четверг, 30 июля 2015 г.

Högsensitiv person

Hösensitiva personer har ett särskilt finkänsligt nervsystem. De kallas också HSP efter engelskans Highly Sensitiv Person. Ungefär var femte har detta karaktärsdrag vilket kännetecknas av en stor känslighet och en benägenhet till större djup, långsamhet och ett behov av att dra sig tillbaka. En person som är oumbärlig i detta sammanhang är den amerikanska psykologen och forskaren Elaine Aron (se nedan).


Högsensitiv person

Hon håller den breda publiken underrättad om sina egna och andras forskningsresultat. Om man är högsensitiv , är man en person som är särskilt känslig för intryck. Människor med personlighetsdraget highly sensitive person blir lätt överstimulerade och stressade - men att de skulle vara svagare och mindre effektiva än andra är direkt felaktigt. Med hjälp av tidningen Huffington Post listar vi sju falska myter om HSP- personer. Det är viktigt att understryka att du inte nödvändigtvis är högsensitiv bara för att du kan känna igen dig i några av punkterna på listan.


Men kan du känna igen dig i de flesta av dem, finns det en del som pekar på att du kan vara det. HSP) och göra ett mini HSP-test. Omkring var femte individ är högkänslig eller högsensitiv. Om du är en högkänslig HSP har du ett speciellt finkänsligt nervsystem. Du påverkas troligen mycket av andra människors känslolägen och du är känslig för buller, kaos och oförutsägbarheter.


Högsensitiv person

Dessa och många fler egenskaper stämmer in på den högkänsliga personlighetstypen, ett begrepp som på engelska kallas highly sensitive person , HSP. Det är varken en sjukdom eller en störning, utan helt enkelt en personlighetstyp som ungefär procent av befolkningen har. Mer om HSP kan du läsa här! Den amerikanska psykoterapeuten och forskaren Elaine N. Aron är den som myntat bregreppet ”HSP – The Highly Sensitive Person ”. Den vetenskapliga termen är ”SPS – Sensory Processing Sensitivity” vilket syftar på den mest grundläggande kvalitén hos högkänsliga personer – det djupa bearbetandet av intryck. Allt begär efter någonting nytt kommer alltid att stå i relation till hur mycket man är villig att riskera.


Sensationssökarens värsta fiende är att bli uttråkad! Fackbegreppet för personlighetsdraget är sensorisk bearbetningssensitivitet (sensory processing sensitivity, SPS). Begreppet myntades av Dr. Vad är Högsensitiv personlighet? Det finns fyra grundläggande peronlighetsdrag för högsensitiva personer som grundaren av begreppet, Elaine N Aron.


Högsensitiv person

D står för “Deep processing” Djup bearbetning. O star för “Overstimulating” Överstimulering. Att ha personer som förstår, uppskattar och stöttar dig precis som du är, är viktigt för ditt välmående. Mat med jämna mellanrum.


Många högkänsliga personer kan känna sig ”hangry”, det vill säga hungriga och arga. VAD ÄR HSP ( Högsensitiv person )? Dela gärna filmen för att hjälpa andra förstå högsensitiva personer bättre. Vill du läsa mer om läs mer om HSP Högsensitiv Person (Highly Sensitive Person ) besök hspsveriges hemsida. När jag fick frågan om att skriva ett gästinlägg om yoga och HSP gick jag och väntade på att min bäbis ville komma ut. Här är vanliga missuppfattningar om hur det är att vara HSP- person.


En högkänslig person är generellt sett en god lyssnare och har lätt att leva sig in i andra människors känslor. De är duktiga på att ge plats åt andra, säger Ilse Sand. Upp emot var femte person är en HSP – en highly sensitive person. Psykologen Elaine Aron beskriver det som att man har en så låg tröskel för sinnesintryck att det påverkar hela livet.


Och att känsligheten kan vara både en sårbarhet och en gåva. Ett knoppande träd kan ge dem ett lyckorus. Högkänsliga har ett rikt inre liv.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения