четверг, 17 ноября 2016 г.

Alkohollagen åldersgräns

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får förbjuda eller inskränka försäljning av alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat om det finns synnerliga skäl för det. Apparat som uppenbarligen är ägnad för tillverkning av sprit, destillationsapparat och del till sådan apparat får endast tillverkas för, överlåtas till eller innehas av den som har tillstånd enligt alkohollagen att tillverka sprit eller spritdrycker. Tobakslagen innehåller dock inte någon åldersgräns för den som säljer tobak. Den näringsidkare som bryter mot tobakslagens bestämmelser om åldersgräns kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.


Alkohollagen åldersgräns

Men straffsanktionerna för brott mot tobakslagen är i flera fall mildare än om man bryter mot alkohollagen. Vem får servera enligt alkohollagen ? Det finns ingen åldersgräns för serveringspersonal i alkohollagen , men det finns andra lagar som kan begränsa din personals ålder. För att vara tillståndshavare eller serveringsansvarig måste du vara år. I alkohollagen finns det dock ett undantag vad gäller just servering, där står: Det är dock tillåtet att bjuda den som inte har uppnått föreskriven ålder (år) på en mindre mängd alkoholdryck under förutsättning att förtäring sker på platsen och under ordnade förhållanden samt det med hänsyn till den unges ålder och utveckling och omständigheterna i övrigt framstår. Det finns alltså ingen lagstadgad åldersgräns för drycker som innehåller procent alkohol.


Detta hindrar dock inte matbutiker såsom ICA eller Coop att faktiskt införa en åldersgräns för sådana drycker. När du dricker alkohol på restaurang, pub eller bar ska de anställda där, enligt alkohollagen , inte servera dig om du är för berusad. Samma kontroll finns inte om du köper med alkohol hem från Systembolaget. Alkohollagens regler om servering av alkoholdrycker på restauranger gäller för alla som deltar i serveringen och inte bara tillståndshavaren.


Alla som serverar alkoholdrycker har ett personligt ansvar för att serveringen sköts på ett ansvarsfullt sätt. Motiveringen för den lägre åldersgränsen på restaurang är att alkoholen dricks på plats, i sällskap med andra gäster och med personal som ser vad som händer och som inte får servera någon som redan är påverkad. Servering på restauranger. Hur alkohol får serveras på restauranger och barer regleras i alkohollagen. Och den bartender eller servitör som bryter mot alkohollagen riskerar faktiskt att dömas till fängelse.


Därför kan det vara en klok säkerhetsåtgärd att sätta en åldersgräns redan vid insläppet. Det handlar alltså inte om att diskriminera yngre, utan om att ta ansvar! Information om åldersgräns. Livsmedelsbutiker ska sätta upp skyltar och dekaler med tydlig och klar information om förbudet mot att sälja eller lämna ut varor till den som inte har fyllt år. Rutiner för ålderskontroll.


Alkoholhaltiga drycker samt tobak får enbart säljas till de som fyllt år. Denna lag träder i kraft d. Anmälan om detaljhandel med och servering av öl enligt kap. I alkohollagen kap § står att den som inte har fyllt år inte får bedriva näringsverksamhet som innefattar försäljning av alkohol. Dessa paragrafer utgår vi ifrån som grund.


Finns det någon åldersgräns för servering av alkohol på en egen privat fest där man själv står för alkoholen? Tillsynen över att alkohollagen följs utövas av kommunen och polismyndigheten. I Höörs kommun genomför tillståndshandläggare tillsynsbesök hos näringsidkare som säljer folköl. Utöver detta sker vid behov särskild påkallad tillsyn. Kommunen tar ut en årlig avgift för att utöva tillsyn över försäljningen av alkohol.


Alkohollagen åldersgräns

Slutet sällskap är enligt alkohollagen en begränsad krets av personer som har ett gemensamt intresse i föreningen eller sammanslutningen, utöver den aktuella tillställningen. Observera att föreningar som omfattar en stor del av invånarna på en ort (till exempel byaföreningar) inte ses som ett slutet sällskap. De största förändringarna gäller reglerna kring serveringstillstånd: Cateringföretag kan få ett långvarigt serveringstillstånd.


Kraven på köksutrustning och matutbud moderniseras. En restaurang behöver inte längre servera varm mat för att få serveringstillstånd.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Популярные сообщения