понедельник, 17 июня 2019 г.

Konflikthantering i skolan

Ta kontakt med vännerna från skolan igen. Massor av foton och minnen! Konflikthantering i skolan - utbildning i konflikthantering för skolpersonal.


Det ska kännas bra i magen när man går till skolan ! Skolmedling är ett konkret verktyg för att hantera både mindre och större konflikter. Kursen är till för dig som är intresserad av kunskap om konflikter och konflikthantering i skola , förskola och fritidshem och vill få tillgång till litteratur och forskning i ämnet. Kursens innehåll berör även könsaspekter på konflikter. Centralt i deras resonemang är att lyckad konflikthantering kräver teoretiska kunskaper, analysförmåga och träning. Behöver kunna analysera, förstå och hantera konflikter.


I förskolan och skolan interagerar människor med skilda behov, perspektiv, mål och intressen. Förankrar kunskaper om och i konflikthantering i hela skolan , från högsta ledningen till eleverna. Vi måste sträva mot en långsiktig och hållbar konflikthantering i skolan för att kunna förebygga, hantera och åtgärda konflikter.


Det går inte att göra punktinsatser i konflikthantering. Man måste ha en dynamisk konflikthantering som. I den här videon visar vi hur personalledd skolmedling går till. I videon demonstrerar vi medling vid en mindre konflikt i mellanstadieåldern. Genom anonymiserade dilemmasituationer diskuteras och analyseras olika konkreta strategier för konflikthantering via konstruktiv dialog.


Kursen behandlar också konfliktsituationer i relation till aktuella styrdokument och riktlinjer för skolan gällande konflikthantering , diskriminering och likabehandling. Vi som har gått i skolan vet att det är en miljö full av potentiella konflikter. Eftersom skolan till största del är obligatorisk samlas människor från många olika bakgrunder med väldigt olika behov, uppfattningar, mål och intressen. Skolan är en stor mötesplats, där människor från skilda kulturer möts och måste samverka i en gemensam miljö. Därmed uppstår en mängd påtvingade relationer, som möjligtvis inte hade skapats utanför skolan.


Konflikthantering i skolan

På så vis är det inte förvånansvärt att det uppstår konflikter i skolan. Beroende på vad du önskar få ut av en konflikt kan du välja olika förhållningssätt till konflikten. Det finns fem olika sådana förhållningssätt. De brukar kallas konfliktstilar.


Genom en kurs i konflikthantering får man de redskap man behöver för att kunna hantera konflikter och i förlängningen skapa en trygg och positiv arbetsmiljö. Vem är en kurs i konflikthantering till för? En kurs i konflikthantering riktar sig till dig som arbetar i en ledande position och ansvarar för att förebygga konflikter. Konfliktpausen blir en del av skolans rutin för konflikthantering som gör att skolan sparar tid och energi jämfört med ett ostrukturerat arbete med konflikthantering. Utbildningens upplägg Utbildningen genomförs som en halvdag för hela skolans personal (steg 1) samt en fördjupande heldag för mellan 4-personer (steg 2) Steg 1. Föreläsningen ger dig kunskap om hur och varför konflikter skapas och hur du både kan förhindra, mildra och lösa konflikter.


Vi har valt att göra en undersökning inom ämnet konflikthantering och försöka se hur man som lärare arbetar konfliktförebyggande i skolan. Den främsta anledningen till ämnesvalet var, att vi under vår verksamhetsförlagda utbildning har upptäckt att konflikthantering är något mycket vanligt förekommande ute i verksamheten. Jag tror att det är ovanligt att skolor har ett gemensamt förhållningssätt kring konflikthantering , det är därför vi brinner så mycket för det här. Vi ser att det är lättare och tryggare i skolan om all personal är överens om hur man ska möta konflikter, hur man medlar i konflikter och hur man ska göra.


Vi tror att kunskap inom konflikthantering i skolan kan hjälpa oss att bli kompetenta pedagoger. Vi anser vidare att resultatet av vår uppsats är ytterst relevant för alla verksamma pedagoger inom skolan då konflikter tillhör en pedagogs vardag. Med hjälp utav denna studie hoppas vi få lära oss grunderna så att vi sedan kan reda ut konflikter på ett professionellt plan. Effektiv konflikthantering innebär att jag lär mig vilken stil som är effektiv i vilken situation och att jag kan tillämpa den mest effektiva stilen i just den situationen.


Konflikthantering i skolan

Genom att våga prova andra sätt att hantera konflikter, lär du dig att känna in konfliktsituationen och variera stilarna efter behov. Mitt namn är Johan Ydrén och jag arbetar med konflikthantering och psykoterapi. Mitt mål är att du ska kunna lära dig mer om konstruktiv konflikthantering genom att läsa här, samt att göra reklam för mina tjänster förstås.


Jag arbetar med konflikthantering i företag och med enskilda, läs gärna mer om det under tjänster.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения