пятница, 7 июня 2019 г.

Vad är mentaliseringsbaserad terapi

Landstingssubventionerad tjänst. Ta del av dina journalanteckningar. Säker inloggning via ditt bankid. Om psykisk ohälsa och behandling. Vill du jobba som psykolog hos oss?


Jobba på distans med Mindler.

Ta reda på hur Mindler fungerar. Legitimerade behandlare över hela sverige. Hitta en samtalskontakt som passar dig. Maila eller ring och boka in en samtalstid! Mentaliseringsbaserad terapi : en relationell terapiform Av Joakim Löf.


Terapeutens subjektiva upplevelse ”markeras” som terapeutens egen upplevelse och ges till patienten utifrån en hållning som ”icke expert”, det vill säga som en möjlig tanke att nyfiket pröva snarare än som en given sanning. När vi undervisar om mentaliseringsbaserad terapi (MBT) får vi ofta frågor om hur man arbetar med relationen till terapeuten. Eftersom det är en ny terapiform vill man jämföra med vad man tidigare lärt sig.


Till exempel kan olika användningar av begrepp som ”överföring” och ”motöverföring” vara viktiga att belysa.

Det finns flera olika metoder med psykodynamiskt synsätt som utvecklats för att passa olika målgrupper. Ett exempel är mentaliseringsbaserad terapi , MBT, som utvecklats speciellt för personer med borderline - emotionellt instabil personlighetsstörning. Förmågan att mentalisera, i trygga förhållanden, är dock inte nedsatt hos personer med Borderline personlighetssyndrom, enligt teorin.


Terapimetoden som arbetet mynnade ut i kallas för mentaliseringsbaserad terapi (MBT). Som terapeut är jag nyfiken och icke-expert, det vill säga tar inte för givet vad du vill eller behöver utan använder min kompetens för att stärka dina förmågor. Att ha en tydlig plan över vad som ska göras med köket är en essentiell del av en köksrenovering.


Tänker du att du ska göra en totalrenovering och riva ut alltihop eller är det någonting mindre du tänker dig, som byten av köksluckor? I metakognitiv terapi syftar man att ändra tankar om tankar (metatankar) och aldrig tankarna i sig. Metoderna för detta är i stort samma som i KBT, d. Vid behandling tänker man sig att förmågan till mentalisering kan påverkas och förbättras genom att man tränar den i en trygg miljö och att man på det viset också minskar behovet av oflexibla beteenden som till exempel självskadande av olika slag.


En av de viktigaste orsa­ kerna till att nyfödda barn blir svårt sjuka är för tidig födsel. Ju tidigare man föds, desto större risk löper man att bli mycket svårt sjuk och utveckla skador i hjärnan. Den metod jag till-sammans med några kollegor inom BUP sedan en tid prövar att arbeta utifrån och funnit användbar är MBT-F, mentaliseringsbaserad familjeterapi. Uppsatser om MENTALISERINGSBASERAD TERAPI. Göran Rydén och Per Wallroth förklarar vad mentalisering är , hur denna förmåga utvecklas och vad brister i förmågan att mentalisera kan bero på och leda till.


Författarna beskriver mentaliseringsförmågan ur ett evolutionärt perspektiv, ett anknytningsperspektiv och ett biologiskt perspektiv. Erbjuder mentaliseringsbaserad terapi , relationell psykodynamisk terapi och interpersonell terapi på Södermalms psykoterapimottagning vid Södra station. Handleder och utbildar.


Peter Fonagy har dessutom tillsammans med psykiatern Anthony Bateman utvecklat mentaliseringsbaserad terapi , MBT, ett behandlingspaket som består av individualterapi, gruppterapi och psykopedagogik och fokuserar på att förbättra klienternas mentaliseringsförmåga.

Hittills har terapin som förkortas MBT, mentaliseringsbaserad terapi , bara bedrivits på ett fåtal ställen i Sverige, längst vid Karolinska sjukhuset i Huddinge. Här har den funnits i fem år och visat bra resultat. Personalgruppen började sitt arbete i september och har redan fått remisser från landstingets öppenpsykiatri. Evidensbaserad behandling som övar upp och stabiliserar förmågan att föreställa sig sitt eget och andras inre. Boken förmedlar den teoretiska grunden i bokens förstadel.


Tack vare att författarna har arbetat med och undervisat i MBT under många år har boken sedan en tonvikt på det kliniska arbetet. Vad är det vi gör med varandra, terapeuter och patienter i mentaliseringsbaserad terapi , när vi arbetar i relationen? I mitt uppsatsarbete ville jag gå bakom de instrumentella metodbegreppen och försöka ta reda på vad som händer mellan terapeut och patient i terapirummet under de stunder då vi pratar om vad som händer mellan oss. Fler primärstudier behövs.


De insatser som förekommer i Sverige behöver utvärderas och undersökas vetenskapligt. Det behövs fler studier som belyser utfallsmåttet barns fysiska hälsa. För utfallsmåttet tandhälsa saknas helt forskning. Det saknas också studier om tidigt föräldraskap.


Ett annat sätt MBT är en relationell terapi är terapeutens ”icke-vetande hållning”. Det betyder att patienten inte ska få översätt vad han eller hon tänker eller känner av terapeuten vilket blir en ”experthållning” som inte hjälper eller till och med underminerar patients mentaliseringsförmåga.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения