вторник, 11 июня 2019 г.

Kvinnor i indien hinduism

Boka ditt Hotell i Indien online. Gratis bokning, fantastiska priser. Upp till rabatt i Indien. Läs omdömen och boka nu! Kvinnan har en traditionell roll inom hinduismen.


Hon är den som skall ta hand om familjen.

Det som ställer till problem för kvinnorna i Indien har mer med traditioner än med religion 1: Män och kvinnor väljer inte vem de skall gifta sig me det gör föräldrarna. I hemmet är kvinnan underställd mannen, men i samhället har kvinnor stort inflytande. Målet i dagens demokratiska Indien är att det ska råda full jämställdhet mellan könen.


För en hindu utgör äktenskapet den mest betydelsefulla livsriten. Enligt hinduisk tradition är det viktigt för en kvinna att bli gift. Kvinnorna är till exempel ingenting värda om de inte är gifta. För att kvinnan skall kunna gifta sig krävs en hemgift.


Hemgiften är i Indien i högsta grad en ekonomisk och social fråga.

Så mycket för hinduismens respekt för liv i alla dess former. I Indien finns en djupt rotad syn på att kvinnor är mindre värda. Men det finns också tecken på förändring, skriver SVT:s utsända Malin Mendel Westberg. Männen kastade frätande syra i våra ansikten I Indien rapporteras dagligen om syraattacker mot kvinnor vars enda ”misstag” är att ha utnyttjat sin rätt till självbestämmande.


Expressens Ivar Andersen och Christoffer Hjalmarsson har träffat sju offer. Det mest genomgripande kastsystemet finns i Indien och består egentligen av två delvis överlappande system kallade varna och jati. Här är deras berättelser. Liknande system finns eller har funnits i dess kulturellt närstående grannländer Pakistan, Bangladesh, Nepal och Sri Lanka och även i exempelvis Indonesien, Kina, Japan och delar av Afrika. Det moderna Indien har ett omfattande statligt regelverk för att motverka diskriminering på grund av kast.


Det kan tyckas att kvinnor är utestängda från det religiösa livet inom hinduismen, speciellt om man ser till religiösa texter. Få minnen för livet när du reser. Upplev Delhi och Jaipur, tigersafari och Taj Mahal.


I det område i norra Indien som Anand Krishnan har studerat är siffrorna betydligt lägre. Det är tydligt att fler flickfoster aborteras i dag än för år sedan, enligt Anand Krishnans avhandling. Bara procent av Indiens kvinnor är i dag förvärvsarbetande, vilket kan jämföras med Kinas procent.


Om Indien på allvar ska kunna utmana Kina om rollen som världens nya ekonomiska draglok måste det ändras. Berättelserna finns på olika hjälporganisationers hemsidor och de är smärtsamma att läsa. I det traditionella Indien spelar arrangerade äktenskap och hemgift en stor roll, och många anser att våldtagna kvinnor får skylla sig själva – i synnerhet om de klätt sig ”västerländskt”.

Som kvinnor från ett demokratiskt västerländskt lan är vi intresserade av hur kvinnor inom socialt arbete i Indien upplever deras situation och den förändring som har skett i form av lagar. Omfattande demonstrationer har ägt rum i huvudstaden, som riktar sitt hat mot förövarna, men också mot det sexuella våld som fortlever i Indien. Då majoriteten av kvinnorna är analfabeter sker utbildningen med hjälp av olika pedagogiska verktyg, till exempel genom spel, teaterföreställningar och bilder. Händelsen i Delhi är nämligen långt ifrån unik.


Några dagar tidigare tog en annan ung kvinna sitt liv, sedan polisen vägrat befatta sig med den våldtäkt som hon blivit utsatt för. Arierna såg till att de var medlemmar av de tre övre kasten, medan Draviderna, det folk som bodde i Indien innan, blev medlemmar av det lägsta kastet, eller blev kastlösa. De fyra ursprungliga kasterna har delats upp under årtusendena.


Kvinnor i Indien blir dubbelt utsatta och diskrimineras helt enkelt på alla fronter. Det avspeglas i våldet kvinnorna blir utsatta för. Men Indien genomgår en stadig förändring. I dagens Indien har de som tillhör medelklassen och de som är utbildade gjort slag i saken och vägrar låta dessa övergrepp ske.


Indiens ekonomi har på senare år vuxit snabbt, men utvecklingen har inte lett till något genombrott för landets kvinnor. I en ny rapport från FN om den bristande jämställdheten i världen rankas Indien mycket lågt, efter de båda mindre utvecklade grannländerna Pakistan och Bangladesh.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения