воскресенье, 25 февраля 2018 г.

Får en läkare skriva ut recept till sig själv

Den generella åsikten att läkare aldrig bör skriva ut läkemedel till sig själv är ett rent tyckande. Läkare i Lund skrev ut narkotikaklassade mediciner till sig själv – får fortsätta skriva ut recept. Läkaren skrev ut starka mediciner till sig själv , blandade ihop patienter och hittades vid ett tillfälle av ambulanspersonal, som beskrev honom som förvirrad man funnen på stan. Då får receptet inte lämnas ut till kund.


Om receptet sparas elektroniskt kan det dock expedieras på valfritt apotek om förskrivaren inte uttryckligen angivit att bara ett namngivet apotek får expediera receptet. Om patienten inte själv får hämta ut sitt läkemedel ska förskrivaren ange detta och vem läkemedlet istället får lämnas.

En läkare på en vårdcentral i länet får inte längre skriva ut narkotikaklassade mediciner efter att ha blivit ertappad med att skriva ut narkotika för eget bruk. Det har HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämn beslutat efter anmälan från Socialstyrelsen. Det är bra att ta med en lista på de läkemedel du använder när du ska träffa en läkare , tandläkare eller någon annan som får skriva ut recept. Du kan också ta med dig förpackningarna. Anledningen till beslutet är att läkaren vid upprepade tillfällen har undanhållit sig från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som inledde en utredning av läkaren efter misstankar om missbruk.


Skrev ut stor mängd läkemedel till sig själv. Förskrivningsrätt är ett begrepp som innebär att en person har rätt att skriva ut medicin på recept. Rätten till förskrivning skiljer sig åt mellan länder och kan innefatta läkare , tandläkare, sjuksköterskor, psykologer och apotekare.

Anmälningar om läkare som skriver ut narkotikaklassade preparat till sig själv är ganska ovanliga. Nu kommer vi att granska hans recept och hur ofta detta skett. Skulle det visa sig att hans agerande avviker kraftigt från det som uppfattas vara normalt lämnar vi över ärendet till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.


Du får köpa en större mängd medicin, på en gång eller oftare än gränsen för förmånen, men måste då själv betala hela kostnaden för den mängd som överstiger ett uttag på receptet. Vid särskilda skäl, till exempel en längre utlandsvistelse, kan du få hämta ut medicin med rabatt för längre tid än tre månader. Kan en läkare skriva ut recept till sej själv ? Svar på allt är ett community-baserat forum där medlemmar kan ställa frågor om vad som helst. Vi har samlat många år av kunskap och publicerar nu detta för alla att ta del av. En AT- läkare vid Centralsjukhuset i Karlstad får kritik av IVO för att hen skrivit ut narkotikaklassat läkemedel till sig själv och sen gav det till en anhörig.


IVO, Inspektionen för vård och omsorg, skriver i sitt yttrande att AT- läkaren inte har agerat enligt patientsäkerhetslagen då hen skrivit ut det narkotikaklassade läkemedlet Tradolan till sig själv och gav det till en. En läkare från Örnsköldsvik skrev ut narkotiska preparat till sig själv och får nu en prövotid på tre år. Efter en anonym anmälan från ett apotek inledde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, en utredning mot en läkare som tidigare arbetat på Örnsköldsviks sjukhus. Läkaren uppger att hen skrev ut receptet efter att ha blivit rekommenderad tillväxthormon av en läkare utomlands, uppfer Sveriges Radio Kronoberg. Men Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, anser inte att receptet var medicinskt motiverat.


Ivo konstaterar att Fass inte noterar något om att läkemedlet skulle vara lämpligt för viktnedgång. Zeineb, som brukar hämta ut mjölkersättningen själv på ett och samma apotek, tyckte det var konstigt att ett helt annat apotek, som hon aldrig haft kontakt me ringde hem till henne, en söndagskväll. Jag tycke att det var konstigt, så här brukar det ju inte gå till , säger Zeineb, som själv har jobbat som undersköterska i tio år.


En läkare i Hässleholm får nu kritik från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) då läkaren i fråga missat att skriva in i journalerna att hen skrivit ut narkotikaklassade läkemedel både till sig själv och till närstående.

Totalt handlar det om fyra patienter vars medicinering inte dokumenterats, av läkaren , rapporterar IVO. Men efter att läkaren själv ansökt om att få sin behörighet att förskriva narkotiska läkemedel, alkoholhaltiga läkemedel och teknisk sprit indragen drog Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämn HSAN, in behörigheten i maj i år. Nu får han kritik för det här från Inspektionen för vård och omsorg, IVO. IVO tycker inte att läkaren brustit så mycket att han inte kan få jobba kvar och läkaren själv har nu sagt att han ska sluta skriva ut läkemedel till anhöriga.


Nu kritiseras han av Ivo, inspektionen av vård och omsorg. Det är två apotek i länet som anmält läkarens höga förskrivningen av läkemedlet Zolpidem.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения