пятница, 18 ноября 2016 г.

Skevdelningsregeln bodelning

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik! Skevdelningsregeln I vissa fall kan det bli aktuellt att gå ifrån ovanstående huvudregel om likadelning.


En bodelning kan jämkas enligt kap. När en jämkning sker görs en helhetsbedömning utifrån samtliga omständigheter i det enskilda fallet. Fastän den inte uttryckligen nämns i lagtexten så brukar denna metod användas ofta i domstolar, men dock inte alltid. Metoden innebär att makarnas egendom som ska ingå i en bodelning ökas succesivt under en femårsperiod.


Bodelning är verktyget för att upplösa giftorättsgemenskapen mellan två makar. Vad som ska ingå i en bodelning är beroende på vilken klassificering egendomen har. Det som är giftorättsgods, ska ingå i bodelningen (se kap § Äktenskapsbalken, Äktb) Det som är enskild egendom ska lämnas utanför bodelningen (se kap § Äktb). Vid äktenskapsskillnad ska en bodelning ske mellan makarna.


De tillgångar som kommer att ingå i bodelningen är makarnas giftorättsgods, se kap. All egendom som tillhör en make är giftorättsgods om den inte är att anse som enskild egendom enligt några villkor eller avtal. Din fråga rör bodelning vid äktenskapsskillnad och reglerna kring detta hittar du i äktenskapsbalken (ÄktB). Svaret kommer utformas enligt svensk rätt eftersom jag saknar kunskap om reglerna i Irak, samt att jag tolkar din fråga som om du undrar hur dina skyldigheter att bodela ser ut enligt svensk lagstiftning. Man har alltså velat förhindra att en make efter ett kortvarigt äktenskap skiljer sig till pengar och därför infört den s. Man har ansett att gränsen för kortvariga äktenskap går vid år.


Antag exempelvis att en bodelning skall ske efter ett kortvarigt äktenskap mellan en förmögen man och en medellös kvinna. Tankegången får särskild slagkraft om den ekonomiskt svagare maken skulle ha bidragit till att öka värdet av den andre makens enskilda egendom. Utan att veta så mycket om din situation kan det alltså finnas en möjlighet för dig att kräva jämkning vid bodelningen genom skevdelningsregeln. Med skevdelningsregeln ÄktB 12:kan man jämka resultatet av bodelning till förmån för den make som har mest giftorättsgods.


Skevdelningsregeln bodelning

Den make som har mest giftorättsgods kan alltså undgå att det sammanlagda giftorättsgodset likadelas. Endast i undantagsfall kan enskild egendom ingå i en bodelning , om egendomen blivit enskild genom äktenskapsförord samt att makarna är överens om det ska ingå (kap. § äktenskapsbalken). Kortvariga äktenskap kan använda sig av skevdelningsregeln. Regeln innebär att man kan jämka resultatet av bodelningen till förmån för den som har mest i giftorättsgods.


Den främsta skillnaden är vilken egendom som ska ingå i bodelningen. En annan skillnad är att en bodelning mellan makar som huvudregel är obligatorisk. Eftersom utdelning av giftorättsgods under redovisningspe-rioden ska ingå i bodelningen är det nödvändigt att bodelningsförrättaren vet hur bedömningen av utdelningen ska göras, och om det har någon betydelse att aktieägaren kan bestämma i vilken form ersättningen ska utgå. Teleman, Bodelning , s 121.


Skevdelningsregeln bodelning

Så här fungerar bodelning vid skilsmässa Vilka skulder ingår i en bodelning ? Vem har rätt till hyresrätten vid skilsmässa? När kan jag köpa ny bostad? Ingår arv i bodelningen vid en skilsmässa? Måste jag ge min maka pengar vid en bodelning när vi skiljer oss?


För att en bodelning skall komma till stån krävs en begäran om det av någon av samborna inom ett år från det att samboförhållandet upphörde. Annars förbrukas rätten att begära bodelning. Om ingen av samborna begär bodelning , behåller var och en sin egendom. Fast egendom som inte är gemensam samboegendom kan aldrig övertas.


För övertagande av bostad berr på vem som är i störst behov av den.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения