среда, 9 ноября 2016 г.

Frankrike kvinnlig rösträtt

Frankrike kvinnlig rösträtt

Frankrike : Förslaget om kvinnlig rösträtt tas upp i lagförsamlingen. Det franska parlamentet förklarar att det inte finns några formella hinder för att inkludera kvinnor i rösträtten och erkänner det som princip, men frågan läggs sedan åt sidan med formuleringen att man bör skjuta upp dess genomförande. Kriget kan ha hjälpt kvinnor till rösträtt. För 1år sedan började kampen för kvinnlig rösträtt ge resultat i Europa och Nordamerika.


En viktig faktor kan ha varit första världskriget. Masslakten i skyttegravarna gynnade paradoxalt nog kvinnorna. Det hade tagit lång tid för kvinnorna att få denna rättighet.


Kampen hade varit hår kanske inte lika hård som i Storbritannien. Där hävdade manliga politiker att kvinnlig rösträtt skulle leda till ”rassjälvmord”. I Ryssland och Ukraina blev inte rösträtten långvarig. Deras föreningar och klubbar förbjöds, ja de förbjöds att överhuvudtaget organisera sig politiskt. De fick ingen rösträtt i republiken Frankrike där enbart män omfattades av det nya tjusiga begreppet ”medborgare”.


Frankrike kvinnlig rösträtt

I slutet av revolutionen steg alltså den allegoriska Marianne fram och tog de politiska, kämpande kvinnornas plats. Rösträtt samt rätt att kandidera. Frågan om utlänningars rösträtt går i dagarna rätt höga i den Franska politiska debatten.


Oavsett det har du som EU-medborgare rätt att rösta i de franska lokala valen och på de franska kandidaterna vid val av ledamöter till Europaparlamentet. För att utnyttja denna din rätt måste du skriva in dig i röstlängden i din kommun. Kvinnlig rösträtt -. Den första självständiga nation i världen som införde kvinnlig rösträtt på nationell nivå brukar traditionellt sett anses vara Nya Zeeland. Vill du få tillgång till hela artikeln? Spara upp till i Frankrike.


Nya hotellerbjudanden varje dag! Det visar att genus har inverkat - men inte i lika hög grad som i länder som USA, Frankrike , Australien och Schweiz – där kvinnlig rösträtt släpat efter den manliga åtskilligt längre. Detta är särskilt intressant som man ibland - felaktigt - kallar dessa länder för den moderna demokratins vagga. Antalet röstberättigade hade mer än fördubblats, från till.


Det första trädet representerar allt som kvinnor före vår tid. Deras kamp för kvinnlig rösträtt och jämställdhet. Det andra trädet symboliserar framtiden. Hopp om att alla ska ha det bättre och att vi ska få leva i en jämställd och rättvis värld.


Frankrike kvinnlig rösträtt

Schweiz var faktiskt det sista landet i västeuropa som införde kvinnlig rösträtt. Ingrid Carlqvist: Slopa den kvinnliga rösträtten ! Nästa år är det 1år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige – och aldrig har kvinnor och barn mått så dåligt som i dag. Här finns historien bakom den kvinnliga rösträtten i Sverige, Fredrik T. Digitaliserade tidskrifter.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения