пятница, 31 августа 2018 г.

Hur länge varar en psykos

Om du har kontakt med vården under en längre tid kan du begära att få en samordnande kontaktperson eller så kallad fast vårdkontakt. Läs mer i kapitlet Påverka och delta i din vård. Efter hur lång tid mår man bättre? En del får en psykos bara en gång, medan det hos andra är återkommande.


Hur länge varar en psykos

Schizofreni är ofta en långvarig form av psykos. Svår livssituation utlösande. Många som har fått en psykos kan få komma på ett behandlingshem den första tiden efter sitt tillfrisknande. Detta eftersom det kan vara svårt att komma hem själv till sin egen lägenhet direkt efter en längre sjukdomsvistelse.


På behandlingshemmet får man hjälp och stöd. Man pratar med spöken? Min var i några månader. Vet ej hur länge det kan vara. Jag har fått antipsykotika.


Inne på min fjärde sort och det funkar klockrent, utan biverkningar. Jag hamnade i psykos i vintras och har ätit psykosmedicin sen februari. Hur ser behandlingen ut? Läkaren mumlade något om schizofreniform i våras innan jag blev utskriven från psyk, har varit där i två omgångar på kort tid.


Finns det någon här som haft psykos och kan säga hur lång tid det tar innan man blir bra igen? Det finns en del tecken som du som närstående kan vara uppmärksam på. Det är dock viktigt att förstå att allting som uppfattas som onormalt inte är en psykos. Eftersom vi alla är olika så reagerar vi lite olika. Det kan gälla en kris eller något annat jobbigt som händer i livet.


Cannabisrökning, speciellt av preparat med hög koncentration av THC, kan framkalla en toxisk, kortvarig (några dygn till några veckor) psykos. Inte sällan har denna psykos dramatiska symtom och kan fodra sjukhusinläggning eventuellt under tvång. Inslag av konfusion är vanligt.


Om rökningen avbryts har tillståndet en god prognos. Den vanligaste psykossjukdomen är schizofreni. Faktorer som kan leda till en psykos. Det är svårt att säga varför vissa drabbas av en psykos då flera faktorer spelar roll. Psykos innebär att man upplever verkligheten förändrad och annorlunda, och det kan vara svårt att skilja mellan fantasi och verklighet.


Hur länge varar en psykos

En psykos kan komma plötsligt eller utvecklas under en längre tid. Psykoser till följd av sådana substanser har ofta god prognos, så länge som det inte finns en annan psykisk störning i bottnen. Ibland används benämningen toxisk psykos , varmed betonas att psykoser också kan uppkomma av andra gifter än narkotika eller lösningsmedel till exempel alkohol. I likhet med flera andra psykiatriska diagnoser räknar man med att psykos beror på en kombination av arv och miljöfaktorer. Psykoser har troligen flera orsaker, ärftlighet är en av dem.


En del människor har lättare att reagera med psykos vid påfrestningar. När den andre inte längre ”behövs” i den utvecklingsfas man befinner sig i är det lätt att känslorna svalnar. Ett annat tecken till psykos är frånvaro av sjukdomsinsikt, man inser inte själv att man har en psykisk störning trots att tecknen är uppenbara för omgivningen. Det andra människor säger och gör tolkas annorlunda, ofta som att andra motarbetar en eller vill göra en illa. Det vill säga, hur länge varar normalt sett en hypoman fas innan den går över i antingen vanligt mående eller depression.


Jag hade en lång och djup depression för många år sen. När jag väl sökte hjälp för den efter år, och fick SSRI och terapi och började må bättre, så blev jag i princip personlighetsförändrad inom loppet av några veckor. Psykoser är toxiska vilket innebär att ju längre en psykos varar desto mer sannolikt är det att den återkommer.


Därför saknar jag starkt referenser till artikelförfattarens påstående att man med fördel kan avvakta med behandling vid insjuknande i psykos. Jag menar att man istället bör behandla en psykos så fort som möjligt. Du har ofta mycket svårt att sova både före, under och efter en psykos. Det är vanligt att du har svår ångest, känner dig tom, apatisk eller har självmordstankar.


Du kan vara mycket känslig för olika sinnesintryck, som ljud och ljus. Det vara variera från dag till dag hur mycket besvär du upplever.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения