среда, 15 июля 2015 г.

Familjebehandling metoder

Familjebehandling metoder

Våra behandlare kan då arbeta i en intensiv familjebehandling med flera behandlare som har olika roller i arbetet med familjen. Syftet med insatsen är att undvika en placering utanför hemmet. Om du eller ditt barn redan har kontakt med socialtjänsten kan du tala direkt med din socialsekreterare om att du önskar familjebehandling.


Familjebehandling är alltid kostnadsfri för familjen. Kursen passar dig som redan idag arbetar med familjebehandling och med hjälp av forskningsbaserad kunskap vill utveckla din förmåga att kritiskt granska, utvärdera och anpassa metoder utifrån den egna verksamhetens kontext. METOD VAL AV METOD URVAL AV INTERVJUPERSONER DATAINSAMLING BEARBETNING OCH ANALYS AV DATA ETISKA ÖVERVÄGANDEN RESULTAT Tema 1. Utbildning och kompetens Tema 2. Skillnad mellan familjeterapi och familjebehandling Tema 4. Vi arbetar både kvällar och helger.


Vi har lång och bred erfarenhet av att arbeta i komplexa ärenden, men åtar oss även enklare kortare uppdrag. Denna uppsats avgränsas till hur familjebehandling bedrivs i olika verksamheter. KBT är en väl beprövad metod för att hjälpa människor som på olika sätt mår dåligt, har beteendeproblem eller om kommunikationen brister och skapar problem. IHF är en svensk metod som idag implementeras över hela landet inom såväl kommunal som privat. Grundtanken med familjebehandlingen är att använda familjens existerande resurser och stärka känslan av att kunna påverka sin familjesituation.


Familjebehandling metoder

Det innebär samtal med barnen och i de flesta fall hela familjen. Våld i nära relationer med barn i fokus, trappansamtal , lösningsfokuserad samtalsmetodik, anknytningsteori, MI- motiverande samtal , ATV – våld i nära relation, systemteori, nätverksmöten, affektfokuserade metod , gestaltterapi och traumabearbetning. Det kan handla om bekymmer med svårigheter att förstå sitt barn, vardagsrutiner, konflikter i familjen, relationer i familjen mm.


Stödet kan erbjudas efter bedömning av socialsekreterare av hur behovet ser ut så att rätt metod och insats sätts in i arbetet. Vi utgår från det som familjen är nöjda me det som fungerar bra och utifrån det stärker vi familjens upplevelse av autonomi. Familjens erfarenheter från dessa goda mönster används sedan för att implementera nya strategier inom det problemdrabbade området. Metoder och program är en viktig del av det sociala arbetets evidensbaserade praktik. Inom Gryning följer vi aktivt utvecklingen och vi har tagit till oss de metoder och program som vi har bedömt som mest välfungerande utifrån våra olika verksamheter.


I Metodguiden samlar vi bedömningsmetoder och insatser som är aktuella för socialt arbete i Sverige. Du kan söka metoder utifrån målgrupp, syfte och användning och i vissa fall hitta information om deras vetenskapliga underlag. Målet är att familjebehandlare och familj tillsammans hittar nya sätt för att få till förändring och stärka tryggheten och tilliten i familjen. Ibland träffar familjebehandlaren hela familjen tillsammans, ibland förälder eller barn enskilt. Allt fler studier visar också på familjeterapins roll vid behandling av svåra kroppsliga sjukdomstillstånd både hos barn och vuxna.


När familjeterapi har jämförts med andra psykoterapiinriktningar, har resultaten oftast varit att familjeterapi är lika bra, i några fall bättre än andra metoder. Familjehem i fokus skräddarsydda familjebehandling MAP stärker föräldrar så att de klarar av att erbjuda sina barn en trygg och kärleksfull miljö. Vid behov sker samverkan med andra verksamheter som familjen har kontakt me till exempel BVC, skola och BUP. Vad kan ni få hjälp med? I familjebehandling används metoder och kunskaper, med ursprung från familjeterapi, för att behandla och bedöma familjen som en enhet.


Metoder : Samtal med familjen, Samtal med barn, Parsamtal och enskilda samtal. Vi använder oss av Motiverande samtal som metod då detta stämmer väl med det systemteoretiska tänkandet och utgår från samma vårdideologiska grund. All familjebehandling bygger på att stötta familjen och den sker både hemma hos familjen och i familjebehandlingens lokaler.


Hjälpen riktar sig till såväl familjer med mindre bekymmer som till de familjer där det finns en omfattande oro och risk för negativ utveckling. Det kan handla om familjer som behöver hjälp med att stärkas i föräldrarollen, sätta gränser i hemmiljön, hantera konflikter och förbättra samtalsklimatet i familjen. Vi utformar vårt stöd och våra metoder efter din familjs behov.


Möjligheten finns att träffas på Familjeenheten eller i ditt hem. Information om Familjeenheten.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения