пятница, 24 августа 2018 г.

Hur får man gemensam vårdnad

Gemensam vårdnad är när båda föräldrarna har delad vårdnad av deras barn. Det framgår av kap § och § föräldrabalken att föräldrarna gemensamt har rätt att bestämma beträffande barnets personliga angelägenheter. När föräldrarna har gemensam vårdnad får inte en av föräldrarna utan den andre förälderns samtycke fatta beslut som är att anse som ingripande för barnets framtid.


Regler som rör vårdnaden över barn finns i föräldrabalkens (FB) sjätte kapitel. Jag förstår det som att du vill veta hur du ska göra för att få gemensam vårdnad över er dotter, så som det verkade vara tänkt från början. Det finns då lite olika sätt att gå tillväga beroende på om ni är överens eller inte.

Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Motsätter sig båda föräldrarna gemensam vårdnad får domstolen inte döma till gemensam vårdnad. I ett sådant fall måste domstolen besluta att en av föräldrarna ska ha ensam vårdnad. En vårdnadstvist är ofta mycket komplicerad och man bör inte företräda sig själv i en sådan tvist. För att han ska få gemensam vårdnad om barnet så måste mamman gå med på att de har det, eller så får han ta det till tingsrätten.


Vårdnad och umgänge är dock inte samma sak. Umgänge har han rätt till oavsett om mamman har ensam vårdnad eller om de har gemensam. Lyckas de ändå inte komma överens blir det tingsrätten som får avgöra hur vårdnaden fördelas.


Om inga synnerliga skäl föreligger, som att den ena föräldern befinns vara uppenbart olämplig att ta hand om barnen, blir rättens beslut oftast gemensam vårdnad , med barnets bästa i åtanke.

Som gifta har föräldrarna automatiskt gemensam vårdnad om barnet, vid samboskap eller separat boende måste man ansöka om gemensam vårdnad Att ha vårdnaden om ett barn innebär att man ansvarar för dess uppfostran och att det får ett så gott liv som möjligt. Föräldrabalken reglerar hur det ska gå till i dessa fall. Har barnet två vårdnadshavare så ska de gemensam utöva rätten att bestämma. Enskild vårdnadshavare får inte ta egna beslut.


En grundregel är att beslut som är av ingripande betydelse för. Flytta vid gemensam vårdnad om barnen. Vad är det egentligen för regler som gäller när den ena föräldern vill flytta och föräldrarna har gemensam vårdnad ? Får man flytta var man vill? Får en förälder ta med sig barnet till en annan kommun?


Regler vid flytt med barn vid gemensam vårdnad och växelvis boende. Huvudregeln är alltså att gemensam vårdnad alltid anses vara bäst för barnet. Men om det finns uppenbara samarbetsproblem, fattar rätten beslut om vem av föräldrarna som ska få enskild vårdnad av barnet.


Var barnet ska bo och hur umgänget ser ut för den förälder där barnet inte bor. Då ett gift par får barn blir vårdnaden automatiskt gemensam och detta skiljer sig lite mot hur det fungerar då ett ogift par skaffar barn. Föräldrarna ska tillsammans besluta om frågor som rör barnet. Gifta föräldrar har automatiskt gemensam vårdnad om barnet. Att ha delad vårdnad och flytta – hur funkar det?


En flytt med barn kräver många förberedelser, speciellt om du har delad vårdnad efter att ha flyttat isär.

Alla beslut som har ingripande betydelse för barnets framti som exempelvis var barnet ska bo eller var hen ska gå i skola, ska gemensamt fattas av båda vårdnadshavare. Domstolen kan även komma att besluta hur boendet och umgänget skall fördelas. Tingsrättens dom är permanent och kan endast upphävas genom att man överklagar till hovrätten. Om du har ensam vårdnad , så får du hela barnbidraget.


Om du och den andra föräldern vill dela barnbidraget mellan er ska ni själva anmäla detta.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения