четверг, 22 февраля 2018 г.

Bipolär depression symptom

Om depressionen blir mycket svår kan du ha tankar på att skada dig eller få allvarliga självmordstankar. Du kan ha en depression utan att det handlar om bipolär sjukdom. En kraftig mani eller svår depression kan leda till att du uppfattar och tolkar verkligheten annorlunda. En betydande andel personer med bipolär sjukdom upplever dessutom kvarvarande symtom mellan sjukdomsepisoder, så kallade restsymtom.


Det är vanligare med exempelvis hypersomni, psykomotorisk hämning och psykotiska symtom (se lista nedan) vid bipolär än vid unipolär depression. Den bipolära depressionen identifieras lättast i samband med insjuknande med skov av hypomani eller mani.

Men bipolär sjukdom är inte en sjukdom du ska försöka diagnostisera dig själv med. En korrekt medicinsk diagnos måste du få av en läkare. I guider som den här finns listor med symptom och riskfaktorer.


På internet finns ett antal webbplatser som hävdar att de kan hjälpa dig att bedöma din egen eventuella bipolaritet. Just nu forskas det mycket om de genetiska orsakerna till bipolär sjukdom. Det är känt sedan länge att ärftligheten för bipolära syndrom är hög, men det har varit svårt att hitta orsakerna bakom.


Skälet är att bipolär sjukdom, precis som exempelvis diabetes och högt blodtryck, är en genetiskt komplex sjukdom. Det finns en viss ärftlighet vad gäller bipolär sjukdom som är större än för vanliga depressioner.

Det man ärver är en sårbarhet. Ibland är det yttre händelser såsom stress eller störning av sömnen som utlöser bipolära symptom. De hormonförändringar som kvinnor genomgår efter barnafödande kan också utlösa bipolär depression.


Samma individer drabbas vanligen också av allvarliga depressioner men symtom på depression kan även förekomma i maniska perioder, alternativt kan episoderna vara blandade med intensiva och snabba växlingar mellan. En depression innebär att du sällan eller aldrig känner någon glädje eller lust. Inte ens när du gör sådant som du vanligtvis brukar gilla. Barn och ungdomar vars föräldrar har bipolär sjukdom utgör en särskild riskgrupp. Vad är bipolär sjukdom?


Individen som lider av bipolär sjukdom växlar mellan att ibland vara deprimera ibland hypoman eller manisk och ibland befinna sig i neutral sinnestämning utan några som helst symptom. Ofta stadigvarande något sänkt stämningsläge. Bipolär sjukdom kallas även för manodepressiv sjukdom, vilket innebär att man svänger i stämningsläge. Test för manodepressivitet och bipolär sjukdom.


Svarar du ja på fler än hälften av påståenden kan du lida av manodepressivitet. Vissa har kraftiga symptom redan i barndomen medan andra inte får symptom förrän senare i livet, dock har de visats att de flesta befinner sig i de sena tonåren eller tidig vuxen ålder när de utvecklar sjukdomen. Det finns två olika typer av bipolaritet, bipolär sjukdom typ och bipolär sjukdom typ 2. Bland annat verkar depression medföra en ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och typ 2-diabetes.


I denna grupp ingår förutom depression (som också benämns egentlig depression ), dystymi samt bipolär sjukdom.

Depression hör till sjukdomsgruppen förstämningssyndrom. Detta avsnitt kommer inte fortsättningsvis att beröra bipolär sjukdom. Vid svåra depressioner brukar man rekommendera en kombination av läkemedel och psykologisk behandling.


Den som plågas av starka självmordstankar bör ta kontakt direkt med en psykiatrisk öppenvårdsmottagning, istället för att gå omvägen via vårdcentralen. Här kan du läsa mer o Årstidsbunden depression Bipolär sjukdom. Testa dig själv om du är deprimerad. Svara på frågorna på detta självskattningstest som används världen över inom psykiatrin.


Naturlig nedstämdhet har alla människor i korta perioder i sitt liv. Symptom vid depression. Men när nedstämdheten övergår i långa sammanhängande perioder, vanligtvis längre än två veckor, kan nedstämdheten övergå till depression.


Då kan det vara dags att söka hjälp.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения