четверг, 13 июня 2019 г.

Överdeterminerad kris

Överdeterminerad kris

Krisreaktionerna bestäms av den grad som skadan innebär för individen. Har inte tidigare kriser genomarbetats väl så kan nya kriser bli överdeterminerade , dvs reaktionens styrka beror inte enbart av den utlösande faktorn utan även av underliggande olösta kriser. Vissa traumata kan för vissa specifikt vulnerabla personer återuppväcka tidigare traumata vilket medför att den aktuella krisen får en, för utomstående, oproportionerlig valör, så kallad överdeterminerad krisreaktion.


Posttraumatiskt stressyndrom. Autismspektrumstörning, till följd av nedsatt stresstolerans. Vanligt är att vi skiljer mellan två olika typer av kriser : utvecklingskriser och traumatiska kriser. Det är naturligt att förändringar sker i våra liv och som en följd av det utvecklas vi som människor men ibland händer det att man då en förändring sker inte längre känner att man har grepp om tillvaron.


Vissa psykiska skador kan, för en del särskilt känsliga personer, öppna tidigare ”sår” och den aktuella krisen kan få en för utomstående, oproportionerlig valör. På fackspråk brukar det kallas överdeterminerad krisreaktion. Uppstår på grund av tidigare obearbetad kris , och river upp gamla sår.


Utöver den direkta anledningen till krisen (ex. risk att behöva lämna sitt hem) finns det andra faktorer (ex. en turbulent barndom med många flyttar) som påverkar. Dessa kriser kan leda till ångest, depressioner och andra former av psykisk ohälsa. Hur bemöter du någon som har en överdeterminerad kris ? Med lyhördhet, man kan prata med personen men man kan inte tvinga fram insikter eller minnen. Kriser kan riva upp tidigare sår för en del särskilt känsliga personer. Kanske har man en gång i tiden varit med om något krisartat, men inte klarat eller fått hjälp att arbeta sig igenom den krisen på ett bra sätt.


Då kan den nya krisen bli desto allvarligare. Krisen kallas då överdeterminerad. Kris och trauma överlappar i stor mån. Svåra kränkningar och yttre oförutsägbara händelser kan ge både kris och traumatisering som t. Vissa typer av kriser är däremot helt skilda från trauma, som utvecklingskriser och katastas! Om en kris inte genomlevs och bearbetas på ett bra sätt kan resultatet i framtiden bli en överdeterminerad kris.


Överdeterminerad kris

Det är att det förutom den direkta anledningen till krisen finns ytterligare faktorer som påverkar krisförloppet. Varje problem en människa löser skapar fler erfarenheter, kunskaper och strategier som hon kan använda för att lösa nya problem som uppstår. När en människa hamnar i kris , kan det sägas bero på att hennes tidigare erfarenheter och kunskaper inte räcker till för att hon ska förstå och hantera den situation hon hamnat i. KRIS Kris är ett begrepp som dagligen används i flera olika sammanhang i samhället. Det är därför i sammanhanget nödvändigt att tydligt definiera vilken typ av kris som avses (3). Fixering som också kallas Bältesläggning inom psykiatri, innebär att man akut spänner fast en patient i en säng.


Man försöker idag att undvika detta. En kris är en naturlig reaktion på något svårt i livet. Vanligtvis rör det sig om en svår händelse man varit med om, en traumatisk kris. Men det kan också handla om kris orsakad av den egna utvecklingen, så kallade utvecklingskris.


Överdeterminerad kris

Psykisk kris är ett miljö- eller situationsbetingat inre tillstånd till följd av en negativ och omvälvande händelse. En psykisk kris utlöser stressreaktioner och kan mynna ut i mer bestående psykiska tillstånd. De individuella skillnaderna är stora i fråga om psykiska krisers processer.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения