Om vi senare skulle få barn, vem har rätt till lägenheten vid en eventuell separation? Den andra frågan är helt enkelt om min sambo får del i ägandet automatiskt om hon tilldöms besittningsrätt av bostadsrätten eller om hon måste köpa den till fullt marknadsvärde av mig? Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning.
Om din sambo vägrar sälja lägenheten eller huset vid en separation så har du lagen på din sida att göra en tvångsförsäljning. Enligt samäganderättslagen så kan du ansöka hos tingsrätten för att få till en försäljning via offentlig auktionsförfarande.
Det finns undantag från detta vid ”synnerliga skäl”, men det är få. Hyresvärden vill hyra ut lägenheten till någon annan men Tim tycker att han som sambo borde ha rätt att bo kvar. Så säger lagen: Om en hyresgäst dör har efterlevande make eller sambo som bor i lägenheten rätt att överta hyresrätten. Tim får alltså bo kvar och har rätt att ta över Nellys kontrakt utan hyresvärdens samtycke.
Ytterligare en aspekt att tänka på för en bostadsrättsförening som hyresvärd är att ett avtal om avstående av besittningsrätt bara gäller mot den som faktiskt skrivit på avtalet. Vid bodelningen kan din sambo ansöka om rätt att överta din bosta att han vinner en sådan process ser jag dock som väldigt osannolikt. Om en sådan process aldrig inleds så bör du säga upp din sambo till avflyttning.
Han har ingen besittningsrätt i din bosta men däremot har han en rätt till uppsägningstid på tre månader.
Denna besittningsrätt är dock mycket svagare i jämförelse med den besittningsrätt som gäller vid ett förstahandskontrakt. Detta gäller i regel inte om förstahandshyresvärden (det vill säga den som är innehavare av förstahandskontraktet) skall flytta tillbaka till lägenheten igen utan det handlar framför allt om när man vill avhysa en hyresgäst för att hyra ut till någon annan. Den som bäst behöver bostaden kan få överta hela hemmet om han eller hon ersätter den andre för värdet av det som övertas och övertagandet i övrigt kan anses skäligt. I detta lagrum görs det ingen skillnad på makar och sambos med eller utan barn.
Finns det några andra konsekvenser som en så här lång uthyrning kan skapa? Har hyreslagen ändrats gällande fr. Förändringen kan gälla någonting åt detta håll.
Det skulle krävas en signatur om att man ger sin tillåtelse till att huset säljs. Detta ger samborna möjlighet att bevaka att delningsrätten inte går förlorad. Om den överenskomna hyran påtagligt överstiger kapitalkostnaden och driftskostnaderna för bostaden, ska hyresnämnden på ansökan av hyresgästen sätta ned den.
Det är också viktigt att anmärka att den sambo som bäst behöver bostaden eller bohaget har rätt att få egendomen i avräkning på sin lott, eller om värdet är ringa utan avräkning. För att sambolagen ska gälla för en bostad ska bostaden ägas gemensamt eller ha förvärvats för gemensamt bruk. Om en part äger en bostad innan samboskapet påbörjades kan den andra parten alltså inte hävda sig ha rätt till halva lägenheten vid en separation.
Ingen besittningsrätt alls Om du hyr en bostadsrätt eller en äganderätt (äganderätter kan vara lägenheter eller t ex villor där personen som hyr ut själv är fastighetsägare) gäller den nya lagen om uthyrning av egen bostad. En sambo kan inte ta över en bostad hur som helst. Vid hyra av privatpersoners egna bostad finns ingen besittningsrätt.
Om hyresgästen är gift eller har en sambo som inte är part i hyresavtalet men som har sin bostad i lägenheten måste avtalet godkännas av denne. Det finns således situationer där hyresgästen kan avstå besittningsskyddet. Det finns idag en stor okunskap kring de lagar och regler som träder i kraft när vi blir sambos och speciellt vad som händer när en sambo dör. Många antar att samma regler ska gälla när en sambo dör som när en äkta make gör det.
Men så är inte fallet. Kvarsittningsrätt och övertagande av det gemensamma hemmet. När makar skall gå skilda vägar uppstår ofta frågan om.
Комментариев нет:
Отправить комментарий