среда, 22 ноября 2017 г.

Mobbning fakta

Emil Lindberg Forskning har påvisat att hälften av alla barn är mobbade någon gång under sin skoltid. Men att bara kalla en serie kränkningar för mobbning och inte se till varje enskild händelse innebär att vi bortser från de bakomliggande orsakerna till varför mobbning faktiskt uppstår, vilket i sin tur gör att arbetet med att förebygga och stoppa mobbning inte blir lika effektivt. Det börjar med oss vuxna! Man kan utsättas för mobbning både i skolan och på fritiden, via sociala medier eller genom mess och mejl. Om ett barn blir mobbat måste det alltid tas på allvar.


I skolan, förskolan och på fritids finns det en plan för hur personalen ska hantera mobbning.

Mobbning är när någon upprepade gånger blir kränkt av andra. Nästan en av tio uppger att de har utsatts för kränkande särbehandling och mobbning på jobbet. Genom att se kortfilmerna, diskutera och undersöka vidare om vad som gäller på Sveriges arbetsplatser, får eleverna en ökad förståelse och kunskap kring olika områden som alla kan benämnas som arbetsmiljö. Om du blir utsatt för mobbning kan det göra att du börjar må dåligt. Ibland påverkar det livet så mycket att du får sämre självförtroende eller börjar undvika situationer där mobbarna finns.


Men ingen ska behöva gömma sig för att andra mobbar. Alla vet att mobbning är destruktivt och förkastligt. Tack och lov visar undersökningar att arbete mot mobbning faktiskt fungerar.


Grundidén är att när ord står mot ord om mobbning kan man genom att undersöka anmälningen på ett systematiskt och genomtänkt sätt få korrekt fakta på bordet och ta reda på vad som egentligen har hänt.

Om du upptäcker att ett barn blir utsatt för mobbning i skolan kan du kontakta personalen. Skolan är enligt lag skyldig att ha en plan för att hantera mobbning. Slutar kollegorna prata när du kommer in i lunchrummet?


Försöker du lösa en konflikt men upplever att inget fungerar? Tar chefen inte dina problem på allvar? Då kan du vara utsatt för mobbning.


Psykologen Stefan Blomberg guidar i de viktigaste varningssignalerna – och vad man ska göra om man blir mobbad på jobbet. Fakta : Historik kring mobbning. Den forskare i norden som anses vara pionjär inom området och fortfarande präglar forskningsfältet är Dan Olweus. Hans inflytande inom mobbningsforskningen är betydande.


I det arbetet har förskolor och skolor ett mycket stort ansvar. Undersökningar visar att mobbning bland skolelever är ett allmänt förekommande problem, vanligen i industrialiserade länder. Mindre undersökningar och indirekta tecken tyder på att mobbningen både har ökat i omfång och ofta tar sig grövre och brutalare uttryck nu än för 10–år sedan.


Vad räknas som kränkande särbehandling. Utfryst Du blir en icke-person. De reser sig och går när du kommer in i t. Nya siffror om mobbning i skolan.


Ensamma elever mer utsatta för mobbning , visar senaste Friendsrapporten som släpps varje år i samband med skolstart.

En enkel definition av mobbning är att en grupp individer samlas runt en potentiellt farlig predator.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения