Lösningsfokuserat arbetssätt Att arbeta lösningsfokuserat innebär att konstruktivt lägga fokus och energi på lösningar och på hur vi önskar att det ska vara i stället för problem. Lösningsinriktat synsätt är ett enkelt och effektivt sätt att frigöra energi, möjligheter och kompetens hos grupper och individer. Ett terapeutiskt arbetssätt som utvecklats vid Brief Family Therapy Center i USA.
Klicka här för mer information om. Dessa utforskas ofta med hjälp av så kallade skalfrågor (vanligen används skalan 1-10). Fokus ligger på framtiden istället för på dåtiden. Om lösningsfokuserat arbetssätt och lösningsfokuserad korttidsterapi är två olika benämningar på samma sak eller om det finns skillnader mellan dem båda kan inte besvaras i denna översikt eftersom urvalet enbart består av artiklar om SFBT. Lösningsfokus kan även användas inom organisationer, mellan kollegor och samarbetspartners samt i grupper.
Fundera ut en situation som varit svår och utmanande. Vad märkte du hos dig själv som du är stolt över? Feedback (resursdetektiv) ”Om jag vore din kollega så skulle jag värdera dessa två saker hos dig…”. Visa att ni har lyssnat noga efter resurser! Målsättningar, idéer och konkreta steg är relaterade till klientens önskvärda framti det klienten vill åstadkomma i sitt liv och dennes unika förutsättningar.
Detta skiljer sig från traditionellt problemfokuserade arbetssätt som utgår vad som är fel, varför det är fel och hur klienten ska komma bli av med sina problem. Samarbetet förstärks vidare av ett intensivt intresse för vad klienten tycker är viktigt och ett intensivt intresse för de saker som klienten tycker fungerar – snarare än för vad som inte gör det. Allt fler talar om agila arbetssätt som en del av vägen till framgång i digitaliseringstider.
Men vad är egentligen agilt och hur jobbar du enligt metoden? I detta blogginlägg vill jag kort skriva om hur ett lösningsfokuserat arbetssätt kan bidra till att arbetsgrupper finner egna resurser och möjligheter. Utgångspunkten i lösningsfokuserade arbetssätt är att stötta grupper och enskilda med att finna strategier för att lösa problemen och svårigheterna. Vad är lösningsinriktat arbetssätt ? Vi är intresserade av vad vi vill ha istället. Sussan Öster Kompetenscentrum för hälsa sussan.
Det sker i ett samspel och i en konstruktiv dialog mellan parterna, där fokus ligger på att tänka hur man vill ha det och vad som skulle kunna finnas istället för problemet. Jag har alltid trott på att positiv feedback ger bäst effekt om man vill att andra ska utvecklas positivt. Du är chef eller medarbetare i teamet.
När du eller din arbetsgrupp vill ha stöd i att lösa problem, hitta inspiration och utvecklas är ni välkomna att kontakta oss. Vi ger öppna kurser i lösningsfokuserad metod och håller även gärna skräddarsydda utbildningar med fokus på moderna tillämningar av psykologisk kunskap med. Kursen är lämplig oavsett yrkestillhörighet och akademisk bakgrund. Kursen skall ge god kännedom och känsla för vad som är speciellt med lösningsfokuserat arbete och förhållningssätt. Kursdeltagare skall efter kursen ha idéer om hur arbetssättet kan anpassas till deras eget specifika arbetssammanhang.
Utfall: Alkoholkonsumtion Vad behövs? Fler primärstudier behövs. Det är en fantastisk känsla att få en sådan energipåfyllnad. Omfattningen på utbildningen i lösningsfokuserat arbetssätt är fem dagar för cheferna och en halv dag för personalen. Om vi tittar bakåt så är det för att hämta hem resurser.
Införa processinriktat arbetssätt. Att införa ett processinriktat arbetssätt har Skellefteå kommun valt att illustrera genom en mognadstrappa i nio steg fördelar i tre faser. Första fasen är kartläggning, andra fasen, införande-fasen innefattar steg två till sju. Den sista fasen, ständiga förbättringar är steg åtta och nio. Kanske är det en kvarleva från tiden då alla skolor löd under kommunalekonomisk logik där verksamhetsutveckling och nya arbetssätt sällan var ett alternativ till krav på höjda anslag.
Om domen kommer att leda till förändringar i kommunens arbetssätt tycker han är för tidigt att svara på. Begriplighet, hanterbarhet samt meningsfullhet är tre övergripande termer som under sig innefattar stärkande faktorer som både finns med från barndomen, men som även kan utvecklas senare.
Комментариев нет:
Отправить комментарий