среда, 15 ноября 2017 г.

Hypokondri behandling

KBT, kognitiv beteendeterapi, är en terapiform som fungerar bäst vid hypokondri. I behandlingen så ifrågasätts tankarna om att du är allvarligt sjuk och får dig att tänka på ett annat sätt. Om tankarna förändras så förändras också känslorna och beteendet. Detsamma gäller tankarna om att vilja ha en garanti på hälsa. Vid primär hypokondri är målet med behandlingen att ge patienten insikt om tillståndet samt att öva upp patientens förmåga att bemästra tillståndet.


Vid sekundär hypokondri är målet med behandlingen att behandla grundsjukdomen, till exempel depression, paniksyndrom eller GAD.

Behandling av hypokondri. Erik Hedman har lett tre studier vid Karolinska institutet där patienter med hälsoångest behandlats med kognitiv beteendeterapi via internet. Resultaten är mycket bra.


Vid en uppföljning sex månader efter avslutad terapi hade procent inte längre diagnosen hypokondri. Bilden var densamma efter ett år. Vid behandling av hypokondri har cirka två tredjedelar gått ur diagnos vid avslut.


Sex månader efter behandling har samma siffra varit så hög som procent. Detta öppnar upp för att tillgången till god psykologisk behandling för hälsoångest kommer att förbättras betydligt inom de närmaste åren, särskilt i glesbygd. Av alla behandlingar för hälsoångest har KBT bäst vetenskapligt stöd.

Praktiska övningar och hemuppgifter är en viktig del av behandlingen. Den som går i KBT bör vara motiverad och redo att utmana sig själv och aktivt delta i processen. Mindler erbjuder KBT via videosamtal i mobil, surfplatta eller dator.


Tidigare försökte man förklara hypokondri med att de drabbade söker uppmärksamhet. Detta är det inte många som tror på idag, eftersom hypokondri främst leder till negativ uppmärksamhet och dessutom ofta kostar stora mängder tid och pengar när man genomgår olika utredningar. Definition Feltolkning av kroppsliga symtom med rädsla att drabbas av allvarlig sjukdom. Hälsoångest är ett psykiskt syndrom med evidensbaserad behandling , och bör alltid tas på allvar. KBT har god effekt vid hälsoångest.


I det följande definieras hälsoångest som hypokondri enligt DSM-IV. Hypokondri är ett tillstånd som innebär att personen har en stark oro för att drabbas av eller redan vara drabbad av en allvarlig sjukdom. Den hälsorelaterade rädslan grundar sig i en feltolkning av individens egna kroppsliga symtom. Symptom på hypokondri är att hela tiden tro att du är allvarligt sjuk och att försöka hitta symptom på detta. Hypokondri , även kallad hälsoångest, är stark rädsla för att vara sjuk i en allvarlig sjukdom som cancer eller Parkinsons.


Ofta leder detta till att man scannar sin kropp efter symtom på sjukdomen, googlar om sjukdomen, läser på internet eller går till doktorn för att undersökas, även om man nyligen var där. Men nyttan av det vi gör kommer ju först den dag då den vanliga patienten har tillgång till behandlingen. I det sammanhanget är samarbetet med Gustavsbergs vårdcentral viktigt. Vårdcentralen, som är Sveriges största, har ett stort fokus på klinisk forskning, och man har även satsat stort på vanlig rutinmässig psykologisk behandling.


Hur ska jag bemöta min mans hypokondri. Han har nyligen genomgått en omsorgsfull hälsokontroll, han är frisk med undanta av högt blodtryck.

Man har kollat hjärta, gjort en tarmröntgen mm. Nu är han sjuk i samma influensa som jag hade för en vecka sedan men han är sju gånger sämre än mig. Trots att hypokondri av många läkare uppfattas som terapiresistent finns en ökande mängd rapporter om lyckad behandling. Allt från bastuklubbar och sexleksaker till besök på psykakuten och hypokondri behandlas.


Men för att ägna sig åt sin hypokondri måste man ha en väldigt stark fysik. Får du höga poäng i nedanstående test kan det finnas en sannolikhet att du lider av hypokondri. Då rekommenderar vi att du söker hjälp hos läkare för att kanske få en remiss till råd och behandling. Här kan du även testa dig för generell ångest. Detta test har designats för att mäta om du har problem med hypokondri.


KBT för hälsoångest och hypokondri kan förmedlas både som individualterapi, i gruppformat och genom självhjälpslitteratur.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения