hjärnflykt till Sverige. Det råder en diskussion också på politiskt håll, om så kallad brain drain, en slags hjärnflykt. Många av dem bosatte sig i Sverige även efter kriget.


Nu räknas samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar som nationella minoriteter i Sverige. Då blir det svårt att hävda att det skulle ha funnits en väsentligt annorlunda finlandssvensk kultur i det som i dag är Sverige längre bak i tiden. Men i den ingår inte finlandssvenskarna i Sverige. Utskottet beslutade på sitt möte i går att riksdagen ska rikta ett tillkännagivande till regeringen med uppmaning om det.


Uttalet är det mest distinkta tecknet på att man är finlandssvensk , i annat följer finlandssvenskan i princip det sverigesvenska riksspråkets regler. Det exakta antalet finnar och finlandssvenskar i Sverige är svårt att ge eftersom svenska staten inte samlar information om sina invandrares språkliga tillhörighet. I boken presenteras förutom de fyra grupper som tills vidare presenterats på Magmas webbplats även finlandssvenskarna , Minoriteten David har väldigt lite. Vad händer med modersmålet hos en finlandssvensk som flyttar till ett annat nordiskt land? Språkbruk har intervjuat två finlandssvenskar som har bott i andra nordiska länder för att ta reda på hur deras språkanvändning och syn på språk och modersmål påverkades av utlandsvistelserna.


Med den här motionen vill jag väcka frågan om att erkänna även finlandssvenskarna som en nationell minoritet i Sverige med stöd av Europarådets ramkonvention om s kydd för nationella minoriteter. Sedan tidigare har sverigefinnar, samer, tornedalingar, romer och judar status som nationella minoriteter i Sverige. Kanske för att de räknas som ”turister” och ska ju ändå åka hem sen.


Andra ord i den här finlandssvenska ordlistan är ren finska men så vedertagna bland finlandssvenskar att man sällan reflekterar över ordets ursprung. Populärt uttryck ”Voi” är ett populärt ord på både svenska och finska. Vem är sverigefinne och vem är finlandssvensk ? Man får själv bekänna sig till gruppen. Sverigefinne är den som har finska rötter men bor i Sverige. En riksdagsmajoritet röstade på onsdagen för att utreda frågan.


Däremot anser SD att Institutet för språk och folkminnen bör verka för att bevara och levandegöra det finlandssvenska kulturarvet. Sverigedemokraterna (SD) var emot med motiveringen att de räknar in finlandssvenskarna i Sverige till den svenska nationen. I utredningen har Rohdin kommit fram till att finlandssvenskarna inte ska få minoritetsstatus i Sverige. De här förklaringarna har fått mig att fundera på hur min finlandssvenska kultur skiljer sig från den helfinska.


Det finns småsaker som vilken lördag barnen klär ut sig till påskhäxor och tigger godis och tiernapojat i julkyrkan som jag aldrig själv varit med om. De ser sig som svenskspråkiga, men lever finskt och talar ofta båda språken. Tendensen är att det blir mer och mer tvåspråkighet hos finlandssvenskarna , inte minst på grund av blandade äktenskap.


Finlandssvenskar i sverige

Fortfarande lever det dock kvar en stolthet i att vara. Ingenting kan vara mer fel ! Områden markerade med gult är där den övervägande majoriteten av finlandssvenskar bor. Jag vet inte varför så många finländare och finska medier påstår att svenskar inte skulle ha någon aning om vad finlandssvenskar är.


Min uppfattning är att största delen av de svenskar som jag har talat med endera låtsas veta vad en finlandssvensk är eller faktiskt har mycket bra koll på läget.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения