вторник, 28 июля 2015 г.

Arrangerade äktenskap

Det kan till exempel innebära ett äktenskap där en eller båda parter utsätts för starka påtryckningar eller tvång att gifta sig. Medan olika typer av lagförbud motverkar arrangerade äktenskap i de flesta västerländska länder är det lagligt i exempelvis stora delar av Mellanöstern. I stället för par möte och dating för en period av ti föräldrar, släktingar, hitta matchmakers eller religiösa ledare en lämplig partner. I dagens Sverige kan också arrangerade äktenskap och tvångsäktenskap utgöra ett medel för att få hit släktingar som kanske lever under svåra förhållanden i hemlandet.


Arrangerade äktenskap har varit ett omdiskuterat ämne i samhällsdebatten och problemen har satts i fokus. Vi har bland annat läst i media om föräldrar som gifter bort sina barn och i syn-nerhet sina döttrar, mot deras vilja, så kallade tvångsäktenskap.

Kultur Romantisk kärlek som enda grund för äktenskap är ett sent påfund i människans historia. Ellen Mattson drar historiska lärdomar om vad som leder till ett långvarigt och lyckat äktenskap. Hur vanliga är arrangerade äktenskap i Sverige i dag?


Jag har ingen siffra, men det är vanligt. Framförallt bland människor som kommer från Mellanöstern och Östafrika. Det ska nu göras en nationell utredning för att ta reda på hur vanligt det är, men jag förstår inte hur den ska gå till. Inom forskningen råder inte konsensus kring begreppen tvångsäktenskap och arrangerade äktenskap.


Det är inte helt enkelt att avgöra vart gränsen går mellan medgivande och tvång. Det finns forskning som visar att ungdomars som väljer sin partner tillsammans med sina föräldrar, inte nödvändigtvis upplever sin individuella frihet.

Det ända fördelen med det är att man garanterat blir gift, om det blir lyckligt äktenskap eller ej kan ingen förutspå. Kanske har du givit ditt barn en gåva eller skickat den i evig olycka. Har dock hört och upplevt alldeles för mycke tragik olycka och annat hämskt för att kunna se något bra i det hela. Att gifta sig av kärlek är ett förhållandevis sentida bruk.


Det är vanligt att barn­ äktenskap ökar vid väpnade konflikter. Det beror på att flickorna inte längre går i skolan och föräldrarna, som i många fall har förlorat sin inkomst­källa, inte längre kan försörja alla sina barn. Vårt äktenskap är över beroende på det faktum att vi knappt träffas. För att ett äktenskap som har ingåtts frivilligt inte ska förklaras ogiltigt godkänns alla fullmaktsäktenskap. Ett äktenskap mot den egna viljan är enligt utredningen ett äktenskap som ingås trots att den ena eller båda parterna inte vill.


Detta är ren diskriminering av unga kvinnor (och män) och måste omedelbart upphöra, skriver socialborgarrådet Ulf Kristersson (m) och kriminalinspektör Kickis Åhré Älgamo, från i augusti projektledare för Stockholms stads arbete mot hedersförtryck. När vuxna som ett barn är beroende av pressar barnet att gifta sig mot sin vilja eller arrangerar ett äktenskap utan hänsyn till vad barnet vill, kan det vara fråga om att barnets utsatta belägenhet utnyttjas. Bestämmelsen gäller svenska och vissa utländska juridiskt giltiga äktenskap.


En anekdot arrangerade äktenskap har förekommit i min släkt. Den fria viljan ska råda och inte bli tvingade till någonting man inte vill. Sjögren och Iréne Györki. Men var går gränsen för när någon upplever sig tvingad in i ett äktenskap ? Diskussionen handlar om gränsen mellan fri vilja och tvång.


Ottar lyfter det heta frågan om arrangerade äktenskap , både de som ingåtts av fri vilja, och de som kommit till under hot och tvång.

Självklart ska jag gifta mig av kärlek, jag tror inte på arrangerade äktenskap. Du känner inte den andra personen men tvingas ihop och det tycker jag inte om, säger Shravan Amburle. Han har sedan några år tillbaka gjort klart för sina föräldrar att det här är det enda alternativet.


I Koranen går det att läsa mycket om giftermål.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения