вторник, 13 февраля 2018 г.

Frisk och riskfaktorer hälsa

En huvudfråga handlar om att människor är delaktiga och medansvariga för sin egen hälsa , som är något mer än frånvaro av sjukdom, och att det gäller att skapa ”förutsättningar för människor att öka sina möjligheter att påverka och förbättra sin hälsa ”. Affischen visar friskfaktorer och riskfaktorer indelad i fyra nivåer och vilka insatser som krävs till respektive nivå och åldersgrupp. Riskfaktorer och friskfaktorer. Nio av tio som är sjukskrivna för psykisk ohälsa faller inom ramen för CMD.


Kvinnor söker oftare för depression och ångest, män oftare i samband med missbruk. Men Eva Vingård ställer frågan om grunden till besvären i många fall är densamma, fast det tar sig olika uttryck.

Film om frisk - och riskfaktorer. Professor emeritus Eva Vingård berättar om frisk - och riskfaktorer och hur de påverkar verksamheten. Frisk - och riskfaktorer Vad gör det lättare att klara av skolan? Skolläkare gymnsieskolorna. Det finns riskfaktorer i den psykosociala arbetsmiljön som kan leda till stress och aktivitetsobalans, men även situationen utanför arbetet påverkar.


I kommun- och landstingssektorn finns det vissa risker som är mer förekommande än andra. Ett samtal med Eva Vingår professor i arbets- och miljömedicin, Uppsala Universitet. Filmen ingår i Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning som är speciellt anpassad för kommun- och regionsektorn.


Inom preventionsforskning om narkotikaförebyggande metoder, men även för alkohol och tobak är det viktigt att identifiera och ta hänsyn till så kallade risk- och skyddsfaktorer.

Men vad är det du istället ska göra då? Jo, istället för att undvika riskfaktorer för ohälsa ska du utsätta dig för friskfaktorer för hälsa. Vad är det som ökar ditt välmående, glädje, ditt engagemang och balansen mellan krav och resurser? Du lägger fokus på det som främjar hälsa , engagemang, motivation och arbetsglädje.


En del människor är mer sårbara och påverkas mer av sin arbetsmiljö. Om arbetet är bra kan det vara något som lyfter och stärker en person, medan en dålig arbetsmiljö kan bidra till ohälsa, säger Per Lindberg, lektor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle, och en av forskarna bakom den nya rapporten. Partsrådets arbetsområde Arbetsmiljö ur ett partsperspektiv hade bjudit in till.


Title Slide of Frisk och riskfaktorer Slideshare uses cookies to improve functionality and performance, and to provide you with relevant advertising. If you continue browsing the site, you agree to the use of cookies on this website. Från riskfaktorer till friskfaktorer.


Forskare har med stöd av AFA Försäkring beskrivit hur friska organisationer i kommuner och landsting ser ut. Resultaten från forskningsprojektet Hälsa och framtid i offentlig förvaltning, Hoff, blir stöd och inspiration till förebyggande arbetsmiljöarbete i kommuner och landsting. På våra arbetsplatser finns det massor av saker som gör oss friska.


Ofta fokuserar vi på det som gör oss sjuka, och det måste vi göra för att undvika skador och sjukdom. Men vill vi verkligen få en hållbar arbetsplats får vi inte glömma det som får oss att må bra – friskfaktorerna. Här får du veta mer om hur kroppen fungerar och råd om hur du kan leva hälsosamt.


Du kan läsa om psykisk hälsa , sexuell hälsa , tandhälsa och om mat och träning. Det finns också texter om stress, övergrepp, alkohol och könsidentitet. Färdigheter i psykisk hälsa kan stärkas och utvecklas.

Våra hemsidor erbjuder information och råd kring hur bäst att stärka och främja psykiska hälsan. Psykiska hälsans frisk - och riskfaktorer. Den psykiska hälsan stärks med hjälp av friskfaktorer och försvagas av riskfaktorer.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения