вторник, 7 августа 2018 г.

Skilsmässa barn boende bestämma själv

Fina erbjudanden på hotell i hela världen. Boka 4- och 5-stjärniga hotell. Hitta ditt perfekta hotell här. Våra gäster har sagt sitt.


Vi har växelvis boende , men min son säger att han inte vill bo hos sin pappa. Får han bestämma själv när han är över år?

Svar: Det finns en utbredd uppfattning hos många föräldrar att barn får bestämma i frågor om vårdna boende och umgänge när de fyllt år. Men så är inte fallet, det ska alltid barnets. Ett litet barn kan få bestämma om det ska ha ost eller skinka på smörgåsen, men föräldrarna bestämmer att de ska äta frukost.


På samma sätt sätter föräldrarna de yttre ramarna efter en separation men det lilla barnet behöver få ta små vardagsbeslut: ”den här grejen tar jag med mig när jag åker till pappa”. Att ha vårdnaden om ett barn betyder att ha det rättsliga ansvaret för barnets person. Föräldrar kan ha gemensam vårdnad även om barnet bor mest hos en av föräldrarna. Den rättsliga vårdnaden innefattar rätten att bestämma över barnets angelägenheter samt att ha barnet hos sig och att bestämma var barnet ska bo.


Där står ganska tydligt att barnet nye skall bestämma - det är vårdnadshavarnas uppgift att se till barnets bästa.

Barnet själv skall inte behöva ta ett sådant beslut (en tioåring är inte helt medveten om vad ett sådant beslut har för konsekvenser). Kanske bor barnet lika mycket hos båda er föräldrar de första åren efter separationen och sedan mer hos den ena av er. Som förälder behöver du vara öppen och flexibel, se till barnets bästa och inse att det kan se olika ut i olika perioder.


De vuxna bestämmer var barnet ska bo , men de behöver lyssna på vad hen vill. Det är naturligtvis viktigt att barnet får vara med och bestämma i diskussion med föräldrarna, men samtidigt kan inte ett 12-årigt barn bedöma konsekvenserna för vad det skulle innebära att inte längre bo hos pappan. Det kan innebära en förlorad nära kontakt för resten av livet till pappan.


Får barnet bestämma boende vid 12-års ålder? Har hört att barnet själv får bestämma var det skall bo när det fyllt år. Ett barn kan inte själv bestämma var han eller hon vill bo.


Rätten kan även på talan av båda eller en av föräldrarna bestämma var barnet skall bo kap 14a § föräldrabalken. Någon absolut rättighet för barnet att bestämma själv vart det ska bo tillfaller inte barnet förrän det fyller år. Större hänsyn tas till vart barnet vill bo ju äldre det blir Barnet får ingen lagstadgad rättighet att bestämma vart det ska bo när det fyllt år, varken när föräldrarna har gemensam eller enskild vårdnad. Hur kan vi göra för att det ska bli så bra som möjligt för vårt barn när vi inte längre lever tillsammans? Vem ska barnet bo hos?


Hur ska vi berätta om skilsmässan för vårt barn ? Låta den andra föräldern få ensam vårdna men ta det lugnt med barnet. Tids nog kan barnet , när det har blivit tillräckligt stort, bestämma själv var barnet vill bo , hur det vill umgås och ska ha det i resten av ens liv. Det enda som står är kritik, framför allt av mamman, men också om barnet själv.

Det är svårt att vinna över människor med kritik. Vid den åldern är det naturligt att vilja bestämma mer själv och vara mer delaktig i beslut som påverkar ens liv. Paret kan bestämma att en del egendom inte ska delas,.


Efter en skilsmässa ska varje person själv. Om barnen bor lika mycket hos båda föräldrarna efter en skilsmässa , behöver ingen betala underhållsbidrag. Ni bestämmer tillsammans hur ni delar på kostnader för kläder, resor, fritidsaktiviteter och annat. Men om barnen bor mer hos den ena föräldern ska den andra föräldern betala underhållsbidrag. En domstol kan besluta vem av föräldrarna barnet ska bo hos om de inte kan enas på egen hand.


Det som är avgörande är vad som är bäst för barnet. Ett sådant avtal gäller på samma sätt som en dom om det har godkänts av socialnämnden. Föräldrarna kan också skriva ett avtal om vem barnet ska bo tillsammans med.


Hur reder man ut var barnet eller barnen ska bo mest och hur ansvaret ska fördelas vid en skilsmässa ? När ni väl bestämt er för att separera kan det kännas rörigt. Många känslor ska hanteras, men också många nya praktiska rutiner måste ta form. De bestämmer om du får tatuera dig eller pierca dig.


De har rätt att få veta hur det går för dig i skolan. De får lära dig att ta ansvar för dig själv och andra. Växelvis boende innebär att barnet efter en skilsmässa bor lika mycket hos båda föräldrarna. Modellen uppskattas bli allt vanligare i Finland.


Exakta siffror finns inte, för officiellt kan barnet endast vara skrivet hos en förälder. Yle Vanhemmuus intervjuade Hannamari Linnavuori, doktor i pedagogik, som har forskat i växelvis boende. Att lösa boende frågan är inte alltid lätt. Oavsett hur ni väljer att lösa den så kan barnet dock bara vara folkbokfört på en adress, dvs ha en postadress till barnet.


Den lokala skattemyndigheten avgör med hjälp av folkbokföringslagen hos vem av er som barnet ska vara skrivet.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения