понедельник, 10 июня 2019 г.

Tvångsäktenskap religion

Ruth Dureng (nr från vänster)blev misshandlad och utsparkad från sitt hem i Monrovia när hon vägrade ett tvångsäktenskap (som andra hustru till sin mosters make). Nu studerar hon och vill bli läkare. Nästan hälften av Liberias flickor gifter sig och föder barn innan de fyllt 1 och få går i skolan. Forskning visar dock att arrangerade äktenskap praktiseras av flera minoritetsgrupper och inom alla religioner. Vanligast är det i Nordafrika, Mellanöstern, södra Asien och Sydostasien.


En myt som snurrar runt i debatten är den om att våra politiker inte gör något för de som utsätts, eller har utsatts för, barn- och tvångsäktenskap.

En del av myten är att det är religion , och framför allt islam, som ligger till grund för hedersproblematiken. Men i veckan röstade Malin Björk (V) och Anna Hedh (S) emot mitt ändringsförslag som syftade till att religion , kultur eller traditioner aldrig ska kunna rättfärdiga våld mot kvinnor, såsom hedersmor tvångsäktenskap , kvinnohandel, kvinnlig könsstympning och våld mot kvinnor i hemmet. Det är obegripligt och ansvarslöst. Enligt flera remissinstanser är fullmaktsäktenskap ett vanligt sätt på vilket ett tvångsäktenskap ge nomförs. Med anledning av detta ändrades kap.


IÄL genom att bestämmelsen fick en ytterligare punkt (3) som föreskriver att ett. Du måste aktivera javascript för att sverigesradio. Har du problem med vår sajt så finns.

Arrangerade äktenskap och tvångsäktenskap förekommer fortfarande i stora delar av världen. I grupper med starka hedersnormer ses äktenskapet ofta som hela familjens och släktens angelägenhet och arrangerade äktenskap, det vill säga att pojken och flickan inte själva väljer varandra utan att det är föräldrar eller släkt som utser äktenskapspartner, är vanliga. I Sverige höll endast med om att religionen är en viktig del i mitt dagliga liv. De lägsta värdena i övrigt fanns i Norden, Östasien och Europa.


De högsta värdena, där uppemot 1 av befolkningen svarade att religion var viktigt i det dagliga livet, återfanns i Mellanöstern, Centralafrika och Sydasien. Kränkningar av invandrarkvinnors och invandrarflickors mänskliga rättigheter i form av så kallade hedersbrott, tvångsäktenskap , kvinnlig könsstympning eller andra övergrepp kan aldrig rättfärdigas genom hänvisning till kultur eller religion och bör under inga omständigheter tolereras. Jag är en andra generationens manlig invandrare från Punjab och jag anser inte att åtgärder som vidtas mot tvångsäktenskap eller hedersmord är rasistiska eller förolämpande.


Det vore ytterligare ett steg mot att ge alla kvinnor, oavsett deras hudfärg och religion , samma grundläggande rättigheter som män. Forskningen visar dock att tvångsäktenskap förekommer i flera andra minoritetsgrupper och i alla religioner. De allra flesta – 8 – av offren för tvångsäktenskap var från muslimska hushåll.


Ytterligare var Yazidi (en kurdisk religion ) och var kristna. Nästan alla offren var från invandrarfamiljer, även om en tredjedel av de kvinnor och flickor var födda i Tyskland. På så vis har religionen utvecklats till en av världens störta religioner. I dag pratas det mycket föraktfullt emot det islamska samhället och muslimer. Det sägs vara en kvinnoförnedrande, terroristfull och fanatisk religion.


Tvångsäktenskap är en form av hedersrelaterat våld dvs. Hedersmor tvångsäktenskap och könsstympning är ständigt aktuella samtalsämnen kring muslimerna. Religion påverkar lagar Frågor om religiösa skilsmässor kan aktualiseras när ett gift par i Sverige som har anknytning till ett annat land ska gå skilda vägar.

Detta anknyter till kultur och tro, men i vissa länder styr även de religiösa lagarna det juridiska regelverket. Det gäller till exempel i Iran och Syrien. De kan utsättas för tvångsäktenskap som ett sätt att kontrollera och förhindra de unga att leva ut sin sexualitet eller könsidentitet. Synen på sexualitet och kön handlar om samhället, kultur, religion och tradition. Sverige har överlag en liberal inställning till ungas sexualitet men denna syn är inte accepterad av alla.


Inte minst under religionskrigen under seklets andra hälft, då konflikterna växte mellan de protestantiska hugenotterna och katolikerna. Det rörde sig inte bara om en kamp om religionen utan än mer om vilken grupp som skulle styra landet. Frågorna handlade bland annat om tvångsäktenskap , sex före äktenskapet, könsstympning och olika typer av ofrihet.


Justitierådet Göran Lambertz har haft regeringensuppdrag att utreda hur skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap kan stärkas. Han har föreslagit ett starkare juridiskt skydd.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения