среда, 28 февраля 2018 г.

Psykisk mobbning

Slutar kollegorna prata när du kommer in i lunchrummet? Försöker du lösa en konflikt men upplever att inget fungerar? Tar chefen inte dina problem på allvar? Då kan du vara utsatt för mobbning.


Psykologen Stefan Blomberg guidar i de viktigaste varningssignalerna – och vad man ska göra om man blir mobbad på jobbet.

Psykisk mobbning kan vara att alla i klassen suckar eller fnissar så fort man säger något. Verbal mobbning kan vara att bli hånad på grund av sitt utseende eller att bli kallad ett öknamn som alla använder mot ens vilja. En av tio uppger att de någon gång blivit utsatta för mobbning på arbetsplatsen. Den som blir mobbad får ofta försämrad självkänsla, upplever otrygghet och drabbas ibland av fysisk och psykisk ohälsa.


Mobbning kan också kallas för kränkande särbehandling. Blev psykisk mobbad av flera tjejer i samma ålder. Ingen lärare visste, inte ens min syster som gick samma skola.


Bara jag och dom visste och de som hörde ropen som ekade i korridorerna.

Jag var så deprimerad. Om ett barn blir mobbat måste det alltid tas på allvar. I skolan, förskolan och på fritids finns det en plan för hur personalen ska hantera mobbning. Vi har nyligen haft två Temadagar om ” Psykisk ohälsa och mobbning i arbetslivet-att förebygga, utreda och åtgärda” 1personer var vi i Norrköping.


Sammanlagt 2personer var där. Men att bara kalla en serie kränkningar för mobbning och inte se till varje enskild händelse innebär att vi bortser från de bakomliggande orsakerna till varför mobbning faktiskt uppstår, vilket i sin tur gör att arbetet med att förebygga och stoppa mobbning inte blir lika effektivt. I definitionen ingår också att det råder en obalans i makt mellan förövare och offer och att handlingarna leder till att offret ställs utanför den sociala gemenskapen. Det börjar med oss vuxna! Vad är psykisk mobbning ? Att på olika sätt, utan att prata, visa en person att den inte är omtyckt.


Detta kan få långtgående konsekvenser för den enskilda människan, både privat och i yrkeslivet. Att bli utsatt för mobbning är en upplevelse som har beröringspunkter med utsatthet för familjevåld. Den kränkande behandlingen pågår konstant eller i återkommande perioder.


Enstaka konflikter som leder till kränkande behandling anses inte vara mobbning. Fysisk, psykisk eller social mobbning. Resultaten indikerar således att mobbing tycks ha större negativa psykiska konsekvenser i vuxen ålder jämfört med misshandel och neglekt.

Trots de självklara metodologiska begränsningar en sådan här studie har så visar den tydligt att mobbning kan få stora konsekvenser under många år för den som utsätts. Varaktig psykisk misshandel kan leda till panikångest, depression och posttraumatisk stress. Psykisk misshandel kan förekomma i ett förhållande, på en arbetsplats eller inom familjen. Exempel på psykisk misshandel är till exempel: Att bli förnedrad eller förlöjligad inför andra människor. Att tvingas göra något som du inte vill.


På den arbetsplats där mobbning förekommer finns en stor risk att fler arbetstagare än de direkt inblandade berörs, vilket medför en stor psykisk belastning även för omgivningen. Den som uppmärksammat detta har också ett ansvar att ta upp frågan, vilket kan göras på arbetsplatsträffar, APT.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения