пятница, 10 июля 2015 г.

Faktorer som påverkar psykisk ohälsa

Att leva med funktionsnedsättningar kan också påverka hur vi mår psykiskt. Den psykiska hälsan är viktig för vårt välbefinnande, men en av fem drabbas av psykiska problem någon gång i livet. Det finns forskning som visar att personer med funktionsnedsättning löper större risk att drabbas av psykisk ohälsa. Symptomen kan vara oro, ångest, depression, förföljelseidéer, koncentrations- och kommunikationssvårigheter kan förekomma.


Inom arbetslivet används begreppet arbetsrelaterad psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa är ett vitt begrepp.

Med rätt kunskap och insatser kan psykisk ohälsa i arbetslivet förebyggas. Ibland används begreppet för psykiska sjukdomar och störningar som det finns diagnos för. Om mobbning inom industri och akademi.


En jämförande studie av individuella samt organisatoriska faktorer som förklarar mobbning inom industriell- samt akademisk miljö. En studie av ett hälsopreventivt interventions- och implementeringsprogram inom kriminalvården. En individs hälsa påverkas av genetiska, sociala och ekonomiska faktorer , liksom av faktorer som individuella levnadsvanor och beteenden.


Dessa faktorer kallas för bestämningsfaktorer. En del bestämningsfaktorer påverkar vissa grupper eller delar av befolkningen i högre grad än andra.

Som riskfaktorer nämns föräldrar med psykisk ohälsa , missbruk, bråk i hemmet och arbetslöshet. Faktorer som påverkar psykisk hälsa och ohälsa. För mycket alkohol, för lite motion och dåliga matvanor är exempel på faktorer som kan påverka sömnen. Det är också viktigt att tänka på när man sover. Som natt- eller skiftarbetare har man inget val, men annars är det inte att rekommendera att man vänder på dygnet och sover på dagen.


Insatser för att främja hälsa och förebygga ohälsa bland barn och unga är en god investering. Ett prioriterat område inom vårt uppdrag är bland annat insatser för barn som växer upp med föräldrar som , på grund av exempelvis missbruk, psykisk ohälsa eller våldshandlingar, brister i sina roller som föräldrar. På arbetsplatsen som besöktes utgick hälsoarbetet från tre kategorier: främja, förebygga och åtgärda. De främjande insatserna hade visat sig mest ekonomiskt lönsamma då det ledde till frisk personal och trevlig arbetsmiljö. Effekter på psykisk hälsa.


Det handlar om mer eller mindre allvarliga psykiska symptom som huvudvärk, stress eller sömnbesvär. Rörelse och träning har betydande positiva effekter för att förhindra eller lindra depressiva symptom. Sammanställningen har gjorts av forskare vid ett internationellt konsortium under ledning av Institute for Health Metrics and Evaluation vid universitetet i Washington. Bedöma barns mognad för delaktighet på Socialstyrelsens webbplats ger en mer utförlig genomgång av barns utveckling. De allra flesta som får besvär med psykisk ohälsa återhämtar sig med tiden.


Det är aldrig för sent att återhämta sig, oavsett om du har haft besvär under en längre eller en kortare period. Personer som kommer från andra länder kommer att bli viktigare för folkhälsan, sammanfattade Mikael Rostila.

Han delade upp riskerna för utrikes födda i tre grupper. Dels risker i ursprungslandet dels faktorer relaterade till migrationsprocessen och orsaker till migrationen och också risker i mottagarlandet som till exempel arbetslöshet. Att förebygga psykisk ohälsa och stress är en av våra viktigaste utmaningar. Att under och efter ett arbetspass känna att man hade kunnat göra mer, men inte haft tid och möjlighet är faktorer som leder till ohälsa. Men även problem med det sociala samspelet på arbetsplatsen kan leda till stress.


Barn diagnostiserade med inflammatorisk tarmsjukdom före års ålder samt barn till föräldrar med egen psykisk ohälsa löpte också extra hög risk. Studien är en observationsstudie som inte säkert kan slå fast orsakssamband. Men enligt forskarna talar resultaten för att det är tarmsjukdomen som bidrar till de psykiska besvären.


Syfte Syftet var att beskriva faktorer som kan påverka vårdpersonalens attityd mot patienter med psykisk ohälsa inom den somatiska vården med särskilt fokus på sjuksköterskan. Personer med samsjuklighet i form av psykisk ohälsa och beroendeproblematik behöver vård och stöd av flera verksamheter inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten, vilket ställer krav på samverkan. Vi har i vår analys sett att det finns faktorer som påverkar förutsättningarna för samverkan inom och mellan verksamheter.


Det kan vara en svår uppgift, både för individen själv och för vårdpersonal, att identifiera hur dessa olika faktorer förklarar uppkomst av symtom på psykisk ohälsa. Dock behöver komplexiteten finnas närvarande vid bedömning av vilka insatser som kan tänkas vara till gagn för en äldre person med psykisk ohälsa. Det drabbar inte bara den enskilda personen eller dess anhöriga eller vänner. Försäkringskassan att genomföra en studie av sjukfrånvaro i psykiska diagnoser. Livsvärldens betydelse för psykisk hälsa.


Identifiera olika orsaker till att psykisk ohälsa uppstår, förklarar utförligt och nyanserat livsvärldens betydelse för psykisk hälsa samt ger välgrundade och nyanserade förslag på vad som behöver förändras i människors livsstil för att förebygga psykisk ohälsa.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения