понедельник, 10 июня 2019 г.

Island lika lön

Beställ Taxeringskalendern idag med Fri Frakt och Snabb Leverans! Gratis bokning, fantastiska priser. Företag och myndigheter måste bevisa att de ger kvinnor och män lika mycket betalt för samma arbete.


De ska ”jämtälldhetsmärkas” genom certifiering. Redan ”senare i månaden” ska en ny lag läggas fram av Islands regering. Frågan om lika lön för samma arbete har diskuterats i många av världens länder under flera årtionden. Island har minst löneklyfta i hela världen. Nu tar islänningarna ytterligare ett steg för jämställdheten genom att utveckla en egen standard för att säkra att kvinnorna får rättvisa löner.


Lagen trädde i kraft i september i fjol. Borde man följa Islands exempel och bötfälla arbetsgivare som inte ger lika lön och utöka antalet dagar reserverade för pappan, som de gjorde för åratal sedan? De företag som inte kan visa att de lever upp till de statliga kraven blir ålagda att betala böter.


Det rapporterar Aljazeera. Sedan årsskiftet måste företag med över anställda bevisa att de ger män och kvinnor lika betalt för lika utfört arbete - annars riskerar de böter. Enligt den nya lagen, som trädde i kraft januari, ska företag och myndigheter med mer än anställda få statlig certifiering för sin lönepolicy. Misslyckas en arbetsgivare med att bevisa att lönerna är jämställda kan hen dömas till.


Man kan inte få mer lön för att man behärskar ett språk om det språket inte används i arbetsuppgiften, ger hon som exempel. Maríanna Traustadóttir är rätt säker på att lagen går igenom i alltinget. Politiskt är det är svårt att vara emot jämlika löner. Jag hoppas att vi någon dag kommer att uppnå jämställdhet mellan könen, men jag är också väldigt medveten om att det är djupt rotat.


Island lika lön

Frågan är svårare än att bara kräva att en spelare i Linköping FC ska närma sig en spelare i IFK Norrköping i lön. Landet är inte bara vikingar, fotbollsbragder och små hästar. Landet har en lång historia av jämlikhet mellan könen som går tillbaka ända till vikingatiden. Nu har man tagit det ett steg längre – genom att lagstadga för lika lön mellan män och kvinnor. I oktober demonstrerade tusentals isländska kvinnor, klockan 14.


Hur ska löneskillnaderna utrotas? Sverige lanserar regeringen åtgärder. Skulle lagförslaget bli verklighet kommer företag och andra arbetsgivare med anställda eller fler tvingas att certifiera sig genom att genomgå ett lika - lön program, uppger Islands social- och jämställdhetsminister Thorsteinn Viglundsson för nyhetsbyrån AFP.


Island lika lön

Kräver lika lön mellan könen. Lagförslaget kommer att läggas fram redan senare i månaden, rapporterar AP. Detaljer kring förslaget finns ännu inte tillgängliga – men tros innebära att kravet på lika lön för lika arbete blir obligatoriskt både i den privata och offentliga sektorn.


Danmark har högst timlön inom EU, euro i timmen – vilket är gånger mer än Bulgariens euro i timmen, EU:s lägsta timlön. Vi behöver en lag om lika lön för kvinnor och män för att öka såväl transparensen som tempot på löneutvecklingen. Den principen ska gälla när arbetare från ett EU-land arbetar tillfälligt i ett annat EU-lan enligt EU-kommissionens förslag till förändrade regler om utstationering.


Island lika lön

Lika lön för lika arbete.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения