вторник, 7 ноября 2017 г.

Traumatisk kris behandling

Flera behandlingsformer sammanfattas under rubriken kognitiv beteendeterapi (KBT). En form av KBT- behandling kallas för ”exponeringsbehandling”. Det kan exempelvis gälla dödsfall, rånförsök eller sexuella övergrepp.


Tanken bakom behandlingen är att en krisreaktion är något sunt. Men det finns hjälp att få. Behandlingar av psykologiska trauman är ofta framgångsrika. Ett psykologiskt trauma behandlas främst med en psykologisk behandling.


Forskningen visar att problemen går att behandla även många år efter den traumatiska händelsen. En behandling kan pågå i allt från några veckor upp till månader och år. Om en traumatisk situation sker samtidigt med en känslig utvecklingsperiod ökar risken för kris. Har inte tidigare kriser genomarbetats väl så kan nya kriser bli överdeterminerade, dvs reaktionens styrka beror inte enbart av den utlösande faktorn utan även av underliggande olösta kriser.


Traumatisk kris behandling

Vissa traumata kan för vissa specifikt vulnerabla personer återuppväcka tidigare traumata vilket medför att den aktuella krisen får en, för utomstående, oproportionerlig valör, så kallad överdeterminerad krisreaktion. Posttraumatiskt stressyndrom. Autismspektrumstörning, till följd av nedsatt stresstolerans.


I denna del av rapporten vill jag först ge en definition på vad traumatisk kris är, vad som kan förorsaka den och hur den tidsmässigt kan upplevas för främst män. Jag försöker också utifrån mannens perspektiv förklara olika sätt att möta den traumatiska krisen och går igenom några av de vanligaste. Bakgrund: Att vara med om en traumatisk händelse som utlöser en krisreaktion drabbar alla människor någon gång under livet. En traumatisk händelse kan vara exempelvis att drabbas av sjukdom, förlora en närstående eller att bli inlagd på sjukhus.


Traumatisk kris behandling

Ungefär procent av de människor som råkar ut för en potentiellt traumatisk händelse återhämtar sig på egen han även om det ibland kan ta tid. Trauma eller potentiellt trauma. Inom psykologin är man idag återhållsam med användandet av ordet trauma. Våra reaktioner på kriser är vanligtvis övergående.


Ibland är krisen svårare och man kan uppleva ett trauma, t. Olika faktorer som kan utlösa en traumatisk kris är: Hot. Kriserna kan komma vid t. Varje problem en människa löser skapar fler erfarenheter, kunskaper och strategier som hon kan använda för att lösa nya problem som uppstår. När en människa hamnar i kris , kan det sägas bero på att hennes tidigare erfarenheter och kunskaper inte räcker till för att hon ska förstå och hantera den situation hon hamnat i. När du har fått information om din behandling kan du ge ditt samtycke eller uttrycka ett ja på ett annat sätt. Du kan också tacka nej till en behandling. Fast vårdkontakt och tolk kan vara ett bra stöd.


Du har rätt till en fast vårdkontakt om du har kontakt med många olika personer i samband med din vård. Child Parent Psychotherapy, CPP, är en behandling för barn mellan och år. Det är en viktig del av terapin att förbättra relationen och samspelet mellan barnet och dig som vårdnadshavare eller närstående. Vad menar vi med ” kris ”? Mottagningen är öppen vardagar 08.


Reaktioner i samband kris brukar följa fyra faser: chock, reaktion, bearbetning, nyorientering. Att reagera på en kris anses idag som ett naturlig reaktion på något fruktansvärt som hänt och inte som tidigare, då man ansåg att reaktionen var något konstigt och något som måste åtgärdas direkt. VI kan alla reagera olika på en uppkommen kris. I stort sett alla kommer någon gång att hamna i en kris. Hur du reagerar under en kris och hur länge den pågår är olika från person till person.


Traumatisk kris behandling

Ibland kan du behöva stöd eller hjälp att bearbeta det som har hänt. En kris går alltid över. Individens hela tillvaro upplevs som hotad och tryggheten försvinner.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения