вторник, 11 июня 2019 г.

Överdeterminerad krisreaktion

Vissa traumata kan för vissa specifikt vulnerabla personer återuppväcka tidigare traumata vilket medför att den aktuella krisen får en, för utomstående, oproportionerlig valör, så kallad överdeterminerad krisreaktion. Posttraumatiskt stressyndrom. Autismspektrumstörning, till följd av nedsatt stresstolerans. En krisreaktion kan utlösas av både inre och yttre händelser. Det kan handla om någons dö separation, fysisk skada, mobbing eller kränkning, att ha tonårsbarn, när barn flyttar hemifrån eller föräldrar som blir gamla och sjuka.


Överdeterminerad krisreaktion

De flesta känner förtvivlan, tomhet, övergivenhet, ensamhet och vanmakt när de får besked om svåra sjukdomstillstånd eller dödsfall. Ibland kan det ändå kännas som om man håller på att bli psykiskt sjuk. Vissa psykiska skador kan, för en del särskilt känsliga personer, öppna tidigare ”sår” och den aktuella krisen kan få en för utomstående, oproportionerlig valör.


På fackspråk brukar det kallas överdeterminerad krisreaktion. Behandlingen pågår runt - gånger. Grund tanken med behandlingen är att på ett framgångsrikt sätt bearbeta ett psykologiskt trauma genom att gå igenom händelsen, sakligt och känslomässigt. Om en kris inte genomlevs och bearbetas på ett bra sätt kan resultatet i framtiden bli en överdeterminerad kris.


Uppstår på grund av tidigare obearbetad kris, och river upp gamla sår. Utöver den direkta anledningen till krisen (ex. risk att behöva lämna sitt hem) finns det andra faktorer (ex. en turbulent barndom med många flyttar) som påverkar. Den skulden kan utlösa en krisreaktion.


Den som blir utsatt för övergrepp eller upplever sig själv som offentligt förödmjukad känner lätt skam och vanmakt. Detta är känslor som kan utlösa krisen. Vanliga krisreaktioner. Alla reagerar olika då de hanterar och försöker bearbeta en kris men det finns vissa kännetecken. Kanske har man en gång i tiden varit med om något krisartat, men inte klarat eller fått hjälp att arbeta sig igenom den krisen på ett bra sätt.


Då kan den nya krisen bli desto allvarligare. Vår uppfattning är att god omvårdnad vid krisreaktioner kan minska lidande och förbättra människors förutsättningar att gå vidare efter en kris utlöst av en traumatisk händelse. Skickas inom 2-vardagar. Samt Katastrofpsykiatri och sena stressreaktioner av Johan Cullberg på Bokus.


Många känner en rädsla för att man ska bli psykisk sjuk eftersom man mår så dåligt. Kriserna kan komma vid t. Här får du möjlighet att prata om det som har hänt, som har skakat om dig och din vardag. Läs allt om Psykiatrimottagning Strömsta Strömstad i Strömsta Västra Götalands län på Vården. Mottagningen ligger på Västra Hamngatan - 1 452. Verksamhetens målgrupp är huvudsakligen patienter med följande diagnoser: Depressioner, ångestsyndrom, tvångssyndrom, fobier, överdeterminerade krisreaktioner , personlighetsstörningar.


Överdeterminerad krisreaktion

Psykiatriteamet ska arbeta med att diagnostisera, behandla och rehabilitera patienter med bland annat depressionstillstån PTS psykosomatiska sjukdomar och överdeterminerade krisreaktioner. I uppdraget ingår även att bedriva ett utvecklingsarbete med mål att bygga och utveckla den psykiatriska verksamheten vid ANS med utgångspunkt i invånarnas behov. Då har du missuppfattat innebörden. Det stämmer att överdeterminerad kris har flera olika orsaker, men inte på det sätt som översättningen från engelska till svenska blir, rakt av.


En kris kan anta en onormal och mera patologisk form och kräver då psykiatrisk behandling. Med skillnaden att sorgtillståndet oftare har en mer uppenbar orsak är symptomen hos depression och sorgreaktionens sena fas likartade. Sorg kan även bli patologisk om den drabbade inte lämnar sitt tillstån så kallad överdeterminerad krisreaktion.


Varje dag har vi en bemannad telefon där vi tar emot samtal från denna grupp. Psykiatriteamet har i uppdrag att arbeta med att diagnostisera, behandla och rehabilitera patienter med bland annat depression, ångesttillstån PTS överdeterminerade krisreaktioner och även sexuella övergrepp.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения